当前位置:文档之家› 【英语】 中考英语阅读理解专项训练100(附答案)及解析

【英语】 中考英语阅读理解专项训练100(附答案)及解析

【英语】中考英语阅读理解专项训练100(附答案)及解析

一、英语阅读(日常生活类)

1.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。

Few students like homework, but it is an important part of middle school life in the UK.

The UK has these rules for homework: Grades7and 8 (ages 11 to 13): 45 to 90 minutes per day; Grade 9 (ages 14 to 15):1 to 2 hours a day.

Today, many homework tasks are done on a computer. For example, preparing reports, using the Internet or doing online tasks. So schools are usually open before and after normal hours. In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities(设备).

Sometimes, students are given extended learning tasks. That means they need to do more research and analysis(分析).But however big a task is, teachers always give feedback反馈)

to help students find the areas where they can improve.

Some schools send students home with home diaries. They advise parents to check on their

Children's progress. Sadly, not every parent takes much interest. In a survey of 1,000 students aged 11 to 18, over 10 percent said that they did not have space at home to do homework. Almost 15 percent said their families did not support them enough.

(1)In the UK, which one of the following shouldn't do homework for more than 90 minutes?

A. A student of 12.

B. A girl of 14.

C. A boy of 15.

(2)If a student doesn't have a computer or the Internet, how can he finish his online homework?

A. He doesn't have to finish it.

B. He can ask his teacher for help.

C. He can finish it at school.

(3)The underlined word "extended" in Paragraph 4 probably means .

A. 扩展的

B. 特别的

C. 困难的

(4)Why do some schools send students home with home diaries?

A. To advise students to do their homework in time.

B. To advise parents to learn more about their children's progress.

C. To advise parents to help their children with their homework.

(5)Which part is the passage probably from in a newspaper?

A. Education.

B. Sports.

C. Amusement.

【答案】(1)A

(2)C

(3)A

(4)B

(5)A

【解析】【分析】短文大意:本文介绍了英国学生的家庭作业情况。不同年龄段的学生家

庭作业时间不同。现在大部分的学生都通过电脑完成作业。学生们还需要做一些扩展作业。学校也希望家长配合来更好的帮助学生完成家庭作业。

(1)细节理解题。根据Grade 9(ages 14 to 15): 1 to 2 hours a day。可知,14到15岁的学生需要做1到2小时的作业。根据Grades 7 and 8(ages 11 to 13): 45 to 90 minutes perday可知,12岁的学生只需要做45到90分钟。故选A。

(2)细节理解题。根据So schools are usually open before and after normal hours。 In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities因此,学校通常在正常时间前后开放,这样,没有电脑或家里的互联网的学生就可以使用学校的设施。可知,没有电脑的学生可以在学校完成在线作业。故选C。

(3)词义猜测题。结合语境,Sometimes, students are given extended learning tasks。根据That means they need to do more research and analysis(分析). 可知此处表示有时候,学生们会做一些扩展的学习任务。故选A。

(4)细节理解题。根据They advise parents to check on their children's progress。可知,学校让孩子们带家庭日记回家,是为了让家长了解一下孩子们的进展。故选B。

(5)推理判断题。通读全文The UK has these rules for homework英国有这些家庭作业规则,可知本文主要讲解英国的学生的作业情况。所以,本文应该出自报纸的教育部分。故选A。

【点评】此题考查阅读理解。此题涉及到细节理解,词意猜测和推理判断等题型。对于细节理解题,可直接从短文的细节中找出问题答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系,进行推理,确定词在文章中的意思,对于推理判断题,要根据文章的细节及作者的观点和对文章的认知进行推测判断,找出正确答案。

2.阅读理解

Did you take part in a camp this summer? There are so many summer camps and not all of them are the same. To choose which camp is best for you, first you must do a bit of research.

Maybe you've never thought about it before, but every great summer camp has the same main goals—opportunity, challenge and growth.

Opportunity means you are given a chance to do something special. It also makes you special because other kids don't have the same opportunity. For example, if you are interested in writing, then you can choose to join a journalism (新闻)camp. You may have the opportunity of meeting famous journalists there.

Challenge means you are given a task. You must finish the task and succeed in dealing with the challenge. Then you will have a sense of achievement. For example, you could take a lifeguard course at some summer camps. If you pass the exam, then you will receive a certificate (证书)to become a real lifeguard.

This also leads to the third and most important goal of very great summer camp—personal

growth. It doesn't mean growing taller and stronger or more beautiful. It means seeing yourself improve, learning something new and doing something you didn't know or believe you could do before. It also means becoming more confident in yourself.

