当前位置:文档之家› 【英语】 中考英语阅读理解专题训练答案及解析

【英语】 中考英语阅读理解专题训练答案及解析

【英语】中考英语阅读理解专题训练答案及解析

一、阅读理解

1.阅读理解

Radio and television are very popular in the world today. Millions of people watch TV. Perhaps more people listen to the radio.

The TV, of course, is more useful than the radio. On TV you can see and hear what is happening in the world.

Now the radio is not disappearing. It's still with us. And the number of listeners is becoming larger. One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. The transistor radio is sometimes very small. It is very easy to carry. You can put one in your pocket and listen to it on the bus when you go to work. It is better for blind people. Many old people don't have good sight (视力)to watch TV. When people are working,they can't watch TV but they can listen to music or news over the radio. What's more,the radio is much cheaper than the TV.

(1)After the television was invented,people ____.

A. think it is unnecessary to use the radio

B. don't want to use the radio any more

C. are still using the radio

D. find the radio is disappearing

(2)One of the reasons for the larger number of listeners of the radio is that ____.

A. the TV was invented

B. the transistor radio was invented

C. people don't like watching TV

D. millions of people watch TV

(3)____ listen to the radio more because their sight isn't good enough.

A. Children

B. Young people

C. Old people

D. Adults

(4)Usually ____ can be used easily while people are moving or working.

A. the radio

B. the TV

C. both the TV and the radio

D. neither the radio nor the TV

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)A

【解析】【分析】大意:本文讲述收音机和电视机在世界上的很受欢迎,电视与收音机比,电视更有用,然而收音机由于体积小便宜,便于携带,听众也越来越多,深受老年人喜爱。

(1)细节题。根据Perhaps more people listen to the radio.可知,电视发明后,人们依然使用收音机,故选C。

(2)细节题。根据One reason for this is the invention of the transistor(晶体管)radio. 可知,收音机听众的数量更多其中一个原因是晶体管收音机被发明,故选B。

(3)推断题。根据 Many old people don't have good sight(视力)to watch TV.可知,老年人由于视力不好听广播的人更多,故选C。

(4)细节题。根据When people are working,they can't watch TV but they can listen to music or news over the radio.可知,通常人们移动或者工作时可以听收音机,故选A。

【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻

找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

2.根据短文内容选择正确答案。

B

When you're not at home, many worries may start to crowd your mind. Did I turn the coffee maker off? Did I lock the door? Are the kids doing their homework or watching television? With a smart home, you can quiet all of these worries.

A smart home is a home with a communication network. This network connects devices (装置),such as lights and TV sets, and allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.

More and more people may start to consider owning a smart home, because it makes life much more convenient. It can help keep your room at a certain temperature. It can record what happens inside the home and send the video to your phone. When you are on vacation abroad, you can use a smart home controller to switch on or off the electricity when necessary. Some smart homes can receive a visitor, allowing him to come in and offering him a drink. They can even feed the cat and water the plants.

Besides, smart homes are easy to fix. Most smart home technology and devices are wireless and can be set up with a minimum of tools, using only the guiding information. When a problem appears, you can deal with it yourself without paying a professional.

However, for home-users, the smart home technology is far from perfect. It can be rather expensive to own the technology and the devices. Also, because the smart home system(系统)allow its owner to get home information from anywhere, it leaves the home easy to be attacked by hackers(黑客),who may secretly use or change the information in the system.

Now, many scientists are excited at the future of smart home technology. Imagine being able to get fashion advice from your mirror, or receive food shopping suggestions from your refrigerator. While there are others who worry that those smart devices will make people lazier and lonelier. Whatever it is, one thing is for sure---smart home technology will change the way we live and work.

(1)According to the passage, nowadays a smart home can lock the door through .

A. electric lights

B. mirror technologies

C. mobile phones

D. shopping programs (2)The third paragraph of the passage is mainly about .

A. the steps to use smart systems

B. the prices of smart programs

C. the advantages of a smart home

D. the tools for setting up smart devices

(3)Which of the following is TRUE about a smart home according to the passage?

A. Smart homes can't help feed pets nowadays.

B. Smart homes costs a lot of money at present.

C. You can't control your smart home in other countries.

D. It's hard for hackers to get information from smart homes.

(4)What's the writer's opinion according to the passage?

