当前位置:文档之家 > 2020届湖南省长郡中学、雅礼中学等四校高三2月联考英语试题(解析版)

2020届湖南省长郡中学、雅礼中学等四校高三2月联考英语试题(解析版)

2020届湖南省长郡中学、雅礼中学等四校高三2月联考

英语试题

注意事项:

1. 答題前,考生先将自己的姓名、考生号、座号填写在相应位置,认真核对条形码上的姓名、考生号和座号,并将条形码粘贴在指定位置上。

2. 选择題答案必须便用2B铅笔(按填涂样例)正确填涂;非选择题答案必须便用0. 5毫米黑色签字笔书写,字体工整、笔迹清楚。

3. 请按照题号在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效:在草稿纸、试題卷上答题无效。保持卡面整洁,不折叠、不破损。

第一部分听力(共两节,满分30分)

做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. When should the speakers reach the airport?

A. At 4:30.

B. At 5:00.

C. At 5:30.

2. What will the man do next?

A. Buy a phone.

B. Make a call.

C. Repair a phone.

3. What does the man want to be?

A. A teacher.

B. A doctor.

C. A writer.

4. What do we know about the woman?

A. She will move to Maine.

B. She has lived in Maine for 20 years.

C. Her son lives in Maine.

5. What is the mail probably doing now?

A. Having a job interview.

B. Visiting a company.

C. Wandering ill the market.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选

项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和第7两个小题。

6. Where does the conversation probably take place?

A. In a factory.

B. In a store.

C. At home.

7. What does the man promise about the after-sales service?

A. Free repair within three years.

B. Free repair within three months.

C. Return of goods within seven days.

听第7段材料,回答第8和第9两个小题。

8. What does the woman need?

A. A new battery.

B. A good relaxation.

C. A travel agent.

9. What will the speakers do next weekend?

A. Go backpacking.

B. Look for a travel agent.

C. Try something online.

听第8段材料,回答第10至第12三个小题。

10. What does the man think of the woman?

A. She is successful

B. She is a workaholic.

C. She likes to flatter others.

11. What kind of job is the woman fit for?

A. Management.

B. Marketing.

C. Designing.

12. What is the woman like?

A. Confident and selfless.

B. Proud and considerate.

C Modest and ambitious.

听第9段材料,回答第13至第16四个小题。

13. What is the probable relationship between the speakers?

A. Neighbors.

B. Colleagues.

C. Husband and wife.

14. How should the woman do at the end of this street?

A. Turn left.

B. Turn right.

C. Go straight.

15. Where is the bank?

A. On White Ave.

B. On 14th Street.

C. Opposite the supermarket.

16. What is the woman's attitude toward buying some beer?

A. Supportive.

B. Indifferent.

C. Unwilling.

听第10段材料,回答第17至第20四个小题。

17. What does the speaker suggest English learners do?

A. Speak aloud.

B. Read in silence.

C. Spend as much time as possible.

18. How often should a learner practice speaking English?

A. Twice a week.

B. 45 minutes a week.

C. Four times a week.

19. What does the speaker recommend when you have any questions?

A. Turning to this website.

B. Buying a grammar book.

C. Watching TV.

20. What is the speaker mainly talking about?

A. The importance of learning English.

B. Ways of learning English.

C. Online courses of learning English.

第二部分阅读理解(共两节,满分40分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。

A

Best Cookbooks for Kids for 2019

Best Overall: Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat !)

Buy on Amazon

Buy on Walmart

With the help of this best-selling cookbook, your kids will become masters in the kitchen! Cooking Class:57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat! ) is ideal for children aged 6 to 12, as it includes detailed explanations of basic cooking techniques, plus more than 50 kid-friendly recipes. This award-winning cookbook is a comprehensive guide for cooking novices,

explaining skills and recipes in kid-friendly language.

Best for Learning Basics: Better Homes and Gardens New. Junior Cookbook

Buy on Amazon

Buy on Walmart

If you want to teach your kids cooking terms, tools and techniques, you need the Better Homes and Gardens New Junior Cookbook. This 128-page cookbook has more than 65 kid-friendly recipes, and it's perfect for introducing kids aged 5 to 12 to the wonderful world of cooking. It includes a detailed section on cooking terms, kitchen safety, tools (including pictures), and healthy cooking. It also addresses how to measure ingredients and how to read recipes.

Best Classic: Betty Crocker’s Cook book for Boys and Girls

Buy on Amazon

Buy on Target

Buy on Walmart

The first edition of this classic kids' cookbook was published more than 60 years ago, and the Betty Crocker's Cookbook for Boys and Girls is still a favorite for kids and adults alike. The recipes are ideal for children aged 8 to 12. This cookbook is an authentic reproduction of the original 1957 edition, which many baby boomers learned from themselves! Many older buyers write that they had the same cookbook growing up and love sharing the classic recipes with the next generation.

