当前位置:文档之家› 人教版初中英语中考英语阅读理解练习题及答案

人教版初中英语中考英语阅读理解练习题及答案

中考英语阅读理解练习题及答案

(A)

In the world ,soccer of football is the most popular sport. This is because many countries have wonderful teams for the World Cup. The World Cup is held every four years.

To remember 2002 FIFA World Cup ,children from different countries and more than 60 children from Japanese schools came together and spent three weekends drawing a big picture called “Dream(梦幻) World Cups ”in Japan .The children drew animals, flowers and people playing soccer under a bule bright sky. They wished each football team good luck by drawing the flags(旗帜)of all the countries that will take part in the World Cup in Japan and South Korea.The picture was put up in a park near a playground in Yokohama .Some football teams will have games there.

Are you a football fan(迷)?The World Cup makeds more and more people interested in football Teenagers(青少年)like playing and watching football .Many of them love some football stars so much that they get the

pictures of their favourite players on the walls of their rooms. That is the way to show their love for the World Cup as children in Japan.

1. If a country wants to take part in the World Cup ,she must have______.

A. Many football fans

B. a very good team

C. many football player

D. a big playground

2. The next World Cup will be held in_______.

A. 2006

B. 2007

C. 2005

D. 2004

3. From the passage ,in the picture children drew many things

except_________.

A. people playing football

B. pictures of some football stars

C. a sunny sky

D. flowers

4. In “Dream World Cup”,the children drew the flags of some countries______.

A. to show their love for their owe country

B. to tell the people their stories

C. to show their good wishes for the football teams

D. to show their new ideas about football

5.Many teenagers owe the pictures of some football stars because______.

A. they are interested in football

B. they are football fans

C. they think their favourite players are great

D. all of A,B and C

(B)

In 1826, a Frenchman named Niepce needed pictures for his

business .But he was not a good artis .So he invented a very simple camera (照相机).He put it in a window of his house and took a picture of hia garden .That was the first photo.

The next important date in the history of photography (摄影术) was in 1837. That year, Daguere, another Frenchman ,took a picture of his reading room .He used a new kind of camera in a different way. In his picture you could see everything very clearly ,even the smallest thing. This kind of photo was called a Daguerreotype.

Soon, other people began to use Daguerre’s way. Travelers brought back wonderful photos from all around the world .people took picture of famous buildings, cities and mountains.

In about 1840, photography was developed .Then photographers could take picture of people and moving things .That was not simple .The photographers had to carry a lot of film and other machines. But this did not stop them ,for example, some in the United States worked so hard. Mathew Brady was a famous American photographers. He took many picture of gread people .The picture were unusual beause they were very lifelike(栩栩如生的)

Photographers also became one kind of art by the end of the 19th century .Some photod were nor just cooies of the real world .They showed and feelings,like other kinds of art.

6. The first photo taken by Niepce was a picturte of ____________

A. his business

B. his house

C. his garden

D. his window

7. The Daguerrotype was____________.

A. a Frenchman

B. a kind of picture

C. a kind of camera

D. a photographer

8. If a photographer wanted to take pictures of moving things in the year of 1840j, he had to__________.

A. watch lots of films

B. buy an expensive camera

C. stop in most cities

D. take many films and something else with him.

9. Mathew Brady______________.

A. was very lifelike

B. was famous for his unusual pictures

C. was quite strong

D. took many pictures of moving people

10. This passage tells us_____________.

A. how photography was developed

B. how to show your ideas and feelings in pictures

C. how to take pictures in the world

D. how to use different cameras

(C)

Americans with small families own a small car or a large one. If both parents are working, they usually have two cars. When the family is large, one of the cars is sold and they will buy a van(住房汽车)

A small car can hold(容纳)four persons and a large car can hold six persons but it is very crowded(拥挤). A van hold seven persons easily, so a family three children could ask their grandparents to go on a holiday travel They could all travel together.