A. People will become less happy in the future.

B. People's life style will be different in the future.

C. Mobile phones are the most important in smart homes.

D. Smart homes are much better than other smart systems.

【答案】(1)C

(2)C

(3)B

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了智能家居的基本功能和新型理念,作者认为智能家居技术将对我们的生活和工作方式带来变革。

(1)推理判断。根据第二段allows them to be controlled from far away through electrical wiring, mobile phone communication or WiFi over the internet.可知智能仪器可以通过电线,手机,无线网络等控制。electric lights电子光线;mirror technologies镜像技术;mobile phones移动电话;shopping programs购物程序。故选C。

(2)段落大意。根据第三段第一句More and more people may start to consider owning a smart home, because it makes life much more convenient. 可知越来越多的人开始考虑拥有一个智能家庭,因为它给生活带来极大的方便,结合下文可知都是在谈论智能家庭的优点。故选C。

(3)细节理解。根据They can even feed the cat and water the plants可知A错误;根据第四段 It can be rather expensive to own the technology and the devices. 可知B正确;根据第三段When you are on vacation abroad, you can use a smart home controller to switch on or off the electricity when necessary.可知C错误;根据第四段 it leaves the home easy to be attacked by hackers(黑客),可知D错误。故选B。

(4)观点态度。根据最后一句话Whatever it is, one thing is for sure---smart home technology will change the way we live and work. 可知智能家庭技术会改变我们生活和工作的方式。故选B。

【点评】读说明文时首先确定文章的中心句,通常在句首,然后快速浏览文章内容。阅读问题,找到问题中的关键词。在文章中定位问题中的关键词,答案就在关键词附近。

3.阅读理解

Many years ago, there lived an old man with his three sons, Dharma, Harrison and Keith, in a village. The man worked hard when he was young, so he had the largest farmyard and the most beautiful house in the village. However, his sons were all born to be lazy, which made him disappointed. He was worried that his sons would use up his money and starve to death.

One day, the old man came up with a plan. He called his sons and said to them, "Look, my dear

sons. There is lots of hidden gold in the land at the farmyard. If you work together, you may find it."

In a wish to find out the gold, his sons worked hard from the morning to the evening digging and digging all through the land. Three days had passed, but they didn't find what they were looking for. They got frustrated and angry. They decided to give up and returned to ask their father.

"There is no gold in the land. We are cheated."

"Since the land has been dug soft, why don't you plant some crops there?" was the reply of the father to the sons.

Off went the sons. Soon the whole once useless land was rich crops.

"This is the real gold, my sons," said the proud father.

(1)What do we know about the old man?

A. He was the richest in his village.

B. He was unable to feed his family.

C. He loved daughters more than sons.

D. He was quite successful as a farmer.

(2)Why did the old man ask his sons to dig the land?

A. He was too old to do it himself.

B. He didn't have money.

C. He decided to teach his sons an important lesson.

D. He didn't want other people to set foot on his land.

(3)Why did his sons agree to dig the land?

A. They wanted to help their father.

B. They wanted to grow their own crops.

C. They didn't want to be lazy any more.

D. They wanted to find the hidden gold.

(4)What can we learn from the end of the story?

A. The old man had achieved his goal.

B. The three sons were still as lazy as before.

C. The sons were quite angry with their father.

D. The old man was still worried about his sons.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)A

【解析】【分析】文章大意;从前有一个老人,有三个儿子,但是三个儿子都很懒惰,于是老人想了一个办法,告诉他的儿子,他们地里埋藏着财宝,于是儿子们就翻遍了左右的地,但是啥也没有找到。老人在翻过的地上种上庄稼,说这才是真正的珍宝。

(1)细节理解题,根据文章内容The man worked hard when he was young, so he had the largest farmyard and the most beautiful house in the village.可知老人是一个成功的农民,故答案是D。

(2)逻辑推理题,根据This is the real gold, my sons,"可知,老人这样做的目的是为了给孩子们上一课,故答案是C。

(3)细节理解题,根据In a wish to find out the gold, his sons worked hard from the morning to the evening digging and digging all through the land.可知,儿子们为了找到金

子而使劲地挖地,故答案是D。

(4)逻辑推理题,根据文章内容可知,儿子们把地翻好了,他能种庄稼了,所以他的目的也就达到了,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。

4.阅读理解

These days haze(雾霾)is around us here and there. In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. Many local governments call on their people to take action to make the air cleaner.

Transport is one of the biggest contributors(促成物) to haze. When, where, bow, why and what you drive all affect air quality. When one drives to work for one year, he uses as much energy as a bus rider uses in 10 years. So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. Each person using public transport for a year instead of a car can save nearly a tonne of pollutants, including CO2, from going into the atmosphere.

Carpooling is another way to reduce carbon emissions (排放). Carpooling is the sharing of car journeys so that more than one person travels in a car. It immediately reduces your car's emissions by half.

What you do inside your living space can have a big effect on the air quality outside it. You can do a lot of things inside and around your home that will help you pollute less and save some money.

A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. By cutting down your electricity use, you are cutting down on haze. So you may try to reduce your use of electricity by turning off lights, using your air conditioner wisely during the summer months, or updating some of your electrical appliances to low-energy models. For example, you can use energy-saving lamps that require less energy and last 10 times longer than common bulbs.