Best Vegetarian: The Help Yourself Cookbook for Kids

Buy on Amazon

Buy on Walmart

This vegan cookbook is best for children aged 6 to 12, and its aim is to teach kids about healthy eating by involving them in the cooking process. The book features 60 plant-based recipes for you to make with your family, including meals, snacks, drinks and desserts.

1. Which cookbook can be purchased on Target?

A. Best Overall.

B. Best for Learning Basics.

C. Best Classic.

D. Best Vegetarian.

2. What can we know about Best for Learning Basics?

A. It is an award-winning cookbook.

B. It teaches the kids about kitchen safety.

C. It includes 60 plant-based recipes.

D. It was published more than 60 years ago.

3. What is the similarity between Best Overall and Best Vegetarian?

A. They are both designed for kids.

B. They have recipes based on plants.

C. They have recipes for whatever you want.

D. They explain how to measure ingredients.

【答案】1. C 2. B 3. A

【解析】

本文是一篇应用文。文章介绍了2019年的四个儿童最佳食谱。

【1题详解】

细节理解题。根据Best Classic部分中的“Buy on Target”可知食谱Best Classic可以在Target购买。

故选C。

【2题详解】

细节理解题。根据Best for Learning Basics部分中的“It includes a detailed section on cooking

terms, kitchen safety, tools, a nd healthy cooking.”可知,这本食谱包括烹饪术语、厨房安全、工

具和健康烹饪的详细介绍。即我们可以从Best for Learning Basics这本食谱中了解到它教孩子们厨房

安全的知识。故选B。【3题详解】推理判断题。根据Best Overall: Cooking Class: 57 Fun Recipes Kids Will Love to Make (and Eat !)和Best Vegetarian: The Help Yourself Cookbook for Kids中的关键词“Kids”可知,两本食谱Best

Overall和Best Vegetarian的相似之处在于它们都是为孩子们设计的。故选A。

B

Gong Linna, renowned Chinese musician and founder of Chinese New Art Music, put her music teaching methods to practice for the first time at the Tracing Roots practice concert and music

festival of the Affiliated High School of Peking University on May 23.

The first song of the concert, Search High and Low, is an allusion (暗指)to the classical poem Li Sao, "The road ahead will be long. I shall search high and low." "It's arranged to be

sung by all performers, indicating that we should all search high and low for our roots," Gong

says.

To explore the education and the popularization of Chinese music, in 2017, Gong established

a research and development team, which includes ethnomusicologist, Du Yaxiong, and music historian, Zhao Zhongming, to deliberate her music teaching methods and summarize the vocal skills of Chinese music.

Gong believed that the popularization of Chinese music should rely on primary and secondary schools rather than music academies. The children's passion for music and their outstanding performance amazed Gong, "When singing, they are completely immersed in the music. Music brings light and richness to one's spiritual world. So, learning to sing is never about passing examinations, but about enjoying the music."

Lu Yueming, instructor of the school's art center, said, "The children worked really hard and kept in mind Gong's instructions. Seeing their performance, I know that they truly fell in love with traditional Chinese music."

"Seeing the children perform my pieces, I realized I should write more songs for them," Lao Luo, Gong's husband said proudly. “It's a great encouragement for me to see how much they like the songs, and they really need content related to Chinese c ulture.” With an international vision, Gong will continue to write songs based on Chinese folk music or ancient poems.

Gong said children should learn about the beauty of Chinese music. Only when you know about your own sounds, can you have cultural confidence.

4. Why is the song Search High and Low arranged at the concert?

A. Because Gong is a renowned Chinese musician.

B. Because people are expected to search their roots.

C. Because Gong's music teaching method is practical.

D. Because Gong wants to deliberate her music teaching method.

5. What should the popularization of Chinese music depend on according to Gong?

A. Music academies.

B. The support of the government.

C. Primary and secondary schools.

D. Famous musicians across the country.

6. What is Gong's future plan in music?

A. She will train more children to study abroad.

B. She will perform more concerts to promote Chinese music.

C. She will help children learn about the beauty of various types of music.

D. She will write more songs based on Chinese folk music or ancient poems.

7. What's the best title of the passage?

A. Creating Music Helps Cultural Confidence

B. Gong Linna — My Dramatist

C. Music Education Gets New Voice

D. Chinese Music: Development, Instruments

【答案】4. B 5. C 6. D 7. C

【解析】

本文是一篇新闻报道。为了探索中国音乐的教育和普及,中国著名音乐家、中国新艺术音乐奠基人龚琳娜首次将自己的音乐教学方法付诸实践。龚琳娜说,孩子们应该学习中国音乐的美来增强文化自信。