So in the future when choosing your next summer camp, remember to ask yourself: Is it a special opportunity? Is it a challenge? Will I grow?

But what about friendship, fun and joy? These will all happen naturally when you have the right goals at summer camps!

(1)Which is the writer's opinion?

A. Different camps have different goals.

B. There are too many summer camps today.

C. All great summer camps have the same main goals.

D. All the summer camps offer the same activities and courses.

(2)According to the passage, a camper feels successful when he ______.

A. joins the best camp

B. finishes a hard task

C. grows taller and stronger

D. takes a special chance

(3)The most important thing for a camper is to ______.

A. take opportunities

B. grow more beautiful

C. become better and more confident

D. learn new life-saving skills

(4)What does the last paragraph tell us?

A. It's not important to have fun at a camp.

B. It's hard to make real friends at a camp.

C. You can get more joy with more goals at camp.

D. With the right goals, you can have fun while learning at a camp.

(5)Which is the best title for the passage?

A. What makes a camp great?

B. Which is the best goal?

C. How to be a successful camper?

D. How to do research work?

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)D

(5)C

【解析】【分析】大意:本文讲述作者就如何成为一个成功的野营者给出了一些看法,每个好的夏令营都有相同的主要的目标——机会,挑战和成长,让自己一边学到东西一边获得乐趣。

(1)细节题。根据but every great summer camp has the same main goals—opportunity, challenge and growth.可知,作者观点是所有好的夏令营都有相同的主要目标——机会,挑战,成长,故选C。

(2)细节题。根据You must finish the task and succeed in dealing with the challenge. Then you will have a sense of achievement.可知,每当野营者完成一次艰难的任务后会有成就感,故选B。

(3)推断题。根据the third and most important goal of very great summer camp—personal growth. It means seeing yourself improve, learning something new and doing something you didn't know or believe you could do before. It also means becoming more confident in yourself.可知,对于野营者而言,最重要的事是变得更好而且更自信,故选C。

(4)段落大意题。最后一段主要讲述有用正确的目标,你便可以在夏令营中一边学到东西一边获得乐趣,故选D。

(5)主旨题。本文主要讲述如何成为一个成功的野营者的,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

Jenny wanted to encourage students to read more famous books, so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper.

The Little Prince(《小王子》) is a famous work written by French writer Antoine de Saint-Exupéry. In the book, the little prince leaves his own planet to explore the universe(宇宙). In his journey, he finds that the adult world is really strange and boring. Finally, he goes back to his planet which is full of love. The book is really popular throughout the world.

Charlotte's Web(《夏洛特的网》) is a famous children's novel written by American author E. B. White. The novel tells the story of a pig named Wilbur and his friendship with a spider named Charlotte on a farm. When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the farmer, Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him. Wilbur becomes famous in the village and he is safe in the end. When it came out in 1952, the book was welcomed by both adults and children. And it is still very popular today.

The Miraculous Journey of Edward Tulane(《爱德华的奇妙之旅》) is a 2006 novel written by Kate DiCamillo. The book is about an unusual journey of a china rabbit named Edward Tulane. He travels from one place to another, meeting many people. During his journey, he learns to love and finally finds love again. This book is popular nowadays and was mentioned many times in the famous South Korean TV series My love from the Star (《来自星星的你》). The warm and sweet story will surely make you understand more about love.

(1)Jenny introduced some interesting children's story books to .

A. encourage students to read more

B. encourage students to write more

C. show off the books she has read

D. make money by selling books

(2)The underlined word "praise" properly means " " in Chinese.

A. 欺骗

B. 批评

C. 赞扬

D. 攻击(3)Which statement is TRUE according to the passage?

A. The three books mentioned in the passage are popular today.

B. The writers of the three books are all Americans.

C. When Charlotte's Web came out, it was only popular with adults.

D. My Love from the Star is a famous Chinese TV series.

【答案】(1)A

(2)C

(3)A

【解析】【分析】文章大意:珍妮为鼓励学生阅读更多书籍,决定在校报上介绍一些世界名著,其中包括《小王子》、《夏洛特的网》和《爱德华的奇妙之旅》。老师在简介中分别介绍了三本小说的作者、故事大意和它们的流行(受欢迎)程度。

(1)细节理解题。根据文中的"Jenny wanted to encourage students to read more famous books,so she decided to put an introduction to some interesting children's story books in the school newspaper"可知,珍妮想鼓励学生阅读名著,于是决定在校报上刊登一些名著的简介。由此可知珍妮向学生介绍儿童读物的目的是鼓励学生多读书。故选A。