(1)Which does the writer think should play an important role in reducing haze?

A. City cleaners.

B. Haze producers.

C. Local governments.

D. Common people.(2)We can infer(推断) from the passage that the writer thinks .

A. cars can be used only when people have to

B. cars should be given up as soon as possible

C. cars must be improved to reduce air pollution

D. cars may cause the most serious pollution of all

(3)We should reduce the use of electricity mainly because .

A. we can save a lot of money by using less energy

B. coal is now becoming rarer and rarer on our planet

C. harmful things come out while electricity is produced

D. electrical appliances send out something harmful to our air

(4)Which can be the best title for the passage?

A. What Are Causing Haze Around Us

B. What You Can Do to Reduce Haze

C. How Dangerous Haze Is to Our Life

D. How Important It Is to Reduce Haze

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。

(1)细节题。结合第一段第二句 In fact, everyone has the power to change their living habits to help reduce it. 可知,每个人都有能力通过改变自己的生活习惯来减少雾霾。因此,作者认为在减少雾霾上,普通人应该发挥重要作用,故选D。

(2)推断题。由第二段 So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it is necessary, you can use public transport instead of your car. 可知,尽可能步行或骑自行车,必要时乘坐公共交通工具也不要开车。因此作者认为仅当不得已的时候才应该才去开车,故选A。

(3)细节题。结合第五段第一句A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. 可知,发电时,我们需要烧煤等,而这会释放出有害物质,进而污染空气。C项意为“当生产电力时会释放有害物质”,符合题意,故选C。

(4)主旨题。通读全文,文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。故文章主旨在于普通人可以做些什么、采取什么措施来减少雾霾,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依据,选出正确答案,注意阅读方法的运用。

5.阅读理解

When his mum fainted(昏厥)and knocked herself out, unconscious, four year old Henry Davies knew just what to do— thanks to a storybook.

He calmly dialled 999 and told the emergency services how to get to his home and then phoned his father.

The boy told the doctors what had happened and directed them to the house in Coundon, Coventry, and even offered the doctors a drink

When they arrived. Henry also offered to look after his 12— month old brother Noah.

His father, Iran, 35, said, "Chloe has been unwell with a high fever which has made her feel quite poorly. I left for work early at about 7:30 am and as she got up after I left she felt quite dizzy and faint. The next thing she remembers is fainting down on the floor and hearing Henry talking to someone. He had seen her fall and hit her head on the table, but he couldn't wake her up. So he picked up the phone and dialled 999 for an ambulance."

Chloe said, "Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency, which we've read a few times. He even put a blanket over me. The ambulance crew were amazed. We're very proud of him."

(1)How old was Henry?

A. 1.

B. 2.

C. 3.

D. 4.

(2)What was the matter with Henry's mother?

A. She fainted on the floor.

B. She was shot by a gun.

C. She was badly ill.

D. She was hurt badly.

(3)How did Henry know the knowledge of saving his mother?

A. By watching TV.

B. By reading a book.

C. His teacher taught him.

D. By WeChat.(4)The underlined words" emergency services" mean "_________" in Chinese.

A. 紧急应变机构

B. 突发事件

C. 急诊室

D. 医疗(5)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. There are 4 people in Henry's family.

B. Henry prepared a drink for the doctors.

C. Henry's father is very proud of Henry.

D. His father is 29 years old.

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

(4)A

(5)D

【解析】【分析】本文介绍了Henry凭借《救护人员》书上的内容,救了他的妈妈。(1)细节题。根据 four year old Henry Davies...可知,Henry4岁了,故选D。

(2)细节题。根据 The next thing she remembers is fainting down on the floor 可知,亨利的母亲晕倒在地板上,故选A。

(3)推理题。根据 Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency 亨利有一本故事书《救护人员》,讲述在紧急情况下该怎么做可知, Henry是通过读书知道救他母亲的知识,故选B。

(4)词义辨析题。根据He calmly dialled 999他平静地拨打了999,可知999是个紧急应变机构,故emergency services是紧急应变机构的意思,故选A。

(5)细节题。根据 His father, Iran, 35,可知他的父亲29岁是错的,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

6.阅读理解

【英语】 中考英语阅读理解专题训练答案及解析

Cross- country skier Man Dandan won the women's 1.4 km individual sprint here on Monday, earning China's first gold at the eighth Asian Winter Games in 2017.

"I was in good form today," said the 28 year-old girl after winning the title in the final round with 3 minutes and 48. 29 seconds. "I didn't think much, but just focused on the games. As an old member, I want to set a good example to my younger teammates by doing my best no matter what the result is."