【4题详解】

推理判断题。根据第二段中的“It’s arranged to be sung by all performers, indicating that we should all search high and low for our roots”可知,这首歌曲是安排所有表演者演唱的,表明我们都应该上下求索,寻找我们的根。因此音乐会上安排表演者演唱这首歌曲的原因是人们需要寻找他们的根源。故选B。

【5题详解】

细节理解题。根据第四段中的“Gong believed that the popularization of Chinese music should rely on primary and secondary schools rather than music academies.”可知,龚琳娜认为,中国音乐的普及应该依靠中小学而不是音乐学院。该句中的rely on和题干的depend on 同义。故选C。

【6题详解】

细节理解题。根据倒数第二段中的“With an international vision, Gong will continue to write songs based on Chinese folk music or ancient poems.”可知,拥有国际视野的龚琳娜将继续创作以中国民乐或古诗为基础的歌曲。即龚琳娜未来的音乐计划是她将根据中国民乐或古诗创作更多的歌曲。故选D。【7题详解】

标题判断题。根据第一段中的“Gong Linna, renowned Chinese musician and founder of Chinese New Art Music, put her music teaching methods to practice for the first time at the Tracing Roots practice concert and music festival of the Affiliated High School of Peking University on May 23.”可知,5月23日,在北京大学附属中学寻根实践音乐会暨音乐节上,中国著名音乐家、中国新艺术音乐奠基人龚琳娜首次将自己的音乐教学方法付诸实践。由第二小题的分析可知,龚琳娜认为,中国音乐的普及应该依靠中小学而不是音乐学院。从最后一段“Gong said children should learn about the beauty of Chinese music. Only when you know about your own sounds, can you have cultural confiden ce.”可知,龚琳娜认为孩子们应该学习中国音乐的美。要知道和熟悉祖国音乐的声音,才能有文化自信。即文章的主要内容是音乐教育应该从关注孩子开始,让他们演唱中国传统歌曲,发现中国音乐之美,中国的音

乐教育应该听到孩子的声音。因此C项(音乐教育新声音)符合文章内容,可以作为这篇文章的标题。故选C。

C

Space Hotel Promises Guests A Truly Out-Of-This-World Vacation Looking for a true out-of-this-world vacation? Then you are in luck! On Thursday, Aprils, Texas-based start-up Orion Span announced they were taking reservations for Aurora (极光)Station, the world's first luxury hotel in space, which is expected to launch in 2021 and begin welcoming visitors by 2022.

The pill-shaped space station, which begins construction in 2019, will measure 43.5 feet long and 14.1 feet wide-about the size of a large private jet’s cabin-when completed. It will accommodate four guests in two private suites and two crew members, most likely former astronauts. Hovering about 200 miles above Earth, Aurora Station will circle the planet once every 90 minutes, enabling guests to enjoy 16 spectacular sunrises and sunsets daily, as well as scores of the breathtaking northern and southern auroras that the hotel is named after.

While admiring the beauty of our planet, tourists can eat non-astronaut food and drinks or entertain themselves with playing cards. Those hoping to do something more worthwhile will be able to engage in astronaut-like experiments such as growing food in a special environment. The Wi-Fi enabled spacecraft will make it easy for guests to share their experiences with friends and family members on Earth. At the end of the week and half-long vacation, returning guests will be treated to a special "hero's welcome", similar to the one experienced by astronauts returning from a real mission.

Before the once-in-a-lifetime trip, guests will have to undergo the three-month-long special training learning how to move in a weightless environment, along with the basics of spaceflight and orbital mechanics. Also, before you start packing your bags, you will have to pay $9.5 million for the 12-day round-trip vacation.

While several companies are planning to build hotels in space, Orion Span hopes to transform sections of used rockets floating in space into hotel rooms, instead of crowding the already messy skies with additional man-made objects.

