高三英语阅读理解专项训练(讲义及答案)及解析
- 格式:doc
- 大小:360.00 KB
- 文档页数:57
高三英语阅读理解专项训练(讲义及答案)及解析
一、高考英语阅读理解专项训练
1.阅读理解
I have three kids and a great husband and I'm enjoying a career that I find challenging and fun.
This feels like "Success" to the outside world. But there is still a voice in my heart asking if this is
who I truly am. Only in silence do I hear the self and wonder who that person might be.
So I booked a trip to find out. I travelled, for the first time, without my husband or kids. I went
to Iceland with a friend, who shares an appreciation for wilderness and silence.
For six days, we were immersed in wild, raw scenery and real weather—all kinds of weather.
Climbing a mountain against rain and returning to a tent for a simple meal reminds you how little
you actually need. And how strong it feels to be uncomfortable sometimes.
I found silence in Iceland,and time to consider the me outside of career and the me outside
of kids as I shared stories with strangers.
When I stopped talking and just listened,I became more generous. I 1earned that choosing to
be generous can create more space, more food and more warmth.
But I didn't really gain any better appreciation of what I want from life or my job. I suspect the
anxiety that drove me to seek silence in Iceland was losing sight of my ability to choose gratitude
and joy,and to be present in the challenges I set in my career and my family.
I came home to noise,rush and love; with no less confusion on who I want to be. I know the
answer isn't waiting out there on the top of a mountain in Iceland. The answer is in front of me
with every step on my own 1ife's path, and in every choice I make.
(1)Why did the author take a trip to Iceland?
A. To gain a new experience. B. To enjoy family happiness.
C. To better understand herself. D. To appreciate natural beauty.
(2)Which word can best describe the author's trip?
A. Puzzling B. Thrilling C. Relaxing D. Demanding
(3)What change happened to the author after the trip?
A. She became more positive B. She became more energetic
C. She became even lonelier D. She became more anxious
(4)What will the author do in the future?
A. Withdraw back to nature. B. Embrace reality bravely.
C. Travel to Iceland more often. D. Pay less attention to her feelings.
【答案】 (1)C
(2)D
(3)A
(4)B
【解析】【分析】本文是一篇记叙文,为了寻找真正的自我,作者踏上了冰岛之旅。回来之后,她意识到答案不在遥远的冰岛,而在平平淡淡的日常生活和工作中。
(1)考查细节理解。根据第一段和第二段中的“But there is still a voice in my heart asking if
this is who I truly am. Only in silence do I hear the self and wonder who that person might be. So I booked a trip to find out.”可知作者心里一直有疑问,那就是"我是真正的自己吗?",所以作者预定了旅行去寻找答案,即她去冰岛旅行的目的是寻找真正的自我,故选C。
(2)考查推理判断。根据第三段中的“Climbing a mountain against rain and returning to a
tent for a simple meal reminds you how little you actually need. And how strong it feels to be
uncomfortable sometimes. ”可知作者在冰岛旅行时冒雨爬山,饮食简单,并且体验到了种种不适,故推测作者的旅行是艰苦的,故选D。
(3)考查推理判断。根据最后一段中的“with no less confusion on who I want to be. 和 The
answer is in front of me with every step on my own 1ife's path, and in every choice I make. ”可知作者不再困惑,她知道真正自我的答案就在日常生活中,就在她所做出的每个选择中,故推测作者旅行回来后变乐观了。故选A。
(4)考查推理判断。根据倒数第二段中的“I suspect the anxiety that drove me to seek
silence in Iceland was losing sight of my ability to choose gratitude and joy,and to be present in
the challenges I set in my career and my family. ”可知作者怀疑驱使她去冰岛的焦虑正在让她失去选择感恩和快乐的能力,也让她看不到在家庭和事业中的挑战。故推测作者以后不会逃避生活,并且能够勇敢面对生活中暂时的困惑。故选B。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。
2.阅读理解
A video of a three-year-old girl being kicked by her own mother during a photo shot went viral
(疯狂传播) on Thursday, indicating China's under per forma nee in regulating the emerging child
modeling industry.
The girl, known as Niu Niu, was physically abused by her mother in several videos. The videos
have annoyed Chinese media and Internet users alike. Many netizens and scholars call for local
authorities to carry out further investigations into possible child abuse.
In response to the public outcry (强烈抗议), Niu Niu's mother issued an apology via Sina Wei
bo on Thursday, condemning accusations of abuse. She noted that she was merely guiding her
daughter for better shots and the girl is well looked after.
Despite her apology, many E-shops which used Niu Niu's images for brand promotion have
canceled their cooperation with the mother, while over 110 well-known child garment shops on
Taobao have signed up for a campaign to provide better protection for child models.
"It is necessary to adopt comprehensive laws and regulations to further protect the kids,
preventing their parents and companies from exploiting (利用) them," Fang Zhiqing, a lawyer and
child protection expert, said.
Niu Niu is not alone. In Zhili, a small town in Zhejiang province, thousands of children from
across China are taken here by their parents to seize the chance of fame. With a population of
450,000. Zhili has over 13,000 manufacturers of child clothing. In 2017, the town earned over 7
billion yuan by selling do thing for children online, thus providing opportunities for child models.
"China's current advertisement law isn't workable when it comes to the industry of child
modeling, as it lacks clear supervision measures and clear legal punishment." Fang added. "It is