Mikko Olavi Virtanen, the head coach of the Chinese cross-country skiing team, said after the game he was satisfied with Man Dandan's performance. "She is a super talented sprint skier. Her biggest problem before was to maintain the speed for four rounds of the competition. We have been working on that for the past seven months. I have been giving her advice, such as how to save the energy till the final round," he said, adding that Man is a good learner.

He also said that the Chinese cross-country skiing team had a huge potential. "We have quite a young team. We still have five more years to Beijing Winter Olympics. I hope we can continue this good work for a long term," he said.

Yelena Kolomina from Kazakhstan took the sliver and Ju Hyeri from South Korea got the bronze. Australia's Casey Wright finished the third in the final round but did not get a medal as a guest athlete.

(1)How long did it take Man Dandan to finish the sking?

A. 2 minutes and 11.31 seconds.

B. 3 minutes and 48. 29 seconds.

C. 8 minutes and 29 seconds.

D. 48 minutes and 29 seconds.

(2)What did the coach think of Man's performance?

A. Exciting.

B. Terrible.

C. Satisfying.

D. Bad.

(3)What was Man Dandan's biggest problem?

A. Maintaining the speed.

B. Saving enough energy.

C. Keeping a good form.

D. Going to the final round.

(4)When will the Beiing Winter Olympics be held?

A. In 2018.

B. In 2019.

C. In 2020.

D. In 2022.

(5)What was Ju Hyeri's rank in the competition?

A. First.

B. Second.

C. Third.

D. Fourth.

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

(4)D

(5)C

【解析】【分析】主要讲了星期一,越野滑雪运动员满丹丹赢得了女子1.4公里个人短跑冠军,在2017的第八届亚洲冬季运动会上赢得了中国的第一枚金牌。

(1)细节题。根据"I was in good form today," said the 28 year-old girl after winning the title in the final round with 3 minutes and 48. 29 seconds.可知用时是3分钟48.29秒,故选B。(2)细节题。根据Mikko Olavi Virtanen, the head coach of the Chinese cross-country skiing team, said after the game he was satisfied with Man Dandan's performance.可知教练对丹丹的表演感到满意,故选C。

(3)细节题。根据Her biggest problem before was to maintain the speed for four rounds of the competition.可知她以前最大的问题是保持四轮比赛的速度。故选A。

(4)细节题。根据Cross- country skier Man Dandan won the women's 1.4 km individual sprint here on Monday, earning China's first gold at the eighth Asian Winter Games in 2017. We still have five more years to Beijing Winter Olympics.可知2017年再过5年是2022年,故选D。

(5)细节题。根据Ju Hyeri from South Korea got the bronze.可知Ju Hyeri得到了一个铜奖,即第三名,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读理解

Bill: My favourite book is The Chronicles of Narnia : The Lion, the Witch(女巫)and the Wardrobe(魔衣柜) by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia.

Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's really funny and he's always afraid.

Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly young duck. It's a little sad, but after you finish reading it, you'll want to read it again and again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters' heads. It sounds like music when it's being read to you.

Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away from her family. Interested? Then read this book!

Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery(疑案) Stories by Carolyn Keene. I have read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself.

A. a lion

B. a witch

C. a wardrobe

D. a duck

(2)When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.

A. afraid

B. sad

C. excited

D. nervous

(3)Sally's favourite book is written by ________________.

A. C.S. Lewis

B. Joanna Cole

C. Donna Jo Napoli

D. Sharon Creech

(4)Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________.

A. Ugly

B. Bloomability

C. The Magic School Bus

D. Nancy Drew Mystery Stories

(5)Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.

A. a girl

B. a magical land

C. a young duck

D. a school

【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

(5)A

【解析】【分析】主要讲了Bill、Eric、Grace、Sally和Jane最喜爱的书。

(1)细节题。根据第一个表格It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever可知主要讲了四个孩子对抗女巫的故事,故选B。

(2)细节题。根据第三个表格It's a little sad可知读完后读者感到有点难过,故选B。(3)细节题。根据第四个表格My favourite book is Bloomability by Sharon Creech.可知由Sharon Creech所写,故选D。

(4)细节题。根据第二个表格The magic school bus can go everywhere, even inside the human body.可知魔法公交车可以去任何地方,甚至人类身体,故选C。

(5)细节题。根据第四个表格It's about a girl whose parents are always on the move.可知主要讲了一个小女孩的故事,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

8.阅读理解

On the afternoon of the day that we arrived in Xingcheng, we left for Qinhuangdao. It was raining heavily while we were on the highway. I kept the speed less than 100 kilometres per hour. We got to Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a hotel a normal room with a large bed, an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan more or less is worthy of that.