Mr.Hagen and his wife had a third child last year. This made them sell a second car and bus a van. Their children sixth and seventh seat are used

to put other things, for a family of five must carry many suitcases(衣

箱)when they travel. When they arrive at their grandparents’home , the suitcases are brought into the two seats can then carry the grandparents. Americans call vans motor homes. A motor home is always used for holidays. When a family are traveling to the mountains or to the seaside, they can live in their motor home for a few days or to the seaside, they can live in their motor home for a few days or weeks. All the members of a big family can enjoy a happier life when they are traveling together. That is why motor homes have become very popular. In America there are many parks for motor homes.

11. From the passage, a van is also called ____________.

A. a motor car

B. a motor home

C. a motorbike

D. a big truck

12. Before Mr. Hagen and his wife bought a van, they__________.

A. sold their old house

B. moved to their grandparents’house

C. built a new place for a van

D. sold their second car

13. A motor home is usually owned by a family with__________.

A. a baby

B. much money

C. more than two children

D. interest in vans

14. Americans usually use motor homer____________.

A. to travel with all the family members of holiday

B. to do some shopping with all the family members

C. to visit their grandparents at weekends

D. to drive their children to school every day

15. Motor homes have become popular because___________.

A. they can take people to another city when people are free

B. they can let families have a happier life when they go out for their holidays

C. some people think motor homes are cheap

D. big families can put more things in motor homes

(D)

Surtsey was born in 1963.Scientists saw the birth of this island. It began at 7.30 a.m. on 14th November. A fishing boat was near Iceland. The boat moved under the captain's(船长)feet. He noticed a strange smell. He saw some black smoke. A volcano(火山)was breaking out. Red-hot rocks, fire and smoke were rushing up from the bottom(底部)of the sea. The island grew quickly. It was 10 meters high the next day and 60 meters high on 18th November. Scientists flew there to watch. It was exciting. Smoke and fire were still rushing up. Pieces of red-hot rock were flying into the air and falling into the sea. The sea was boiling and there was a strange light in the sky. Surtsey grew and grew. Then it stopped in June 1967.It was 175 meters high and 2 kilometers long. And life was already coming to Surtsey. Plants grew. Birds came. Some scientists built a house. They want to learn about this young island. A new island is like a new world.

16. Surtsey is ______.

A. an island not far from Iceland

B. a new volcano

C. a fishing boat

D. a place in Iceland

17. Scientists flew there ______.

A. to watch the birth of the island

B. to save the fishing boat

C. to learn about the island

D. to build a house

18. When did scientist fly there to watch?

A. Before the volcano broke out.

B. As soon as the volcano broke out.

C. About four days after the volcano broke out.

D. After the volcano stopped rushing up.

19. Put the following sentences in correct order.

a. The captain found the boat was moving.

b. A new island appeared in the sea.

c. Fire, smoke and rocks were seen rushing up.

d. A fishing boat was near Iceland.

e. The island grew quickly.

A. d-a-c-b-e

B. a-b-c-d-e C .a-b-e-c-d D. b-e-d-a-c

20. The best title of this article is ________.

A. A new island

B. The birth of an island

C. A new world

D. Scientists discovered Surtsey

(E)

On Nov.18th,1908,three men went up in a balloon(气球).They started early in London. The headman was Augusta Gaudron, and the other two men were Tannar and Maitland. They had a big balloon and they were ready for a long way.

Soon they heard the sea. They were carrying the usual rope(绳子),and it was hanging down from the basket of the balloon. At the end of the rope they had tied a metal box. This could hold water, or it could be empty. So they were able to change its weight(重量).It was for use over the sea. They were also carrying some bags of sand.

After the sun rose, the balloon went higher. It went up to 3,000 metres, and the air was very cold. The water in the balloon became ice. Snow fell past the men's basket, and they could see more snow on the ground. The men tried to throw out some more sand; but it was hard. They tried to break the icy sand with their knives, but it was not easy. The work was slow and they were still falling, so they had to drop some whole bags of sand. One of them fell on an icy lake and made a black hole in the ice.