(2)词义猜测题。根据文中的"When Wilbur is in danger of being killed for his meat by the farmer,Charlotte writes messages to praise Wilbur in her web and saves him"可知,当威尔伯面临被杀的危险时,夏洛特在自己的网上写信称赞威尔伯,并拯救了他,故知praise的意思是"赞扬"。故选C。

(3)细节判断题。根据整篇文章内容及其第二段句子The book is really popular throughout the world. 这本书在世界各地很受欢迎.和第三段句子 it is still very popular today. 今天仍然是非常受欢迎的。和第四段句子This book is popular nowadays. 这本书现在很流行。可知这篇文章中提到的三本书今天仍很受欢迎,故选A。

【点评】考查任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

4.阅读理解

My first day of school was very interesting and couldn't be easily forgotten. I went to my science class in the morning and found a seat in the back. I waited there for 15 minutes before the bell rang. The science teacher told us about some class rules. No one talked to me and I didn't talk to anyone else. I was one of those very shy girls. After the science class, I had an English class.

I thought it would be boring but later I found it very funny. When the classes of the morning ended I went to lunch. I sat outside the dining room with no one to talk to and no food because I was too nervous to join the lunch line. I kept looking around hoping to see someone I knew but I never saw anyone.

Lunch ended and I went to have my art class. I was the first one there and not even my teacher was there yet. So I sat at my desk and started drawing some pictures. I didn't notice the rest of the class walking in or the girl that was standing behind me till I was surprised by the voice, "So what are you drawing?" It was a girl who had really long hair. She ended up being my best friend and one of the kindest and liveliest girls I know.

In the next class meeting, the teacher asked us to talk about the past holiday. I was glad to make some new friends in the class. The first day of high school was hard for me but I got through it.

(1)What do we know about the writer's science class?

A. She was 15 minutes late for it.

B. She learned some class rules.

C. She made some new friends.

D. She sat in the front row.

(2)According to the writer, the English class was .

A. boring

B. interesting

C. hard

D. useful

(3)The writer had no lunch because she .

A. wasn't hungry

B. forgot the lunch time

C. was afraid to stand in line

D. didn't like the dining room

(4)In the art class, the writer .

A. got to know a lively girl

B. talked about her past holiday

C. met someone she knew before

D. drew some pictures about her class

(5)What was the writer's first class in the afternoon?

A. The class meeting.

B. The English class.

C. The science class.

D. The art class.【答案】(1)B

(2)B

(3)C

(4)A

(5)D

【解析】【分析】文章大意:介绍了自己上学的第一天的学校生活经历,有趣而难忘。(1)细节理解题。根据文中语句The science teacher told us about some class rules。No one talked to me nor did I talk to anyone else。科学老师给我们讲了一些课堂规则,没有人和我交谈,也没有和其他人交谈。可知她学会了一些班级规则。故选B。

(2)细节理解题。根据第三行句子I thought it would be boring but it turned out to be very funny。我以为那会很无聊,但结果很有趣,可知英语课是有趣的。故选B。

(3)细节理解题。根据第四行句子because I was too nervous to join the lunch line。因为我太紧张了,不能参加午餐队伍。可知作者没有吃午饭,因为她不敢排队。故选C。

(4)细节理解题。根据第二段句子It was a girl who had really long hair。She ended up being my best friend,那是一个长头发的女孩。她最终成为我最好的朋友,可知作者在美术课上结识了一个好朋友,故选A。

(5)细节理解题。根据第二段句子 Lunch ended and I went to have my art class。午餐结束了,我去上美术课。可知下午第一节课是美术课。故选D。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

5.阅读理解

【英语】 中考英语阅读理解专项训练100(附答案)及解析

People in different countries speak different languages. But is there a language that can be understood by everyone in the world? If there is, the answer might be EMOJIS(表情符号).

Emojis are a kind of special language. Pictures are used to put meaning across. A group called the Unicode Consortium works on choosing emojis. It has added new emojis every year since 2014. They show what people think about and like.

Emojis can be used to represent(代表) different groups of people. In 2015, emoji faces with different skin tones(肤色) were added. In 2016, different jobs were added , such as doctor, police officer and painter. This year, emojis of disabled people were added including emojis of blind people and people in wheelchairs.

But there is also more to emojis. They can also refer to(指的是)pop culture and new cultural trends(潮流).

New emojis in 2019 also include several animals, such as sloths(树懒) and flamingos(火烈鸟). These animals are not very common, but are known to many people. For example, sloths have become popular because of the 2016 film Zootopia(《疯狂动物城》). Many fashion designers(设计师) have included flamingos in their designs in recent years. This animal makes people feel like they're on a vacation.

It seems that emojis are a mirror of the world we live in. It will be interesting to see how they change and grow in the years to come.

(1)Emojis use to express ideas.