The next morning, it only took us less than 30 minutes to get to the beach. Policemen were everywhere, and they guided our traffic. The bill of the parking was 20 yuan. I paid some money for life buoys because none of us could swim. The water was not too deep near the beach and with a life buoy I could float on the water in order not to get drowned. I taught my wife how to use the life buoy, although it was also the first time that I used it. But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh. The environment in Beidaihe was fine, although it was not very clean, and we had a good time.

By the way, in the evening we visited the shopping street in the central city. We visited a shopping street near Beidaihe. There were a lot of people, shopping and dining. Of course, we had some seafood there too.

(1)The writer went to Beidaihe ______________.

A. by train

B. by bus

C. by car

D. by plane

(2)What do the underlined words "life buoys" mean in Chinese?

A. 防晒霜

B. 救生圈

C. 游泳衣

D. 游艇(3)What was the writer's daughter doing while they were swimming?

A. Taking a walk along the beach.

B. Having a picnic.

C. Lying in the sun.

D. Playing with the sand.

(4)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The writer booked a room with 300 yuan a night.

B. The writer's wife is very good at swimming.

C. The environment is very clean in Beidaihe.

D. The writer bad some seafood that evening.

(5)What's the best title for the passage?

A. The trip to Beidaihe

B. The sea in Beidaihe

C. The weather in Beidaihe

D. The food in Beidaihe

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)D

(5)A

【解析】【分析】主要讲了作者去北戴河旅行。

(1)推断题。根据I kept the speed less than 100 kilometres per hour.我把速度保持在每小时100公里以下。可知是开车,即by car,故选C。

(2)细节题。根据后句because none of us could swim.因为我们都不会游泳,所以买了一些救生圈,故选B。

(3)细节题。根据But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh.但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙子,这使我们笑了起来,可知女儿正在玩沙子,故选D。

(4)细节题。根据Of course, we had some seafood there too.当然,我们也吃了一些海鲜,可知是吃了海鲜,故选D。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

9.阅读理解

The word, "photography", was first used in 1839. It comes from the Greek words that mean "to write with light". But photography could only give people static pictures. So scientists were trying hard to find ways to make pictures that can move. They made lots of experiments, but failed again and again. It was Eadweard Muybridge who finally succeeded. He was the first photographer to try this successfully. But how did he make it? It was an interesting story.

Back in 1872, people didn't know exactly(确切地)whether all four of a horse's hooves (蹄)left the ground at the same time when it was running. A gentleman called Leland Stanford made a bet with his friend about it. Most people believed that a horse always had one hoof on the ground, or it would fall over. But Stanford didn't think so.

At that time, it was hard to know who could win the bet, because a horse's legs move so fast that it is impossible to tell just by looking. So they needed a way to record the movement of a running horse. Then Stanford offered $ 25,000 to the famous photographer, Muybridge, to help

find the answer. In the beginning, Muybridge failed to get clear images, but he didn't give up. He continued to improve his cameras. In 1878, after many experiments, he managed to get a sequence(连续) of 12 photos. One of them clearly showed that all four of the horse's hooves were off the ground at the same time. And when the photos moved fast, people could see a horse running.

Though Edison is usually considered as the person who created the first movie in 1889, it was the work of Eadweard Muybridge and the bet that led to Edison's invention.

(1)The underlined word "static" in Paragraph 1 most probably means .

A. pretty

B. dark

C. moving

D. still

(2)What did Leland Stanford make a bet with his friend about?

A. Whose horse ran faster.

B. Whether a horse would fall over while running.

C. Whether it was possible for scientists to make moving pictures.

D. Whether a horse's hooves all left the ground at the same time while running.

(3)Muybridge finally found the exact answer to the bet in .

A. 1839

B. 1872

C. 1878

D. 1889

(4)The passage mainly tells us .

A. that Thomas Edison created the first movie

B. that Eadweard Muybridge created the first static pictures

C. how photography helped people know more about animals

D. how Eadweard Muybridge got pictures of motion(移动) successfully

【答案】(1)D

(2)D

(3)C

(4)D

【解析】【分析】大意:文章主要介绍了 Eadweard Muybridge拍到移动的照片的故事。(1)词义猜测题。根据下文 So scientists were trying hard to find ways to make pictures that can move. 所以科学家很努力地尝试找到让照片动起来的方法,可知以前的照片是静止的,static意为still“静止的”。故选D。

(2)细节理解题。根据第二段 Back in 1872, people didn't know exactly(确切地) whether all four of a horse's hooves(蹄) left the ground at the same time when it was running. 可知,Leland Stanford和朋友打赌马在奔跑的时候是不是四只马蹄都离地。故选D。

(3)细节理解题。根据第三段In 1878, after many experiments, he managed to get a sequence(连续)of 12 photos. 可知,直到1878年,Muybridge ,才设法拍到连续的12张照片。故选C。

(4)主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了Eadweard Muybridge拍到移动的照片的故事。故选D。

【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再检查一遍,确保答案正确。

10.阅读理解

The phenomenon (现象) of a bike rider getting hit by an opening car door is so common that it has its own term: dooring.