8. What can be learnt about Aurora Station?

A. People can visit it now.

B. It’s construction will last for about 5 years.

C. It can only hold four people in this station.

D. It looks like a pill with the size of a small plane.

9. Why is the station named Aurora Station?

A. Because guests can enjoy spectacular auroras of the Earth.

B. Because the station will give off auroras while travelling.

C. Because the station will run around the auroras of the Earth.

D. Because the hotel is lit up by the auroras of the Earth.

10. What can guests do in a space hotel?

A. Stay there as long as they like.

B. Cook meals like they are at home.

C. Communicate with their family.

D. Receive welcome as a real hero.

11. What can be inferred from the last paragraph?

A. There is little room for people to live on the earth.

B. Too many space crafts have aroused people's concern.

C. Space hotels will be necessary in the near future.

D. Used rockets floating in space are easy to be recycled.

【答案】8. D 9. A 10. C 11. B

【解析】

本文是一篇新闻报道。总部位于得克萨斯州的Orion Span公司宣布,他们正在为世界上第一家太空豪华酒店Aurora Station做准备,预计它将于2021年发射进入太空,2022年开始接待游客。太空旅馆预示着客人可以真正意义上进行一次出世之旅。

【8题详解】

细节理解题。根据第二段中的“The pill-shaped space station …about the size of a large private jet’s cabin-when completed. It will accommodate four guests in two private suites and two crew members”可知,酒店Aurora Station的形状是丸状的,大约相当于一架大型私人飞机的机舱大小,它将在两个私人套房容纳四名客人和两名机组人员。因此酒店Aurora Station看起来像是一个药丸形状的小飞机。故选D。

【9题详解】

推理判断题。根据第二段中的“enabling guests to enjoy 16 spectacular sunrises and sunsets daily, as well as scores of the breathtaking northern and southern auroras that the hotel is named after.”可知,客人每天都能欣赏16次壮观的日出和日落,以及数十次令人惊叹的南北极光,酒店就是以这些极光来命名的。因此酒店名字Aurora Station的由来是因为客人可以欣赏地球上壮观的极光。故选A。

【10题详解】

细节理解题。根据第三段中的“The Wi-Fi enabled spacecraft will make it easy for guests to share their experiences with friends and family members on Earth.”可知,这艘搭载Wi-Fi功能的太空船将使游客很容易与地球上的朋友和家人分享他们的经历。因此在太空旅馆客人能与他们的家人沟通。故选C。

【11题详解】

推理判断题。根据最后一段中的“Orion Span hopes to transform sections of used rockets floating in space into hotel rooms, instead of crowding the already messy skies with additional man-made objects.”可知,Orion Span希望将漂浮在太空中的部分废旧火箭改造成酒店客房,而不是用额外的人造物品挤占已经凌乱的天空。因此从最后一段可以推断出太多的太空飞行器引起了人们的关注。故选B。

D

The royal family is filled with rules, and one in particular might explain why Princess Charlotte is a princess, but her kids likely won't be.

When it comes to the British royal family, one thing is almost always true: they have a pretty confusing set of official rules and protocols. For instance, the royal family doesn't have a last name. And don't forget the fact that Queen Elizabeth celebrates two birthdays every year.

If your head isn't swimming yet, consider the tradition of royal titles. As a British custom, only the daughter of a prince or a prince's wife may be considered a formal "princess". The latter applies to Kate, who is both a princess and the Duchess of Cambridge thanks to her marriage to Prince William, the Duke of Cambridge. And their children, Prince George and Princess Charlotte, also bear official royal titles because their father is Prince William.

However, while Prince George's future children will also carry their father's royal status, any children that Princess Charlotte has will not automatically be considered princes or princesses. Why? Royal custom dictates that royal titles are passed down via sons, but not daughters.

"Royal titles are inherited through sons, so if Princess Charlotte has children they would not automatically inherit the titles (his or her royal highness) HRH, Prince, or Princess," Lucy Hume, associate director of etiquette experts Debrett's, told Town& Country.

Of course, exceptions can (and will!) be made. (Learn about every time the British royal family broke their own protocol.) The Queen has offered HRH status to other royal offspring in the past, including the children of Queen Elizabeth's daughter, Anne. Although Princess Anne and her husband,

Captain Phillips, declined, perhaps Princess Charlotte will be extended the same offer when her own children are born.

12. What’s the meaning of the underlined word “protocols” in the second paragraph?

A. Promise.

B. Behavior.

C. Manners.

D. Connection.

13. What kind of child is regarded as "princess"?

A. The son of a princess.

B. The daughter of a prince.

C. The daughter of a princess.

D. The wife of a king.

14. Who is Charlotte's father?

A. Prince George.

B. Elizabeth.

C. Prince William.

D. Captain Philips.

15. What does the last paragraph mainly tell us?

A. Any person can break traditional rules.

B. Not every person must obey traditional rules.

C. Any British royal family member has their own title.

D. Maybe the British royal family will break their own rules.

【答案】12. C 13. B 14. C 15. D

【解析】

本文是一篇说明文。文章介绍了英国王室头衔传承的规则。按照英国的习俗,只有王子的女儿或王子的妻子才可以被视为正式的公主。公主拥有的任何子女都不会自动被视为王子或公主。因为皇室习俗规定皇室头衔是由儿子传下来的而不是女儿。