A. music

B. sounds

C. words

D. pictures

(2)What does the underlined word "it" in Paragraph 2 refer to?

A. The Unicode Consortium.

B. An emoji.

C. A country.

D. A language.(3)In which year were emojis of disabled people added?

A. In 2014.

B. In 2015.

C. In 2016.

D. In 2019.

(4)According to the passage, emojis include the following EXCEPT .

A. people with different skin tones

B. popular films

C. some interesting animals

D. different jobs

(5)Which sentence is Not True according to the passage?

A. People all over the world might understand emojis.

B. Emojis can represent pop culture.

C. Many fashion designers used sloths in their works.

D. Emojis are changing and growing every year.

【答案】(1)D

(2)A

(3)D

(4)B

(5)C

【解析】【分析】大意:本文介绍表情符号的发展史和用途及意义。

(1)细节题。根据Pictures are used to put meaning across.可知,表情符号通过图画来表达想法,故选D。

(2)词义猜测题。根据A group called the Unicode Consortium works on choosing emojis. It has added new emojis every year since 2014.可知,it在这里指代the Unicode Consortium(统一编码组织),故选A。

(3)细节题。根据This year, emojis of disabled people were added including emojis of blind people and people in wheelchairs.可知,此处的this year指2019年,即是2019年残疾人被增加到表情符号中,故选D。

(4)细节题。根据In 2015, emoji faces with different skin tones(肤色)were added. In 2016, different jobs were added , such as doctor, police officer and painter. New emojis in 2019 also include several animals,可知,文章提到了表情符号包括肤色,有趣的动物和不同的工作,但是未提到电影,故选B。

(5)细节题。根据Many fashion designers(设计师)have included flamingos in their designs in recent years.可知,许多设计师在他们的作品里使用了火烈鸟,而不是树懒,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文,推出词句的意思。

6.阅读理解

I walked into a stranger as he passed by me.

"Excuse me." I said.

He replied with a smile and said, "Please excuse me, too. I didn't notice you."

We apologized(道歉) and went for our own ways.

Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked her over. "Move out of the way!" I shouted.

She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.

While I was in bed that evening, my husband said to me. "While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes?"

I quietly went and sat down by my daughter's bed.

"Honey, I am so sorry." I said. "Are these the flowers you picked for me?"

She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones."

I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you."

"It's OK. I love you anyway." She said as she kissed me on my cheek.

If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love?

(1)The writer was to the stranger who she walked into.

A. mad

B. honest

C. unkind

D. polite

(2)Where were they when the writer shouted at her daughter?

A. In the kitchen.

B. By the tree.

C. In the bedroom.

D. In the garden.(3)What did the writer's husband think when he saw her action?

A. The little girl shouldn't cry.

B. She shouldn't shout at their daughter.

C. She shouldn't say sorry to the stranger.

D. Both he and his wife should apologize to their daughter.

(4)What may be the writer's favorite color according to the passage?

A. Yellow.

B. Pink.

C. Blue.

D. Red.

(5)What do you think is the best title for the passage?

A. Be friendly to strangers.

B. Mothers like flowers.

C. Be kind to loved ones.

D. Love between parents and children.

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

(4)C

(5)C

【解析】【分析】大意:作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理。

(1)细节题。根据"Excuse me." I said.可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选D。

(2)细节题。根据when I was cooking, Move out of the way!" I shouted.可知,作者是在厨房对女儿大喊大叫,故选A。

(3)推断题。根据While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind.可知,作者的丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选B。

(4)推断题。根据I knew you'd like them, especially the blue ones."可知,作者可能最喜欢蓝色,故选C。

(5)主旨题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了

解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

Have you ever wanted to achieve a goal and ended up doing lots of research on how to achieve it? As you learned more and more. It seemed you knew less and less. That is because when you learned a new concept(概念). You found that there was a lot more to know about it.

Usually, people think they need to get more and more information before trying a new idea. There is nothing wrong with learning a lot, but when you let learning get in the way of doing, you will never get going.

One of the best ways to learn is to take action and learn from the results that you get from those actions. Don't be afraid of not being perfect and just take the first step. You will go further than those who are still in preparation. It's good to be prepared, but over-preparation in trying to reach a goal won't get you results. The knowledge and skills that you will need will be picked up along the way.

If a baby wants to learn how to walk, it doesn't do it by just sitting there and thinking about how to walk. The best way for a baby to walk is to actually get up and start walking. Sure it may fall, but with every fall, it learns what is working and what is not and adjusts(调整)to it. By doing this over and over, it will finally learn to walk. This is the method you should use when you want to achieve your goals as well. It works.

Learning more is great but if all you're doing is learning and not taking action, it's time to change that. Just take the first step.