According to a study in Chicago, as many as 1 in 5 bike accidents are caused by car doors—in total, there is nearly one dooring each day in the Windy City (Chicago).

Even when the bike riders try to turn to the other direction to escape from the opening doors, they can end up getting hit by cars.

Then how can we reduce such kind of accidents? Is there any practical way to solve that problem? Yes. It's the Dutch Reach, which has been popular on the Internet recently. The Dutch Reach is a practice where instead of using your near hand—usually the driver's left hand—to open your car door, you use your far hand—your right hand.

By doing that, you will turn your body around. And you turn your head and shoulders back, so you are looking directly out. First, pass the rearview mirror. And then, you are very easily able to look back and see if there are coming bicycles or cars or anything else. The simplicity of the approach is part of its intelligence.

(1)What is dooring?

A. The opening of the car door.

B. The accidents caused by opening the car door.

C. That bike riders are hit by opening car doors.

D. The accidents that happened in the Windy City.

(2)__________ of bike accidents are caused by dooring according to the study.

A. 1%

B. 5%

C. 20%

D. 25%

(3)Which hand do you use to open the door in the Dutch Reach?

A. The left hand if I am the driver.

B. The right hand if I am the driver.

C. The right hand if I sit at the back.

D. The right hand if I sit next to the driver.

(4)What does the underlined phrase "rearview mirror" mean in Chinese?

A. 门把手

B. 雨刮器

C. 后视镜

D. 挡风玻璃【答案】(1)C

(2)C

(3)B

(4)C

【解析】【分析】文章大意:骑自行的人被打开的车门撞到是很普遍的现象,怎样避免这种状况的发生呢?

(1)细节理解题。根据文中的语句The phenomenon (现象) of a bike rider getting hit by an opening car door is so common that it has its own term: dooring.理解可知,dooring就是骑自行车的人被汽车车门撞倒了,故选C。

(2)理解计算题。根据文中的语句According to a study in Chicago, as many as 1 in 5 bike accidents are caused by car doors—in total, there is nearly one dooring each day in the Windy City (Chicago).理解可知,根据芝加哥的一项研究,多达五分之一的自行车事故是由车门引起的,也就是20%,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句The Dutch Reach is a practice where instead of using your near hand—usually the driver's left hand—to open your car door, you use your far hand—your right hand.理解可知,在这种练习中,司机要用右手而不是左手去开门,故选B。

(4)词义推测题。根据文中的语句 First, pass the rearview mirror. And then, you are very easily able to look back and see if there are coming bicycles or cars or anything else. 理解可知,rearview mirror是后视镜的意思,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题及推理判断题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

11.阅读理解

【英语】 中考英语阅读理解专题训练答案及解析

In Britain. Boxing Day is usually celebrated on December 26th, which is the following day after Christmas Day. However, strictly speaking, Boxing Day is the first weekday after Christmas. Like Christmas Day, Boxing Day is a public holiday. This means it's a non-working day in the whole of Britain. When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.

The exact origin(起源)of the holiday is unclear. One of the thoughts is that during the Middle Ages, when great sailing ships were setting off to discover new land, a Christmas Box was placed by a priest(神父)on each ship. Those sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the box. It was sealed up and kept on board until the ship came home safely. Then the box was handed over to the priest in exchange for the saying of a mass of thanks for the success of the sailing. The priest wouldn't open it to share the contents with the poor until Christmas.

One more thought is about the "Alms Box" placed in every church on Christmas Day. Worshippers(做礼拜的人) put gifts for the poor into it. These boxes were always opened the day after Christmas. That is why that day became known as Boxing Day.

Today, many businesses, organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating(捐赠) their time, services and money to aid Food Banks, providing gifts for the poor, or helping families in need. Besides, spending time with family and shopping are popular Boxing Day activities now.

(1)If Christmas Day is on a Saturday, Boxing Day will be celebrated on____________. A. December 25th B. December 26th C. December 27th D. December 28th (2)Sailors dropped money into the Christmas Box in order to____________.

A. save the poor

B. pay for the priest

C. discover new land

D. pray for sailing safety

(3)What does the underlined phrase“sealed up" mean in Chinese?