At last they pulled the box into the basket. It was still snowing; so they climbed to get away from the snow. They rose to 5,100 metres! Everything became icy. They were so cold that they decided to land. They came down in Poland heavily but safely. They had travelled 1,797 kilometers from London!

21. Three men flew in balloon ________.

A. for nearly 1,800 kilometers

B. to another city

C. to visit Poland

D. more than a century ago

22. The metal box was used for ________.

A. carrying the bags of sand‘’

B. keeping drinking-water

C. carrying ropes of the basket

D. changing weight

23. When the balloon went up higher, ________.

A. the temperature of the balloon began to fall

B. They saw the sun go down

C. They made a hole in the basket with their knives

D. They could see a black hole on the ground

24. The balloon landed ________.

A. in London

B. on the sea

C. on a lake

D. in a foreign country

25. Which of the following is NOT true?________

A. The three men started their journey before the sun rose.

B. The balloon began to go up when they threw bags of sand out of the basket.

C. When they pulled the box into the basket, the balloon began to climb up.

D. The three men had to land because they felt cold.

答案:

1.B 2.A 3.B 4.C 5.D 6.C 7.B 8.D9.B 10.A 11.B 12.D 13.C 14.A 15.B

16.A 17.A 18.C 19.A 20.B 21.A 22.D 23.A 24.D 25.B

提高初三英语复习成绩的技巧与方法

在三年的英语学习中,学生成绩已经出现等级分化;成绩好的学生帮助他们减轻压力,成绩中等的学生布置具体的学习任务,并给予具体的学习策略指导,成绩差的学生会破罐破摔,要帮助他们制定出各自英语学习的短期进步目标,激发其学习的原动力,激发出他们英语学习的兴奋点。使他们在不断学习的过程中,不断看到自己英语学习的亮点和成就感;最后,对他们在学习进程中所取得的点滴进步,真心地给予表扬和鼓励。

二、制订好复习计划

众所周知,九年级英语复习,时间紧、内容多、任务重。我们都是采用三轮复习法,即基础知识复习、专项训练、综合训练和模拟训练。本着中考命题“源于课本、高于课本”的原则,三个阶段之中,又以训练为主,也就是初中三年所学的全部内容为主。在总复习中,我们把单词、词组、句型和语法知识作基础,发展听、说、读、写的基本技能,在培养学生口头上、书面上初步运用英语进行交际的能力的同时,着力培养学生的自学能力,以提高学生的整体英语素质。

第一轮:紧扣课本,打好基础

针对学生对已学基础知识,因时间长,部分内容已经遗忘的共性,要以课本为依据,按照课本的编排顺序,每一册、每一单元都要进行细致的复习,归纳语言点,讲透语言点运用,对各单元的知识点要进行梳理,同时应注意基础词汇、词组、句型的过关;力求抓住“三基”即基础知识、基本技能、基本解题方法。同时配套练习,练习既要紧扣复习内容,又要难度适中,突出考点。

第二轮:专项训练,突出重点

以课本和中考考试说明书为主加强双基复习,认真梳理重要的知识点、语法知识体系、专项训练,帮助学生构建知识网络。这一轮要求重点突出,学生在对基础知识掌握得比较扎实的基础上,相应地提高要求,进行系统化整理,抓住重点,强化记忆。要求学生对在教材中多次出现,反复强调部分,应视为重点,格外加以注意。同时有针对性地指导学生记忆的方法,培养记忆能力。这一轮复习直接关系到中考的效果,这就要求我们在复习过程中防止简单的重复,反对面面俱到,遵循精讲精练的原则,做到讲——练——评相结合,引导学生探究问题,发现问题,解决问题,指导学生掌握解题要领,理解题目与题目之间的联系,使学生在答题时做到灵活运用,触类旁通,举一反三,变知识为能力。