(1)When you learned something new, you found there was to know about it.

A. less

B. nothing

C. everything

D. more

(2)Which is NOT true according to the passage?

A. People need to learn a lot before trying a new idea.

B. One of the best ways to learn is to take action.

C. Learning has nothing to do with doing.

D. Over-preparation is not good for reaching a goal.

(3)A baby should when it wants to learn how to walk.

A. get up and start walking

B. sit there and think about how to walk

C. learn from its parents

D. read books about how to walk

(4)We can usually read the passage in .

A. a storybook

B. a newspaper

C. an advertisement

D. a guidebook (5)The purpose of the passage is .

A. to tell us how to learn more

B. to tell us how to be successful

C. to talk about the importance of doing

D. to talk about the importance of learning

【答案】(1)D

(2)C

(3)A

(4)B

(5)C

【解析】【分析】本文告诉我们一个道理,最后的学习方法是从行为结果中去学习。(1)细节题。根据As you learned more and more. It seemed you knew less and less.随着你学得越来越多。看来你知道的越来越少了,可知当你学到新东西时你发现有更多的东西要知道,故选D。

(2)细节题。根据One of the best ways to learn is to take action and learn from the results that you get from those actions学习的最好方法之一是采取行动,从这些行动中获得的结果中学习,可知学习与做无关是错的,故选C。

(3)细节题。根据The best way for a baby to walk is to actually get up and start walking可知,当婴儿想学会走路时,就应该站起来开始走,故选A。

(4)推理题。根据本文是告诉我们一个道理,故会在报纸上看到这篇文章,故选B。(5)主旨题。本文告诉我们一个道理,最后的学习方法是从行为结果中去学习,故本文是谈论做的重要性,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.根据短文内容,判断正误。

Riding a Mobike on the street. You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale.

But you are not in China—You are in Manchester in Britain. You might see similar things in many other cities. Chinese products have been going global (世界性的).

Chinese food has been enjoyed in Western countries for a long time. To meet local people's tastes, Chinese restaurants have made some changes to the dishes. For example, Chinese people like to eat meat with the bone in, but Western people don't. So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones, even for fish.

Some Chinese brands are also becoming more popular. In many cities in Europe, stores sell TCL televisions, Haier fridges and Lenovo computers.

More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models. They're not only made in China, but also designed and developed in the country.

In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable(不可靠的). But now, things have changed greatly. "Made in China" becomes cool.

(1)We can see more people use Chinese products in Western countries now.

(2)Chinese restaurants provide meat with bones to meet local people's tastes.

(3)More than 50% of the US-owned drones are designed, developed and made in China. (4)In the past , most Western people thought Chinese products were unable to be trusted.

(5)This article is about the disadvantages of Chinese products.

【答案】(1)1

(2)0

(3)1

(4)1

(5)0

【解析】【分析】本文介绍了有关中国元素的很多东西。

(1)根据You might hear some people speaking Chinese aloud. Turning to the right, you see a Sichuan-style restaurant. After walking into a store, you see that Huawei smartphones are on sale可能会听到一些人大声说中文。向右拐,你会看到一家川菜餐馆。走进商店后,你会看到华为智能手机正在出售可知,我们现在可以看到西方国家越来越多的人使用中国产品是对的,故是正确。

(2)根据So Chinese restaurants provide big pieces of meat without bones所以中国餐馆提供大块无骨肉可知,中国餐馆提供带骨头的肉来满足当地人的口味是错的,故是错误。

(3)根据More than half of the US-owned drones(无人机)are Chinese models可知超过50%的美国无人驾驶飞机是在中国设计、开发和制造的,故是正确。

(4)根据In the past, most Western people thought Chinese products were cheap and unreliable可知过去,大多数西方人认为中国产品不可信,故是正确。

(5)根据Made in China" becomes cool.“中国制造”变得很酷可知这篇文章是关于中国产品的缺点是错的,故是错误。

【点评】考查阅读理解。注意从文中寻找答案,推断出需要的信息。

9.阅读理解

Many cars in advertisements are red, blue or green but almost 75 percent of new cars sold are black, white, silver or grey.

A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, saving money. Besides, some areas that are short of water do not allow people to wash their cars often.

According to another survey, white cars are often sold more than cars of other colors. In China, car buyers say white makes a small car look bigger. Car buyers in other countries also like white. And the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones. People also think the temperature inside white cars is lower than that in cars of other colors.

At present, every year about 11 percent of cars sold are red and 8 percent are blue. Green has become less popular. In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. But today, green cars are hard to find.

Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.

(1)You can often see cars in advertisements.