【12题详解】

词义猜测题。划线词和之前的rules是并列的,因此在词义上与rules(规则)接近,根据第二段中的“For instance, the royal family doesn’t have a last name. And don’t forget the fact that Queen Elizabeth celebrates two birthdays every year.”可知,王室成员没有姓氏。伊丽莎白女王每年庆祝两个生日,这是一种“规矩”。该句是在解释rules和protocols,因此下划线词语的意思是“规矩”。

A. Promise. 承诺;

B. Behavior. 行为;

C. Manners. 规矩,风俗;

D. Connection.联系。故选C。【13题详解】

细节理解题。根据第三段中的“As a British custom, only the daughter of a prince or a prince’s wife may be considered a formal "princess".”可知,按照英国的习俗,只有王子的女儿或王子的妻子才可以被视为正式的公主。因此选项中只有“王子的女儿”才被认为是公主。故选B。

【14题详解】

细节理解题。根据第三段中的“Prince George and Princess Charlotte, also bear official royal titles because their father is Prince William.”可知,乔治王子和夏洛特公主也有官方的王室头衔,因为他们的父亲是威廉王子。因此夏洛特的父亲是威廉王子。故选C。

【15题详解】

段落大意题。根据最后一段中的“Of course, exceptions can (and will!) be made. The Queen has offered HRH status to other royal offspring in the past, including the children of Queen Elizabeth's daughter, Anne. Although Princess Anne and her husband, Captain Phillips, declined, perhaps Princess Charlotte will be extended the same offer when her own children are born.”可知,当然,可能会有例外。女王过去曾向其他王室后代,包括伊丽莎白女王女儿安妮的子女提供过HRH身份(注:HRH身份指的是皇室身份中的王子或公主。),但是安妮公主和她的丈夫菲利普斯上尉拒绝了。也许夏洛特公主在自己的孩子出生后也会得到同样的待遇。因此最后一段主要告诉我们的是:也许英国王室会打破自己的规矩让公主的孩子也可以享有正式的王室头衔。故选D。

第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。

If you've been feeling a lot sleepy in your daily life, here are some tips to picking up your energy levels. But first, you should make sure if you're experiencing some serious illnesses. ___16___, keep these tips in mind.

The first recommendation is to exercise. Although it may seem difficult to work out when you're tired, it turns out that physical activity can actually give you more energy. The second thing to work on is to go to sleep early enough to get a full night's sleep, preferably so that you wake up naturally without the need for your alarm. ____17____. Thus, another useful tip is to take a nap during the afternoon. Naps can restore your mind and body without taking up too much time, regaining your energy and raising working efficiency. The best length of time for a nap is about 20 minutes. Shorter, and you won't get much out of it. ___18___ .

___19___. Drinking plenty of water and fluids throughout the day is one important way to stay energized, since dehydration (脱水)leaves us in low sprits. Some experts say that eating smaller meals more often throughout the day can help maintain energy and balance blood sugar levels. Be aware also that people who are overweight are more likely to experience tiredness easily. ___20___ , reducing extra weight could help you gain more energy.

A. If you're overweight

B. If you feel uncomfortable

C. As you know, it is quite a good habit

D. However, this goal is hard to achieve in practice

E. longer, and you may find it harder to sleep at night

F. If you're otherwise healthy but just need some extra energy

G. Other ways to increase energy involve our diet and consumption

【答案】16. F 17. D 18. E 19. G 20. A

【解析】

【分析】

本文是说明文。这篇文章介绍了人们在日常生活中应对疲劳的几种方式。

【16题详解】

考查段中句。根据空前“But first, you should make sure if you're experiencing some serious illnesses.(首先,你应该确定你是否患有一些严重的疾病。)”和空后“keep these tips in mind.(记住这些提示。)”可知,F项(如果你身体健康但需要额外的能量)能够承接上文并且与下文连接通顺。故选F项。

【17题详解】

考查段中句。根据空前“The second thing to work on is to go to sleep early enough to get a full night's sleep, preferably so that you wake up naturally without the need for your alarm.(第二件事要做的是早点睡觉,这样可以睡一整晚,早晨最好自然醒来而不需要闹钟。)”和空后“Thus, another useful tip is to take a nap during the afternoon.(因此,另一个有用的建议是在下午小睡一会儿。)”可知,D项(然而,这一目标在实践中很难实现)能够承接上文并且与下文连接通顺。选项中的this goal指的是前一句中的“早晨不需要闹钟自然醒。”故选D项。