A. 密封

B. 悬挂

C. 归还

D. 传递(4)The purpose of the passage is____________.

A. to praise the kindness of priests

B. to introduce the origins of Boxing Day

C. to call on people to help the poor

D. to compare Boxing Day with Christmas Day

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

(4)B

【解析】【分析】文章大意:在英国。节礼日通常在12月26日举行,这是圣诞节后的第二天。但是,严格来说,节礼日是圣诞节后的第一个工作日。像圣诞节一样,节礼日也是一个公共假日。这意味着这是整个英国的非工作日。当节礼日是星期六或星期日时,下一个星期一是公共假日。

(1)细节理解题,根据When Boxing Day falls on a Saturday or Sunday, the following Monday is the public holiday.可知,如果圣诞节在星期六,节礼日就在星期一,也就是十二月二十七日,故答案是C。

(2)细节理解题,根据Those sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the box.可知水手往节礼箱里方硬币是为了祈求航行安全,故答案是D。

(3)词义猜测题,根据The priest wouldn't open it to share the contents with the poor until Christmas.可知回来之后让神父打开箱子,可知之前箱子被密封了,故答案是A。

(4)主旨大意题,根据文章介绍了节礼日的起源,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题和主旨大意题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单词的意思;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

12.阅读理解

【英语】 中考英语阅读理解专题训练答案及解析

Learn English in New Zealand

Learn English in New Zealand at Language Schools New Zealand (LSNZ). Our Christchurch and Queenstown schools in the South Island of NZ are the perfect places to learn English. What is your dream?

Do you dream of speaking English very well?

Do you dream of travel, making friends, a lifestyle using English?

LSNZ will help you to achieve your dream!

Language Schools New Zealand Christchurch and Queenstown are in the fascinating South Island of New Zealand. Both English schools are fully recognized (认证) by NZQA and are in

beautiful NZ places. LSNZ offers many kinds of English courses including General English, Exam Preparation9 Study & Ski and more. Our friendly hard-working staff have helped many students from all over the world achieve their dream of using English in their lives. We invite you too to become a member of the LSNZ family.

LSNZ English Courses

Enroll (注册)now for a LSNZ English course—we promise your English will improve and offer 2 NZ schools with excellent teachers and small class sizes.

●General English

●IELTS

●Study & Ski

●Combo Course

Cambridge, Toeic & Pitmans Exam preparation courses are also offered at both schools.

A. lie in the North Island

B. are members of LSNZ

C. own the perfect places to visit

D. teach only local students

(2)The text tells us that LSNZ ______.

A. provides over four courses

B. practices large-class teaching

C. designs lots of exams

D. has many teachers from abroad

(3)Those who want to ______ will most probably be interested in this text.

A. look for jobs at LSNZ

B. build language schools

C. improve their English

D. learn about New Zealand

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

【解析】【分析】主要讲了在LSNZ学习英语将帮助实现你的梦想及LSNZ课程。

(1)细节题。根据Our Christchurch and Queenstown schools in the South Island of NZ are the perfect places to learn English.可知Christchurch和Queenstown学校是LSNZ学习英语的好地方,即是LSZN的成员,故选B。

(2)细节题。根据●General English●IELTS●Study & Ski●Combo●CourseCambridge, Toeic & Pitmans Exam preparation courses are also offered at both schools.可知提供了5个课程,故选A。

(3)细节题。根据Enroll (注册) now for a LSNZ English course—we promise your English will improve可知LSNZ许诺会提高学生们的英语,所以想提高英语的人对本文感兴趣,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

13.阅读理解

Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would say: Confucius(孔子). September 28is his birthday. He was born over 2, 000 years ago, but people still remember him on this day. Confucius lived in the Kingdom of Lu, part of today's Shandong Province. He lived

during the Spring and Autumn Period. His childhood was sad. His father died when he was only 3 and he had to work to help his mother. But young Confucius didn't give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.

Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from rich families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3, 000 students in his lifetime.

Today, people still follow Confucius' lessons. He told us that everyone has something worthy to be learned. "When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I select their good qualities and follow them. I take their bad qualities and change them in myself. "He also taught us, "All study but no thinking makes people puzzled(困惑的). All thinking but no study makes people lazy."

Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A kind person should care for others. Be strict with yourself, but he kind to others," he said.

(1)Confucius started the first public school so that.

A. he could find himself a job as a teacher

B. children could learn at school rather than at home

C. he could be the first teacher in Chinese history

D. children from poor families could go to school as well

(2)Confucius not only gave lessons but also.

A. encouraged people to be strict

B. provided students with puzzles

C. advised people to behave well

D. taught students how to make friends

(3)What can we learn from Confucius according to the passage?

A. Thinking is very important in study.

B. We can learn everything from others.

C. We should always care for ourselves.

D. Learning music and sports is popular.

(4)Which of the following is the best title for this passage?