A. white

B. black

C. red

D. silver

(2)Car buyers choose grey because they .

A. can wash their cars less

B. don't need to wash cars

C. can pay less money for cars

D. don't allow washing cars

(3)According to the passage, white cars look than those of other colors.

A. safer

B. darker

C. cheaper

D. bigger

(4)Green cars .

A. make up 11% of the cars sold

B. are hard to find all the time

C. were the most popular in the mid 1990s

D. were less popular than blue cars in the past (5)In the future, we can .

A. choose cars in all colors

B. paint our cars any color anywhere

C. buy cars in all colors

D. change our car's paint color anytime

【答案】(1)C

(2)A

(3)A

(4)C

(5)D

【解析】【分析】大意:本文讲述车的颜色,以及使用某些颜色的原因。

(1)细节题。根据Many cars in advertisements are red,可知,广告里的车的颜色是经常是红色的,故选C。

(2)细节题。根据A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the owners can wash their cars less, 可知,车的用户选择灰色的车,因为他们可以更少洗车,故选A。

(3)细节题。根据the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars compared with darker ones.可知,研究表明白色的车比其他颜色的车更安全,故选A。

(4)推断题。根据In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the world. 可知,在20世纪90年代绿色的是世纪很多地方最受欢迎的颜色,推出绿色的车那时应该是最受欢迎的,故选C。

(5)细节题。根据Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may let owners change their car's paint color anytime.可知,将来,我们可以在任何时候改变我们车的漆的颜色,故选D。

【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

10.阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。

Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Here's something you can do.

Be calm(冷静). Sometimes, you feel so angry that you really want to teach somebody a lesson. But being angry can't solve problems. Neither can a fight. Instead, it may bring you more problems. In the school, everyone involved(卷入) in a fight will be punished, no matter who started it. There are winners in a fight.

Shout loudly. If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands up in front of your body and loudly say "stop" before walking away. Loud voice can usually make the attacker calm down. If the person doesn't stop, cry for help by calling out the name of a teacher whose office is nearby.

____ Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. Helping him fight is not really helpful to him. If you really want to give him a hand, try to ask him to give it up. Also, you can tell him if he gets involved in a fight, he may get hurt and be punished. Then, try to learn why he wants a fight and help him find a right way to deal with the problem.

(1)The underlined word "attack" in Paragraph 3 means "____" in Chinese.

A. 拥抱

B. 攻击

C. 阻止

D. 吸引(2)Which of the following sentences can be put in the ____?

A. Face bravely.

B. Join in a fight.

C. Learn to refuse.

D. Talk to someone.(3)The passage is written to ____.

A. help students keep away from fights

B. warn students not to fight

C. advise students to help each other

D. encourage students to work hard

(4)The passage is written in a/an ____ tone(语气).

A. sad

B. angry

C. serious

D. crazy

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

(4)C

【解析】【分析】文章大意:面对“打架”,我们应该持有的态度及避免打架的方法。(1)词义推断题。根据文中语句If you know someone is coming up behind you to attack, turn toward the person with your hands up in front of your body and loudly say "stop" before walking away. 如果你知道背后有人攻击你……理解可知,attack的意思是“攻击”,故选B。(2)细节理解题。根据文中的语句Your friend may ask you to join in a fight. Learn to say no. 理解可知,此段介绍要学会拒绝,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句Fights at school sometimes happen. But how can you keep away from a fight? Here's something you can do.理解可知,此文主要介绍让学生如何避免打架,故选A。

(4)理解归纳题。由文中语句In the school, everyone involved(卷入)in a fight will be punished, no matter who started it. 理解可知,作者是以严肃的语气来说明这个问题的,故

选C。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

11.阅读理解

One night, when I was eight, my mother gently asked me a question I would never forget. "Sweetie, my company wants to promote(升职) me but needs me to work in Brazil. This is like your teacher telling you that you've done well and allowing you to skip(跳) a grade, but you'll have to leave your friends. Would you say yes to your teacher?" She gave me a hug and asked me to think about it. I was lost in thought. The question kept me wondering for the rest of the night. I had said "Yes" but for the first time, I realized the difficult decisions adults had to make.

For almost four years, my mother would call us from Brazil every day. Every evening I'd eagerly wait for the phone to ring and then tell her everything that happened during the day. A phone call, however, could never take her place and it was difficult not to feel lonely at times.

During my fourth-grade Christmas break, we flew to Rio to visit her. Looking at her large empty apartment. It was then I started to understand the difficult choices she had to make. She needed to think about both family and work. Faced with difficult decisions, she used to tell me, you wouldn't know whether you made the right choice, but you could always make the best out of the situation, with a positive attitude.