【18题详解】

考查段尾句。根据空前“The best length of time for a nap is about 20 minutes. Shorter, and you won't get much out of it.(再短一点,你就没什么收获了)”可知,E项(再长一点,你可能会发现晚上很难入睡)能够承接上文。选项与前一句的句式结构是相同的。故选E项。

【19题详解】

考查段首句。根据空后“Drinking plenty of water and fluids throughout the day is one important way to stay energized, since dehydration leaves us in low sprits.(每天多喝水等液体饮品是保持活力的一个重要途径,因为脱水会让我们情绪低落。)”可知,G项(其他增加活力的方法包括我们的饮食和饭食)能够与下文连接通顺。后文的water和meals是对选项的具体举例。故选G项。

【20题详解】

考查段尾句。根据空前“Be aware also that people who are overweight are more likely to experience tiredness easily.(还要注意,体重超重的人更容易感到疲劳。)”可知,选择A项后整个句子意为“如果你超重,减少额外的体重可以帮助你获得更多的精力。能够承接上文。选项中的overweight与逗号后的extra weight是同义表达。故选A项。

【点睛】七选五的解题技巧之一是根据上下文词汇来锁定线索。即:要关注空白前后的名词和动词,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等,看是否有同词复现以及相同的句式结构等。其次是一些专有名词,数词、代词、时间、年代、地点/名称等。在本文中,第2小题:选项中的this goal 指的是前一句中的“早晨不需要闹钟自然醒”;第3小题:选项与前一句的句式结构是相同的;第5小题:选项中的overweight与逗号后的extra weight是同义表达。

第二部分语言知识运用(共两节,满分45分)

第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

Soon after my arrival in Luanda, I realized that I was going to have some free time available.

I decided to ___21___ it doing something useful and involving with the ___22___community.

I started my research for volunteering opportunities here and a blog post ___23___ my eye. It was Ashima's ___24___ on how she started her ___25___ journey in Luanda. Ashima has been volunteering at the Foundation for Art and Culture for more than a year. I decided to ___26___ with them and soon after I got a very warm and welcoming ___27___ inviting me to the foundation. The next day as I ___28___ into the foundation little did I know it would become such a(n) ___29___ part of my life in Luanda.

I was a bit hesitant ___30___as I had never worked with children before and my Portuguese then was much ___31___than now. But as I slowly started doing some activities with children, there were not any ___32___ . All that you ___33___ was a heart full of love and everyone ___34___ the language of love.

I found plenty of ___35___ to do with kids, keeping them busy and having fun. Together we played, sang, learned new things, ___36___ new games and reinvented the old.

The children coming to the Foundation are wonderful, and full of ___37___ and energy. It is a beautiful place with wonderful projects. Without doubt it is the best ___38___ I could have found in Luanda, and I am very ___39___ to go there as often as I can. The staff ___40___there really make you feel welcome and at home.

21. A. spend B. spare C. enjoy D. kill

22. A. foreign B. new C. whole D. local

23. A. hurt B. fogged C. caught D. escaped

24. A. post B. opinion C. comment D. plan

25. A. business B. volunteering C. sightseeing D. adventure

26. A. get along B. catch up C. fit in D. get in touch

27. A. sense B. response C. reception D. ceremony

28. A. walked B. ran C. broke D. turned

29. A. efficient B. short C. beautiful D. minor

30. A. initially B. actually C. recently D. eventually

31. A. slower B. easier C. poorer D. less 32. A. conversations B. languages C. barriers D. methods 33 A. desired B. required C. had D. needed 34. A. spoke B. learned C. recommended D. heard 35. A. jobs B. activities C. favors D. researches

36. A. taught B. appreciated C. created D. bought

37. A. love B. view C. surprise D. faith

38. A. chance B. company C. place D. way

39. A. busy B. happy C. sorry D. curious

40. A. competing B. arriving C. appearing D. working

【答案】21. A 22. D 23. C 24. A 25. B 26. D 27. B 28. A 29. C 30. A 31. C 32. C 33. D 34. A 35. B 36. C 37. A 38. C 39. B 40. D

【解析】

本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在Luanda的一个基金会从事志愿者工作的经历,这成为作者在Luanda

生活中美好的回忆。作者为能经常去那里而感到快乐。

【21题详解】

考查动词词义辨析。句意:我决定把闲暇时间花在做一些有用的事情上,密切地联系当地的社区。A. spend

花费;B. spare 留出,匀出;C. enjoy享受;D. kill杀死。由第二段第一句作者开始寻找做志愿者工

作的机会可知,作者想“花费”闲暇时间做有用的事情,spend time doing sth意为“花费时间做某事”。

故选A。

【22题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我决定把闲暇时间花在做一些有用的事情上,密切地联系当地的社区。A. foreign外国的;B. new新的;C. whole整个的;D. local本地的。作者来到Luanda后有一些闲暇时间,根据常识,作者是与“当地的”社区建立联系,外国的、新的、整个的都不合乎语境。故选D。