A. Confucius' teaching methods

B. A great man with a hard childhood

C. A person who changed Chinese history

D. Confucius-a great teacher and thinker

【答案】(1)D

(2)C

(3)A

(4)D

【解析】【分析】本文介绍了孔子,他不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考。

(1)推理题。根据he became a teacher and started the first public school in Chinese

history. At that time only children from rich families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3, 000 students in his lifetime.他成为一名教师,并开办了中国历史上第一所公立学校。那时只有富裕家庭的孩子才能上学,但是孔子认为如果每个人都想学习,就应该去上学。他一生大约有3000名学生可知孔子开办了第一所公立学校使得贫困家庭的孩子也可以上学,故选D。

(2)推理题。根据 Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A kind person should care for others. Be strict with yourself, but he kind to others," he said. 孔子不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考。他最重要的教导是关于善良和礼貌。“一个善良的人应该关心别人。对自己要求严格,但他对别人很好,”他说。可知孔子不仅上课,而且建议人们表现良好,故选C。

(3)推理题。根据He also taught us, "All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy."他还教导我们,“只学习不思考让人迷惑(困惑的)。只思考不学习会让人变懒。”可知思考在学习中非常重要,故选A。

(4)主旨题。根据本文介绍了孔子,他不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考可知Confucius-a great teacher and thinker 适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及推断题和主旨,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

Have you noticed your life becoming a little easier? Now, when you go to a certain shopping mall, you can enjoy its free Wi-Fi there. When you want to take a taxi, you can book one with your phone. In fact, all these can be seen as the basic parts of a smart city.

The idea of a smart city was brought up by US company IBM in 2010. Generally, a smart city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources, and make our life convenient. How smart can a city be? Here are great examples that we can learn from.

In 2009, Dubuque became the first smart city in the US. The city used smart water meters to take the place of traditional water me tens. They can detect (探测) water waste and leakage (泄漏) and send data to let the house owner know. The same system is used for other city resources like electricity and natural gas. In this way, people know how they use their resources and are glad to help reduce waste.

Santander in Spain also gives us a look at the future. If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that serve the stop as well as their arrival times. The government organized a research team and provided an App (应用程序)that collects data on almost everything: light, temperature, and the movements of cars and people. Opening the App near a supermarket provides immediate information on special offers.

(1)The underlined word "convenient" is closest in meaning to "______".

A. useful

B. normal

C. suitable

D. easy

(2)Compared with traditional water meters, smart water meters do better in ______. A. cleaning water B. supplying water C. saving water D. producing water (3)The example of Santander shows the use of smart systems in aspects (方面)EXCEPT ______.

A. business

B. health care

C. traffic controlling

D. public transportation (4)What's the main idea of the passage?

A. Digital technologies help improve city planning.

B. Smart cities will make our future life better and smarter.

C. Smart cities are very common in both Dubuque and Santander.

D. Spain and the US take the leading position in building smart cities.

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章主要对智能城市进行了基本介绍,又通过迪比克和桑坦德的例子介绍了智能城市为生活所带来的便捷。

(1)猜测词句题。由语句Generally, a small city is a city that uses digital technologies such as the Internet to improve city planning, save money and resources 可知,总的来说,小城市就是使用数码科技例如互联网去提高城市计划,节省金钱和资源。由此可推知,节省金钱、能源,可以使我们的生活更加轻松便捷。easy 意为“轻松的”,符合题意。useful 意为“有用的”,normal 意为“普通的”,suitable 意为“适合的”,均不符合题意。故正确答案为D。(2)细节理解题。由文中语句This way, people know they use their resources and are glad to help reduce waste 可知,通过这种方式,人们就可以知道他们使用的资源并愿意减少资源的浪费。由此可知,智能水表可以在节约水资源方面做的比传统水表更好。save water 意为“节约水资源”,符合题意。故正确答案为C。

(3)细节理解题。A项,由第四段第四句Opening the App near a supermarket provides immediate information on special offers 可知,在超市旁边打开这个应用程序,可以马上推送特价商品的信息。由此可推知,智能系统在商业(business)中有所应用。B项,health care 意为“健康管理”,文章没有提及。C项,由第四段第二句 If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that sever the stop as well as their arrival times 可知,如果人们用手机指向一个附近的公交车站,手机就会马上展示出所有的会在这站停的公交车路线。由此可推知,智能系统在交通控制(traffic controlling)方面有所应用。D项,由第四段第二句 If people point a phone toward a nearby bus stop, the phone immediately shows all bus lines that sever the stop as well as their arrival times 可知,如果人们用手机指向一个附近的公交车站,手机就会马上展示出所有的会在这站停的公交车路线。由此可推知,智能系统在公共交通(public transportation)方面有所应用。故正确答案为B。

(4)主旨归纳题。A项,意为“电子科技帮助提升了城市规划”,只在第一段中有所提及。

相关文档
  • 中考英语阅读理解训练

  • 中考英语阅读理解解析

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读训练

  • 中考英语阅读回答

  • 英语阅读理解解析

相关文档推荐: