当前位置:文档之家› 中考英语 英语阅读理解(及答案)

中考英语 英语阅读理解(及答案)

中考英语英语阅读理解(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

The following are some tips for becoming a successful businessman by Michael Bloomberg. They are based on his experience of building a company from the ground up, leading New York City as mayor(市长), and so on.

Take Risks

Life is too short to spend your time avoiding failure.

In 1981, at the age of 39, I lost my job. The next day I took a big risk and began my own company. In 2001, when I was debating whether to run for mayor, most people advised me not to do it. But one person said, “If you can imagine yourself giving a concession(败选)speech, then why not go for it?” That was the best advice I received, and I followed it.

In order to succeed, you must first be willing to fail— and you must have the courage to go for it anyway.

Make your own luck

Luck plays a part in success. The harder you work, the luckier you get.

Whatever you choose to do, even if it's not the job of your dreams, always work hard at it. Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances. Never stop learning

The most powerful word in English language is “why”. There is nothing so powerful as an open, inquiring mind(探究精神). Whatever field you choose for starting a business — be a lifelong student.

Give back

You are responsible for your success and failure, but you only succeed if you share the reward with others.

My first donation was a $ 5 check to my alma mater (母校) . And while the checks(支票)may be bigger today, they come with the same spirit.

You don't have to be wealthy to give back. You can give back by giving your time and talents. (1)In this passage, Michael Bloomberg is the name of a .

A. newspaper

B. place

C. company

D. person

(2)What did the writer do at the age of 59?

A. Lost his job.

B. Ran for mayor.

C. Built a company.

D. Became a teacher.(3)From the passage, we can infer that the writer .

A. is a young mayor

B. seldom cares about others

C. is lucky all the time

D. is a hard-working man

(4)Which of the following isn't mentioned in the tips?

A. Failure is the mother of success.

B. It's never too old to learn.

C. Money is everything.

D. Luck comes from hard work.

(5)In which of the following columns(栏目)can you find the article?

A. Family Life

B. Interesting Stories

C. Experience Sharing

D. Adventures

【答案】(1)D

(2)B

(3)D

(4)C

(5)C

【解析】【分析】文章大意:短文介绍了成功的商人迈克尔·布隆伯格获取成功的一些秘诀。包括勇于承担风险;创造出自己的运气;学习永不放弃;要回报社会等等。

(1)细节推断题,根据短文的第一段中出现的句子“They are based on his experience”可知,这里的his指的是Michael Bloomberg这个人。故选D。

(2)细节理解题,根据Take Risks的第二段中的句子“1981, at the age of 39, I lost my job. The next day I took a big risk and began my own company. In 2001, when I was debating whether to run for mayor,”可知,2001年作者刚好59岁,打算精选市长,故选B。

(3)推理判断题,由Take Risks/Make your own luck中的内容“Be the first person at work in the morning and the last to leave at night. Hard work creates chances.”可知,作者是一个勤奋的人。故选D。

(4)细节理解题,通过排除法,A选项在Take Risks的首段提到;B项在Take Risks的第二段和第三段可知;D项由Make your own luck的第二段可得出。故C没有提及。故选C。(5)推理判断题。整篇文章是作者给大家分享个人经验,所以C选项最佳。故选C。

【点评】在做细节理解题时,解答此类试题时,不必通篇细看原文,而常常可采取“带着问题找答案”的方法.先从问题中抓住关键性词语。然后以此为线索,寻找答案。推理判断题,对付这类题时我们不仅要弄懂文章字面的意思,更重要的是要知道文章潜在的含义,和作者所给的提示。同时要对文章的含义和作者的暗示作合理的猜测和推论。

2.阅读理解

The secret of happiness

An old man walked slowly with a cane(手杖)into the restaurant .His old jacket, worn-out shoes and warm personality made him stand out from the usual crowd.

A young waitress watched him move toward a table by the window. She ran over to him, and said: “Here, sir……let me help you with that chair.”

Without saying a word, he smiled and nodded(点头)a thank you. She pulled the chair away from the table and helped him sit. Then she put his came against the table.

“Thank you, miss.”he said, kindly.

“You're welcome, sir.”she said.

After he had finished his breakfast, the waitress brought him the change(零钱)from his bill. He left it on the table. She helped him up and walked with him to the front door.

When she went to clean his table, she found a business card under his plate and note on a napkin(纸巾). Under the napkin was a 100-dollar bill.

The note on the napkin read: “Dear miss, I respect you very much and I can see you respect yourself, too. It shows by the way you treat others. (3)You have found the secret of happiness.

Your kindness will shine through to all those who meet you.”

The man she had waited on was the owner of the restaurant where she worked. This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person.

By Steve Brunkhorst

(1)The old man left﹩100 under the napkin because he

A. had a habit of giving tips to waitresses

B. thought the meal was delicious

C. wanted to thank the waitress for her good attitude

D. learned the secret of happiness from the waitress

(2)What do we know about the waitress and the old man?

A. The waitress knew who the old man was from the note.

B. The waitress knew the old man before she served him.

C. The old man wanted to have the waitress as his secretary.

D. It was the first time that the waitress had ever seen her boss.

(3)We can tell from the story that the old man went to the restaurant to .

A. have a good meal

B. enjoy good service

C. see the restaurant for himself

D. show his love for common people

【答案】(1)C

(2)D

(3)C

【解析】【分析】本文叙述了一位餐馆的女服务员态度友好的为每一个客人服务从而获得幸福的故事。有一天,一位穿着破旧的老人,拄着拐杖来餐馆吃早餐,这个女服务员,热情的为他服务,老人非常尊重她的服务态度,留给她100美元的小费,并且告诉她已经找到了生活的幸福。(1)C推理判断题。第二段的help you with that chair和第三段的helped him sit可知这个女服务员帮助了他,所以此处老人留下100美元应是感谢这个女服务员的。故选C。(2)D推理判断题。根据最后一段的This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person.可知这是她或任何其他的工人第一次见过老板本人。故选D。(3)C推理判断题。根据最后一段的This was the first time that she or any of the other workers had ever seen him in person.可知老板以前并没有亲自管理自己的餐馆,所以他这次来餐馆是为了亲自看看。故选C。

3.阅读下列短文,从下面每题的A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。

It happened many years ago, but I still remember it clearly. That day I was invited to work as a contest judge (评委) at a college. All of the students had been given a piece of paper with a topic on it. The first one to speak looked a little unhappy. “My fellow students and respected judges,” he said loudly, “this is an unfair (不公平的) contest!” “I have been given this paper,” he conti nued, “to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me have more time to work on their speeches!” He then left the stage and went out of the hall.

I met him later by chance. “Who says life is fair?” I asked him with a smile, and I asked him to

walk with me to my car. “Have you seen the numbers they show when a new car is being introduced into the market, saying how economic (经济的) it is?” “Yes,” he nodded “But they put a line after all these numbers. They say all the numbers are in ideal (理想的) road conditions!” “Yes,” he said again. “Can you show me some ideal road conditions?” I asked him,and he smiled. “The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worst roads. That car is the winner!”

We had reached my car. “Don’t look for ideal contest conditions,” I said. “Fight the unfair and come out a winner!”

I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.

(1)Why did the student say the contest was unfair?

A. Because there was only a judge for it.

B. Because other contestants had more time to prepare for it.

C. Because other contestants’ topics were easier.

D. Because he didn’t like the topic.

(2)What kind of car is the winner?

A. The car that has power and speed on the worst roads.

B. The car that is expensive.

C. The car that is cheap.

D. The car that has ideal road conditions.

(3)What do you think of the writer?

A. Strict.

B. Clever.

C. Helpful.

D. Popular.

(4)What would the student do next?

A. Ask the writer more questions.

B. Continue to complain about the unfair things.

C. Take part in another contest.

D. Fight the unfair from now on.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)D

【解析】【分析】短文大意:作者担任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公平性而退出比赛,在第二次遇到时,作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实,借此告诉他只有直面不公平,赢得胜利,才是真正的冠军。

(1)细节理解题。从“this is an unfair (不公平的) contest!” “I have been given this paper,” he continued, “to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me have more time to work on their speeches!”可知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时间去准备演讲,故选B。

(2)细节理解题。从“The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worst roads. That car is the winner!”可知选A。

(3)细节推断题。作者在偶然遇到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公平,要学着与不公平作斗争并成为胜者的道理,于是带着他讨论车的问题,从中可以看出作者是个热心的人,故选C。

(4)细节理解题。从“Fight the unfair and come out a winner!”I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.可知这个男孩听进去了作者的话,以后会与不公平作斗争,故选D。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文内容,判断句子正误。

Dear Dr. Manners,

My close friend seldom says "please". She will say "Can you get me that bag?" or" Move it over there!" I have told her a lot of times that it is polite to use "please" and "thank you", but she hardly remembers. I feel that she is ordering me around without "please", and I always get angry. We have been close friends for over 10 years. It seems that I can't stand it any more. What should I do? Can you help me?

Sincerely,

Hawkins Dear Ms Hawkins,

When your friend docs not use polite words, it seems that she is ordering you to do something. So you have right(权利) to hate her behavior.

Ask her why she doesn't use "please" or "thank you". Explain to her that it makes you feel uncomfortable. Also, you don't need to do anything for her because she doesn't seem kind or pleasant when she asks you to.

Maybe your friend was not taught how to use "please" or "thank you" in the normal conversation. So you can try to teach her that. Remember it is difficult to find another close friend if you lose one.

Best regards,

Dr. Manners (1)Ms Hawkins doesn't know how to use "please" or "thank you".

(2)Ms Hawkins got to know her friend more than ten years ago.

(3)Dr. Manners thinks Ms Hawkins has right to hate her friend's behavior.

(4)Maybe Ms Hawkins' friend doesn't know the right way of talking in the normal conversation.

(5)Dr. Manners advises Ms Hawkins to break up (绝交) with her friend.

【答案】(1)0

(2)1

(3)1

(4)1

(5)0

【解析】【分析】文章大意:主要讲述了霍金斯女士对医生讲了她对于朋友的一些不礼貌行为的烦恼,并请求帮助。

(1)根据第一封信的内容中的“My close friend seldom says ‘please’.”以及“I have told her a lot of times that it is polite to use ‘please’ and ‘thank you’, but she hardly remembers.”可知是Ms. Hawkins的朋友不知道如何使用“please”和“thank you”而不是Ms. Hawkins,故选错误。(2)根据第一封信的内容中的“We have been close friends for over 10 years”可知。十多年前,霍金斯认识了她的朋友。故选正确。

(3)根据第二封信的内容中的“it seems that she ordering you to do something. So you have right(权利) to hate her behavior.”可知礼仪博士认为霍金斯女士有权讨厌她朋友的行为。故选正确。

(4)根据第二封信的内容中的“Your friend was probably never taught how to use ‘please’ or ‘thank you’ in normal conversation.”可知也许霍金斯女士的朋友在正常的谈话中不知道正确的说话方式。故选正确。

(5)根据第二封信的内容中的“Remember it is difficult to find another close friend if you lose one.”可知Dr. Manners并没有建议Ms. Hawkins和她的朋友绝交。故选错误。

【点评】考查理解判断题。审读题目,找出相关的依据。读懂短文内容再读题目,把握每一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题相关的段落与词句,然后依据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。

5.阅读理解

中考英语 英语阅读理解(及答案)

Good Neighbours

Mr. and Mrs. March lived together with their four daughters. Amy was very shy. Beth loved being at home. Meg looked very pretty. Jo was tall and thin and she was a tomboy. Their home was always busy and full of noise and people. Next to them lived old Mr. Laurence and his grandson, Laurie. They lived in a very large and comfortable house. But it was a house without life.

One day, Joe saw Laurie standing at an upstairs window in his house and looking down at their garden. Jo's sisters were playing in the snow there. They were throwing snowballs and having a lot of fun. But Laurie's face was very sad.

"Poor boy!" Jo thought. "He's all alone. He needs some friends." She couldn't stop thinking about him. She wanted to go and see him, but how could she go to the house without an invitation?

Then one snowy afternoon, she saw Laurie's grandpa go out. This gave her an idea. She took a broom from the kitchen.

"What are you going to do, Jo?" asked her sister Meg.

"To clear the garden path." Answered Jo.

When Laurie saw Jo from the window, a big smile changed his pale, sad face.

Jo laughed and shouted, "How are you? Are you ill?"

Laurie opened the window and said," I'm better now, thank you. I had a bad cold and had to stay inside for a week".

"I'm sorry," said Jo. "Are you bored?"

"Yes, very." he replied.

"Don't your friends come to visit you?"

"No. But I don't want to see anybody. Boys are noisy and they give me a headache."

"Girls are quiet."

"I don't know any girls."

"You know us."

"That's true! Can you come and visit me?" cried Laurie.

"I'm not quiet, but I'd like to come," replied Jo. "I must ask Mother first." She ran back into her house.

A few minutes later, she returned and rang the bell on the door of Laurie's house. A servant took her upstairs.

"Here I am!" she said brightly. "Mother sends her love and my sisters gave me this blancmange (牛奶冻) for you."

"That looks delicious," Laurie said. He was very happy to see Jo.

Jo looked around. There were lots of books on the shelves.

"A nice room!" she said. "I can read to you if you like."

"No, let's talk," replied Laurie.

"All right," said Jo, "I can talk for hours. My sisters say I never know when to stop."

"You have three sisters—Amy, Beth and Meg." Laurie continued.

"How do you know this?" Jo was surprised.

"You call each other's names when you are in the garden. Sometimes I can see you all around the table with your mother. She has a very kind face. I like looking at her. I haven't got a mother." Jo felt sad when she heard this.

"Why don't you come and visit us?" she said, "It isn't good for you to stay in this house all the time."

"Thank you. I'd like to come very much." Said Laurie.

"We know all our neighbours except you." Jo said, "I'm glad we're friends now."

She told him about all the interesting things in her life. She said," Besides(除了……之外) plays, I also love books." Laurie loved books too, and offered to show her the library in the house. The

library was a wonderful room. Jo loved it.

"Wow!" she said, "All those books!"

Laurie said, "A person needs more than books."

(Adapted from Little Women)

(1)From the first paragraph, we know ________________.

A. Jo's family had five members

B. Jo and Laurie were neighbours

C. Laurie and his grandpa were busy

D. the four sisters had the same hobby

(2)Jo wanted to visit Laurie because _________________.

A. she wanted to visit his large house

B. Laurie invited her to play with snowballs

C. she felt he was lonely and needed friends

D. Laurie was seriously ill and needed her care

(3)What might be the correct order of what happened in the story?

a. Jo saw Laurie standing at an upstairs window in his house.

b. Jo and Laurie were having a talk happily at Laurie's home.

c. Jo wanted to Laurie's home after telling her mother.

d. Jo couldn't stop thinking about Lauri

e.

A. a—b—c—d

B. b—a—c—d

C. b—d—a—c

D. a—d—c—b

(4)Which words can best describe Jo and her sisters?

A. Kind and friendly

B. Generous but rude

C. Quiet and smart

D. Funny but carless (5)What does Laurie mean by saying "A person needs more than books."?

A. People need to stay in their own houses.

B. People should learn much more from the books.

C. People need love and friendship besides books.

D. People should relax themselves besides reading

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)A

(5)C

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了Jo和她的邻居Laurie的故事,Laurie跟着爷爷生活没有了母亲,又生病了,心情很不越快,一天当Jo看到了他之后心里放不下,就找机会接近了他,了解了情况,然后成为了好朋友。

(1)细节理解题,根据 Their home was always busy and full of noise and people. Next to them lived old Mr. Laurence and his grandson, Laurie. 可知Jo跟Laurie是邻居,故答案是B。(2)细节理解题,根据But Laurie's face was very sad. "Poor boy!" Jo thought. "He's all alone. He needs some friends."可知Laurie很孤独需要朋友,故答案是C。

(3)细节排序题,根据文章内容可知,先是Jo从窗户里看到了Laurie,之后就放心不

下,告知父母之后,最后进行了开心的交谈,因此句子的顺序为:a—d—c—b,故答案是D。

(4)逻辑推理题,根据 "Poor boy!" Jo thought. "He's all alone. He needs some friends." She couldn't stop thinking about him. She wanted to go and see him, 可知Jo心地善良而友好,根据 my sisters gave me this blancmange (牛奶冻) for you." 可知Jo的姐妹也很友好,故答案是A。

(5)句意猜测题,根据A person needs more than books. 可知,人需要的不仅仅是书,根据文章的叙述,他解释了Jo之后他开心了,并成为了朋友,所以除了书之外还需要关爱和友谊,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题、细节排序题、逻辑推理题和句意猜测题。细节理解题很简单,一般可直接在文章中找到答案。细节排序题细节理解题的一种变形,按照文章的叙事顺序进行句子排序,逻辑推理题需要根据一体的推理方式,根据已知条件推出可能的结论。句意猜测题首先要理解句子的表面意思,然后结合语境去思考其深层含义。

6.阅读材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。

A British man has learned the skills needed to perform Beijing Opera, making the audience (观众) enjoy his lively performance of the Monkey King.

Ghaffar Pourazar, born in Iran, said he has been a big fan of Bruce Lee since he was a child and is full of interest about China. In 1993, he happened to watch Beijing Opera performed in London by professionals from Jingju Theatre Company of Beijing. Ghaffar said he fell in love with the beautiful voices, colorful costumes, excellent shows and so on. So after one year, he arrived in China alone and became a student of Beijing Opera at a Beijing school.

At the age of 32, he had to learn with teenage students every day, starting from the most basic training of the legs and waist. At the time, he was mostly troubled by the dialogue in Beijing Opera. To him, it was the biggest obstacle. But he never gave up.

Four years later, he began to learn to perform the Monkey King, a traditional character from the Chinese classic story Journey to the West. He said he arrived in the workroom an hour earlier than other performers and also bought books and CDs to better understand the character.

Ghaffar today is not only good a speaking Beijing dialect (方言) but has also built a fame for Beijing Opera. He once got a top international prize for performing the Monkey King.

To help more people enjoy Beijing Opera, Ghaffar often teaches the traditional art form in schools in the United States, Britain and other countries. When he found that the language was difficult to understand, he started to translate Beijing Opera song lyrics. Ghaffar led a group of actors to perform 66 times in a month and a half in the United States. He also led a 48-member team to perform in Malaysia. In the past 10 years, he has performed in more than 400 shows.(1)In the year of 1994, Ghaffar began to ________.

A. make friends with Bruce Lee

B. take an interest in China

C. learn Beijing Opera in Beijing

D. act the part of the Monkey King

(2)The underlined word "obstacle" in Paragraph 3 probably means "________".