【23题详解】

考查动词词义辨析。句意:我在这里开始寻找做志愿者工作的机会,一篇博文吸引了我的注意力。A. hurt 伤害;B. fog使困惑,使混淆不清;C. catch抓住;D. escape逃脱。由下文的Ashima has been volunteering 可知,作者发现的博文是与做志愿者工作有关的,因此这篇博文吸引了作者的注意力,catch one’s eye 意为“吸引某人的注意力”。故选C。

【24题详解】

考查名词词义辨析。句意:这篇博文是有关Ashima如何开始在Luanda的志愿者工作的。A. post帖子;

B. opinion意见;

C. comment评论;

D. plan计划。由上一句中的a blog post可知,作者看到的是Ashima 在网上发的“帖子”,post是同词复现。故选A。

【25题详解】

考查名词词义辨析。句意:这篇博文是有关Ashima如何开始在Luanda的志愿者工作的。A. business商业;B. volunteering志愿工作;C. sightseeing观光;D. adventure冒险。由下一句的Ashima has been volunteering 可知,博文的内容是有关Ashima在Luanda的志愿者工作的。volunteering 是同词复现。故选B。

【26题详解】

考查动词短语辨析。句意:我决定与基金会取得联系,不久之后,我收到了一个热情的回应欢迎我去基金会。A. get along相处;B. catch up追赶;C. fit in适应;D. get in touch取得联系。作者希望从事志愿者工作,因此看到Ashima的博文后决定与基金会“联系”。故选D。

【27题详解】

考查名词词义辨析。句意:我决定与基金会取得联系,不久之后,我收到了一个热情的回应欢迎我去基金会。A. sense感觉;B. response回应;C. reception接待;D. ceremony仪式。作者决定与基金会取得联系,由本句的inviting me to the foundation可知,作者得到了“回应”。故选B。

【28题详解】

考查动词词义辨析。句意:第二天,当我走进基金会的时候,我几乎不知道它会成为我在Luanda生活中如此美好的一部分。A. walked步行;B. ran 跑; C. broke折断;D. turned转身。基金会对作者发出了邀请,因此作者第二天“走进了”基金会。故选A。

【29题详解】

考查形容词词义辨析。句意:第二天,当我走进基金会的时候,我几乎不知道它会成为我在Luanda生活中如此美好的一部分。A. efficient高效的;B. short简短的;C. beautiful美丽的;D. minor次要的。由最后一段的It is a beautiful place可知,在基金会的经历让作者感受到了“美好”。故选C。

【30题详解】

考查副词词义辨析。句意:一开始我有点犹豫,因为我从来没有做过与孩子有关的工作,那时我的葡萄牙语比现在差得多。A. initially最初;B. actually实际上;C. recently最近;D. eventually最终。由空后的as I had never worked with children before可知,作者从来没有做过与孩子有关的工作,因此作者“最初”会有些犹豫。故选A。

【31题详解】

考查形容词词义辨析。句意:一开始我有点犹豫,因为我从来没有做过与孩子有关的工作,那时我的葡萄牙语比现在差得多。A. slower较慢的;B. easier较容易的;C. poorer较差的;D. less较少的。由作者最初有些犹豫可知,作者的语言水平不好。故选C。

【32题详解】

考查名词词义辨析。句意:但当我慢慢地开始和孩子们一起做一些活动时,我没有感受到任何障碍。A. conversation对话;B. language语言;C. barrier障碍;D. method方法。作者起初有些犹豫是因为自己有困难,包括没有做过与孩子有关的工作和葡萄牙语讲得不好。这些困难是作者工作的“障碍”,但随着时间的推移,作者克服了这些“障碍”。故选C。

【33题详解】

考查动词词义辨析。句意:你所需要的是一颗充满爱的心,这里的每个人说话都充满关爱。A. desired渴望;B. required要求;C. had有;D. needed需要。由上文可知,困难是可以战胜的。填入needed表示做好这份志愿者工作“需要”的是爱心,符合语境。故选D。

【34题详解】

考查动词词义辨析。句意:你所需要的是一颗充满爱的心,这里的每个人说话都充满关爱。A. spoke说话;

B. learned了解;

C. recommended推荐;

D. heard听过。做好这份志愿者工作需要爱心,选择spoke与language连用,表示人们说话时言语充满着关爱,这符合做志愿者工作的宗旨。故选A。

【35题详解】

考查名词词义辨析。句意:我为孩子们找到各种各样的活动,他们忙于玩耍很开心。A. job工作;B. activities活动;C. favor赞成;D. research研究。根据上文的doing some activities with children 可知,作者为孩子们举行各种各样的“活动”,让孩子们玩得开心,activities是同词复现。故选B。【36题详解】

考查动词词义辨析。句意:我们一起玩,一起唱歌,一起学习新东西,一起创造新游戏,一起改造旧游戏。

A. taught教导;

B. appreciated感激,欣赏;

C. created创造;

D. bought购买。由“reinvented the old:改造旧游戏”可知,作者和孩子们一起“创造”新游戏。故选C。

【37题详解】

考查名词词义辨析。句意:来到基金会的孩子们非常棒,充满了爱心和活力。A. love爱心; B. view观点; C. surprise惊讶;D. faith信仰。由前文All that you 13_ was a heart full of love and everyone _14_ the language of love.可知,从事志愿者工作的人们心中充满爱,那么来到这里的孩子们也会充满“爱心”。故选A。

【38题详解】

考查名词词义辨析。句意:毫无疑问,这是我在Luanda能找到的最好的地方。A. chance机会; B. company 公司;C. place地点;D. way方式。由前句的a beautiful place 可知,在这里作者看到的是关爱,即这个基金会是个美好的“地方”,place是同词复现。故选C。

【39题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我为尽可能经常去那里感到很高兴。A. busy忙碌的;B. happy快乐的;C. sorry 抱歉;D. curious好奇的。作者喜欢这个基金会,因此作者为能经常去那里而感到“快乐”。故选B。【40题详解】

考查动词词义辨析。句意:在那里工作的员工真的让你感到宾至如归。A. compete竞争;B. arrive到达;

C. appear出现;

D. work工作。由作者在基金会的工作非常愉快可知,“工作”在基金会的员工使别人感受到了很受欢迎,像回到了家里一样的感觉。故选D。

第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

Coronavirus Outbreak Tests World's Dependence on China The world is quickly ___41___ (realize) how much it depends on China.

Apple is rerouting supply chains. Ikea is closing its stores and paying staff members ___42___ stay home. Starbucks is warning ___43___ a financial blow. Ford and Toyota will idle some of their vast Chinese assembly plants for an extra week.

The ___44___ (mystery) coronavirus has virtually shut down one of the world's most important ___45___ (grow) engines. Desperate to slow the fast-moving virus, the Chinese authorities

___46___(extend) the country's national holiday, and crippled land, rail and air transport. Entire cities have shut down.

The full extent of ___47___ hit to the broader business world is not yet clear. "Our members are dealing with ___48___ (vary) degrees of disruption in their businesses," said Jake Parker,

the senior vice president of the US-China Business Council.

If travel ___49___ (restrict) and quarantines are expanded or the holiday extended

___50___(far), he said, "that will amplify these problems." (c) 2020 The New York Times Company 【答案】41. realizing

42. to 43. of

44. mysterious

45. growth 46. have extended

47. the 48. varied/various

49. restrictions

50. further

【解析】

本文是一篇新闻报道。冠状病毒爆发以来世界很快意识到它在多大程度上依赖中国。苹果、宜家、星巴克、福特和丰田等跨国公司都出现了相应的问题,如果旅行限制和隔离措施得到扩大,或者假期进一步延长,这些问题会更严重。

【41题详解】

考查时态。句意:世界很快意识到它在多大程度上依赖中国。主语the world与realize之间为主动关系,使用现在分词realizing与is构成现在进行时。故填realizing。

【42题详解】

考查固定短语。句意:宜家正在关闭门店,并向员工支付留在家中的费用。本句运用了pay sb to do sth,意为“付钱给某人做某事”。故填to。

【43题详解】

考查固定短语。句意:星巴克警告称将面临财务打击。本句运用了warn of sth,意为“告诫或者提醒……不要/当心/提防……”。故填of。

【44题详解】

考查词性转换。句意:神秘的冠状病毒实际上已经关闭了世界上最重要的增长引擎之一。空格处修饰名词coronavirus,应用形容词形式,mystery的形容词为mysterious。故填mysterious。

【45题详解】

考查词性转换。句意:神秘的冠状病毒实际上已经关闭了世界上最重要的增长引擎之一。名词growth修饰engines作定语。故填growth。

【46题详解】

考查时态。句意:中国迫不及待地要减缓这种快速传播的病毒,因此延长了中国的假期,并暂停陆路、铁