第三轮:模拟训练,查漏补缺

指导与适应性训练,对学生进行书面表达训练、多做各种模拟试题,培养学生答题能力和应试技巧,进行查漏补缺。目的是适应中考要求,提高考前指导与适应性训练和综合运用

语言的能力。本轮侧重培养学生审题、解题能力,同时要在教师指导下进行综合练习和模拟测试,知识考查和能力考查并重,从而使复习达到良性循环:基础知识——创新运用——能力形成。

三、注重细节提高课堂教学实效

1.课堂上过好单词、词组、句型关。

复习词汇时,每课堂组织听写大约20个单词,要求人人过关,对于默写不出来的学生,要不厌其烦地进行个别辅导。熟记单词的同时还要对单词进行归类,反复自测,同时要善于归纳、总结与分辨,将易混的、易错的单词归纳在一起,单纯地背单词很枯燥,且不易记住,可将这些易错的单词放在句子中去理解与记忆,做到词不离句,既复习单词又为写作积累句子,并且要将三年的单词进行串联,经常出现便不易忘掉。不过不规则动词表要必须记住。在复习句子结构中,各种复合句就是重点,而一般简单句就是非重点;在单项词汇训练中复习名词时,名词为重点;而从英语词类知识学习上看,英语动词和介词又是重点,这不仅因为它们是英语语言使用中所密不可分的,更是因为英语动词的活跃程度和介词的固定搭配,都是汉语中所鲜见的。在复习中,抓重点就是抓住关键性的东西,抓住英语考试中最常考的内容。还要告诉学生如何归纳自身的难点。要结合平时的学习和备考复习,不断总结、发现,确定自己的难点,并采取有效措施去解决它。抓住重点、突破难点,可以使复习更加有成效,带动全部知识的掌握,促进使用能力的提高,是节省时间,取得高分,事半功倍的方法。2.课堂上的完形填空训练和阅读训练

完形填空旨在考查学生在阅读中综合运用语言的能力。完形填空考查考生在篇章整体理解基础上的词汇搭配、惯用法,以及语法知识的运用能力和逻辑推理能力。考生要提高正确率,必须具备扎实的语言基本功和较高的理解能力,同时还需要从语篇层次上把握语言材料,进行逻辑推理并综合运用语言知识,真正做到从知识立意向能力方向的转变。所以我经常在课堂上用几分钟时间训练一篇文章,并当堂讲评。所选文章内容丰富;通过训练提高了学生的解题能力,增强了学生的自信心。

阅读训练是培养学生的阅读能力。一开始就要对学生有针对性的阅读训练,阅读的文章,内容、题材要广,贴近生活,而且富有时代性,目的是刺激学生的阅读欲望,全面提高学生的阅读能力。老师对所阅读的材料进行适当点评,并有意识地对他们进行阅读技巧训练,如精读、略读、选读、带着问题读、利用关键词、关键句去领悟隐含的意思等,学生很感兴趣。在阅读过程中也扩充了大量的词汇量,为学生进入更高层次学习打下了扎实的基础。

3. 课堂上的综合模拟训练

书面表达是一种指导性写作。现在的考题更加注重开放性和灵活性,给学生更多的自我发挥的空间。所以,在平时的复习中应有意地训练学生的笔头表达能力。训练从句子、语段到语篇。让学生口头复述课文,锻炼学生的语段表达能力,从教材中的内容为学生选好整篇的书面素材。综合模拟训练是让学生提前进入中考的演习阶段,使学生更快地进入状态。同时加强考前心理辅导是激发学生非智力因素的重要环节,对提高学生成绩很有帮助。针对具体个性不同的学生,给予不同的心理辅导,使他们放下思想包袱,轻装上阵。总而言之,九年级复习是辛苦的,有时也难免是枯燥的,必须提高英语课堂复习的有效性是多种多样的。不管采取什么样的复习方法和手段,都应该从实际出发,并采取行之有效的措施,其复习效果也定会是事半功倍的,让我们的学生取得满意的成绩,顺利跨入高一级的学校。