Back home, I reminded myself that what my mother could do, I could, too. If she managed to live in Rio all by herself, I, too, could learn to be independent. I learn how to take care of myself and set high but achievable goals.

My mother is now back with us. But I will never forget what the experience has really taught me. I've learned a lot because of this separation(分离). There are lots of difficult decisions that we have to face in our life. We need to have a positive attitude no matter what happens.(1)It was __________ for the writer to say "Yes" to her mother s question.

A. excited

B. difficult

C. unusual

D. easy

(2)Which of the following sentences can be put in the blank in Paragraph 3?

A. I thought my mother might regret her decision.

B. I thought my mother might want to go home with us.

C. I realized how lonely my mother was in Brazil herself.

D. I realized my mother had a happy time in Brazil herself.

(3)The writer most probably wants to tell us that __________.

A. how she gets on well with her mother

B. it's difficult for her to make a decision

C. she has learnt a lot from the experience

D. adults have to face the difficult decisions

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

【解析】【分析】文章大意:主要介绍了我在小时候与妈妈分开的一段经历,懂得做决定的艰难,理解了妈妈工作的辛苦。

(1)细节理解题。根据文中的第一The question kept me wondering for the rest of the

night.I had said"yes",可知这个问题很难回答,故答案是B。

(2)细节理解题。根据文中的前面Looking at her large empty apartment看着她那空荡荡的大公寓,可知后面应该是我意识到我母亲在巴西是多么孤独,故答案是C。

(3)细节理解题。根据文中的最后一段My mother is now back with us.But I will never forget what the experience has really taught me.I've learned a lot because of this separation.There are lots of difficult decisions that we have to face in our life.We need to have a positive attitude no matter what happens.可知作者从中学到了很多,故答案是C。【点评】考查阅读理解。考查对篇章的把握与细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

12.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。

If you look at the top of your phone, you'll usually see a little symbol that says 3G or 4G. The "G" stands for the "generation" (代)of your mobile network. But the symbols will become things of the past after 5G networks fully arrive.

On March 30, Shanghai vice-mayor Wu Qing made the first 5G video call on a Huawei Mate X Smartphone. Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks.

About 100 times faster than 4G networks, 5G will let people download and upload data(数据) faster than ever before. But 5G won't just bring faster mobile internet. People can use it for many other things as well.

For example, 5G will help to make self-driving cars safer. Today's self-driving test cars have one problem-lag(延迟). When the car "sees" an obstacle(障碍物), it sends this information to a data center and receives instructions, However, it will be some time before it sends and receives this information. With this kind of lag, the cars might crash because they don't receive instructions in time. With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer.

5G could also be used to power the internet of things (IoT), that is, a large online network that connects all things and people. Fast internet speeds will be the key to developing this technology.

The IoT could be used in a lot of ways. For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside.

(1)Which city was 5G tested for the first time?

A. Beijing.

B. Shanghai.

C. Shenzhen.

(2)What can we infer(推测) according to the passage?.

A. 5G is widely used in China now.

B. 5G networks will make our lives more convenient.

C. There are no symbols at the top of our phones.

(3)The writer uses self-driving cars as an example to .

A. explain how 5G's fast speed can be helpful

B. warn about the possible dangers of self-driving cars

C. explain how self-driving cars work

(4)What is IoT according to the passage?

A. A robot that can do housework.

B. An online store where you can buy anything.

C. A large online network that connects things and people.

(5)Which sentence is right according to the passage?

A. 5G will help us buy eggs quickly.

B. Robots can help us buy eggs online.

C. Our refrigerator can order eggs online for us.

【答案】(1)B

(2)B

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】短文大意:当人们看手机上方的时候,会看到3G或者4G的小符号。G 代表手机网络的"代"。但是,当5G网络全面覆盖时,这些符号将会成为过去时。3月30日,上海市长吴清第一次使用华为Mate X智能手机进行视频通话,上海成为中国进行第一个测试5G的城市。5G将会在很多方面改善人们的生活。

(1)细节理解题。根据Shanghai has also become the first city in China to start testing 5G networks。可知,上海是中国第一个进行5G测试的城市。故选B。

(2)推理判断题。根据About 100 times faster than 4G networks,5G will let people download and upload data(数据)faster than ever before。But 5G won't just bring faster mobile internet。 People can use it for many other things well。可知,5G的速度将会是4G的100倍,人们下载或者上传数据都会快很多。而且,5G不仅仅是在移动网络上给人们带来快捷。在其他方面,人们也可以利用5G。由此可以推断出,5G将会使人们的生活便利很多。故选B。

(3)推理判断题。根据…With 5G, this lag will be greatly lowered, making the cars safer。可知,5G可以大大减少问题延迟,从而使无人驾驶汽车更安全。作者通过这个例子来告诉我们5G的告诉怎样起作用的。故选A。

(4)词义猜测题。根据5G could also be used to power the internet of things(IoT), that is, a large online network that connects all things and people。可知,IoT指的是把所有人和物联系起来的一个巨大的在线网络。故选C。

(5)细节理解题。根据For example, with IoT, your refrigerator could automatically (自动地) place an order online for eggs when it finds that there are no eggs left inside。可知,当冰箱里没有鸡蛋时,冰箱可以自动在网上下单买鸡蛋。故选C。

【点评】此题考查阅读理解。客观信息题可以从文章中直接找到答案。而主观判断题考查的是对文章的感情基调等,这类题必须经过对作者的态度、意图以及对整篇文章进行深一层的推理等。通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓义。对于词意猜测题。需要准确无误地理解上下文,根据上下文的联系进行猜测。找出问题答案。

13.阅读理解

When it comes to helping developing countries, we often think about offering money in order that they can build schools and hospitals, buy food and medicine, or find clean water supplies. These seem to be the most important basic needs in their lives. However, it's far from enough. We have to come up with better ideas.

A man called Nicholas Negroponte invented a cheap laptop computer, which he decided to invent after he visited a school in Cambodia. The laptop which Mr. Negroponte has designed is not the same as the normal one that you can buy in the shops. One difference is that it will be covered in rubber so that it is strong and won't be damaged easily. As an electricity supply can be a problem in developing countries, the computer also has a special handle in order that children can wind the computer up to give it extra power when needed.

This special laptop computer will cost less than 100 US dollars and Mr. Negroponte wants to produce as many as 15 million laptop computers in the first year. The idea is that these computers will help the children's education as they will be able to access the Internet. These computers might not benefit the people in developing countries immediately, but by improving children's education they should help people to find their own solutions to their problems in the long term.

Another idea to help children in developing countries is to recycle old mobile phones so that they can be used again. In the UK. And probably in many other countries too, millions of mobile phones are thrown away every year. The waste crested by throwing away thee old phones is very bed for the environment, so it seems to be an excellent idea to achieve two important goals at the same time. We will reduce the waste we produce and help others. In other words, we will be able to" kill two birds with one "and that is always a good thing.

(1)The underlined phrase "wind up" in paragraph 2 means .

A. 吹风

B. 给……上发条

C. 摇上

D. 利用空气……使……(2)The laptop computer that Mr. Negroponte has designed .

A. will be damaged much easier than the normal one

B. has a special handle to access the Internet

C. is cheap and can run with extra power

D. can be helpful to find the people's own solutions

(3)According to the passage,what benefit can we get from recycling old mobile phones?

A. We can reduce the waste to protect the environment.

B. We can help children in developing countries reuse the old mobile phones.

C. it is good for the environment and very educative for phone users.

D. It not only reduces the waste produced by developed countries but also helps the children in developing countries.

(4)Mr. Negroponte's cheap computer is mentioned in the passage to .

A. illustrate the kindness of people in the developed countries

B. tell us what high technology can help people

C. show how to find business opportunities in developing countries

D. give an example of how to help developing countries

(5)Which is the best idea the author gives us to help the developing countries?

A. We need to help people in developing countries to help themselves,not just throw money at the problem.

B. We should spend much money helping people in developing countries build more schools and hospitals.

C. We should think about giving help to developing countries more often.

D. We should help the people in developing countries by improving children's education immediately.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)D

(5)A

【解析】【分析】主要讲了Nicholas Negroponte发明了一种便宜的手提电脑和循环使用手机来帮助发展中国家。

(1)细节题。根据give it extra power when needed.当需要的时候给它额外的能量,是通过特殊的把柄来产生能量,即通过上发条,故选B。

(2)细节题。根据A man called Nicholas Negroponte invented a cheap laptop computer和give it extra power when needed.可知手提电脑是便宜的,并且有额外的能量,故选C。(3)细节题。根据We will reduce the waste we produce and help others.可知不仅降低了废弃物污染,而且帮助了发展中国家,故选D。

(4)细节题。根据第一段We have to come up with better ideas.可知是帮助发展中国家更好的主意的例子,故选D。

(5)细节题。根据第一段可知帮助发展中国家时不仅仅是提供给他们金钱,而且要通过更好的方法来让他们自己帮助自己,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

14.阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。

【英语】 中考英语阅读理解专项训练100(附答案)及解析

相关文档
  • 中考英语阅读理解专练

  • 中考英语阅读理解解析

  • 中考英语阅读专项训练

  • 中考英语阅读100篇

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解训练

相关文档推荐: