当前位置:文档之家› 云南中考真题英语

云南中考真题英语

2017年云南省中考真题英语

一、第一部分听力(略)

二、单项填空(共15小题,每小题1分,满分15分)从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的正确选项。

21. Many people like watching Chinese Poetry Conference(诗词大会)____TV.

A. in

B. of

C. at

D. on

解析:分析句子可知,本题的意思是很多人喜欢在电视上观看中国诗词大会. 在电视上用固定搭配on television,故选D。

答案:D

22. 一Hello,is that Molly speaking?

一_________.

A. You’re welcome

B. Speaking, please

C. This way, please

D. Glad to hear that.

解析:考查常用日常交际用语。句意:——你好,请问是莫莉吗?——是,请说。You’re welcome不客气;Speaking,please是,请说. This way,please请往这边走;Glad to hear that.听到这个消息很高兴. 根

据题干Hello,is that Molly speaking?你好,请问是莫莉吗?可知是在打电话,应说是,请说。故选B。

答案:B

23. ﹣____ do you visit your grandparents?

﹣Once a month.

A. How often

B. How long

C. How soon

D. How far

解析:考查频度。句意:﹣﹣你多久拜访一次你的祖父母?﹣﹣一个月一次. how often多久一次,提问频度;how long多久,提问时间段;how soon多久;haw far多远,提问距离. 根据题干Once a month. 一个月一次. 可知问的是频率,即你多久拜访一次你的祖父母?故选A。

答案:A

24. Tom, the baby is sleeping. Please ______ the radio a bit.

A. turn on

B. turn off

C. turn up

D. turn down

解析:考查动词短语。句意:汤姆,这个婴儿在睡觉. 请把收音机调小声一点;turn on打开;turn off关掉;turn up开大。turn down调

低、较小。根据第一句Tom,the baby is sleeping. 汤姆,这个婴儿在睡觉. 题干后有a bit一点儿。可知题干意思为请把收音机调小声一点. 结合选项D符合题意。故选D。

答案:D

25. ﹣Jack, how was your summer vacation?

﹣Just so﹣so, I decided to go ___ for my next vacation.

A. something wonderful

B. wonderful something

C. somewhere wonderful

D. wonderful somewhere

解析:somewhere常用作副词,意为“到某处,在某处”somewhere

有时与修饰语或短语连用,或成为宾语而当名词用。这时候,其修饰语或短语要置于somewhere之后;something意思是“某事,某物”。结合句意“﹣﹣杰克,你的暑假过的怎么样?﹣﹣一般般,我决定下个假期的时候去个精彩的地方。”故选C.

答案:C

26. You’d better ___ more time talking with your parents so that they can understand you better.

A. spend

B. take

C. cost

解析:考查动词词义辨析。句意:你最好多花些时间和你的父母交谈,这样他们就能更好地理解你。It takes sb some time to do sth花费某人多长时间做某事;人+spend+时间/金钱+(in)doing sth.表示某人花费时间/金钱做某事;人+spend+时间/金钱+on+名词,某人在某物上花费时间/金钱;sth+costs+sb+金钱,表示某物花了某人多少钱;人+pay+钱+for.根据题干You’d better ___ more time talking with your parents so that they can understand you better.可知这里是人+spend+时间

+doing sth表示某人花费时间做某事,即你最好多花些时间和你的父母交谈,这样他们就能更好地理解你。故选A。

答案:A

27. ﹣_______?

﹣I want to buy a pair of sports shoes.

A. What’s wrong

B. What can I do for you

C. How much is it

D. What does it look like

解析:考查常用日常交际用语。句意:﹣﹣我能帮你做什么吗?﹣﹣我想买一双运动鞋. What’s wrong怎么了;What can I do for you我能帮你做什么吗?How much is it它多少钱?What does it look like

它看起来怎么样?根据回答I want to buy a pair of sports shoes,我想买一双运动鞋. 可知是需要帮助,应说我能帮你做什么吗?故选B。

28. You’ll get good grades ___ you work hard.

A. although

B. so

C. if

D. unless

解析:although虽然,尽管;so因此;if如果;unless除非。根据You’ll get good grades ___ you work hard,可知如果你努力学习,你会取得好成绩的. 这里用if引导一个条件状语从句,主句用一般将来时,从句用一般现在时。故选C。

答案:C

29. ﹣I saw Susan in the library just now.

﹣No,it __ be her. She went to Shanghai this morning.

A. must

B. can’t

C. may

D. needn’t

解析:结合She went to Shanghai this morning可知表达的是否定猜测,表示不可能是,故用can’t be(must be肯定猜测,may可能,needn’t 没必要),故选B。

答案:B

30. ﹣Don’t throw rubbish everywhere,please. Building a civilized(文明的)city is our duty.

﹣_______.

A. OK,I will

B. You are joking

C. Take it easy

D. Sorry, I won’t

解析:考查常用日常交际用语。句意:﹣﹣请不要到处丢垃圾。建立一个文明城市是我们的责任。﹣﹣对不起,我不会这样了. OK,I will,好的,我会的. You are joking你在说笑;Take it easy别紧张;Sorry,I won’t对不起,我不会这样了. 根据题干Don’t throw rubbish everywhere,please. Building a civilized(文明的)city is our duty.﹣﹣请不要到处丢垃圾. 建立一个文明城市是我们的责任. 可知应说对

不起,我不会这样了。故选D。

答案:D

31. There are ___ sharing bikes in many cities. So there will be ___ pollution.

A. less and less; more and more

B. less and less; fewer and fewer

C. more and more; less and less

D. fewer and fewer; less and less

解析:根据“sharing bikes in many cities”以及“pollution”因此可知共享单车与污染的关系是:共享单车越来越多了,污染将会越来越少. 结合给出的选项,四个选项的结构都是比较级+and+比较级,这个结构表示“越来越……”所以整个句子的意思是"在许多城市里,共享单车越来越多了,所以污染将会越来越少。"综上所述,故选C。

答案:C

32. ﹣What do you think of your hometown, Kate?

﹣It ____ a lot. It’s more beautiful than before.

A. has changed

B. changes

C. will change

D. change

解析:结合上下文可知动作发生在过去,对现在造成一定的影响,故用现在完成时have/has+过去分词,主语it故has,故答案是A。

答案:A

33. My father has made a _____ that he will buy a camera for me.

A. suggestion

B. secret

C. problem

D. decision

解析:考查名词词义辨析。句意:我的爸爸做了一个决定他会给我买个照相机. suggestion建议;secret秘密;problem问题;decision决定。根据题干My father has made a _____ that he will buy a camera for me. 可知make a decision做决定,即我的爸爸做了一个决定他会给我买个照相机。故选D。

答案:D

34. ﹣It’s a little cold. Would you mind closing the window?

﹣_________________.

A. Forget it

B. No,you can’t

C. Not at all

D. Of course

解析:考查常用日常交际用语。句意:﹣﹣有点冷,你介意把窗户关上吗?﹣﹣一点也不. Forget it算了吧;No,you can’t不,你不能;Not at all一点也不;Of course当然;根据题干It’s a little cold. Would you mind closing the window?有点冷,你介意把窗户关上吗?可知应说一点也不。故选C。

答案:C

35. ﹣Could you tell me ______?

﹣The movie Fast and Furious(激情)8.

A. where you saw the movie

B. which movie you like best

C. where did you see the movie

D. which movie do you like best

解析:tell后加宾语从句,引导词+陈述句语序,排除C,D。结合下文The movie Fast and Furious(激情)8,表示告诉我你最喜欢的电影,故选B。

答案:B

三、完形填空(共1小题;每小题分,满分15分)从题中所给的A、

B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。

Jim started painting when he was three years old,and when he was five,he was already very good at it. He (36) ________ many beautiful and interesting pictures,and people paid a lot of money for them. They said,"This boy is going to be (37)

________when he grows up,and then we’re going to sell these pictures for a lot more (38) ________"

Jim’s pictures were different from (39) ________other people’s works,because he (40) ________painted on all of the paper. He painted on half of it,and the other half was always empty.

"That’s very clever,"everybody said,"Nobody else does that like (41)________!"

One day,somebody bought one of Jim’s pictures and then said to him,"Please (42)________ me,Jim Why do you paint on the bottom half of your paper, (43)________ not on the top half?"

"Because I’m small,"Jim said,"and my brushes don’t (44) ________very high. That’s (45)________ I only paint on the bottom half of the paper."

36.

A. Painted

B. bought

C. found

D. lost

37.

A. pretty

B. funny

C. famous

D. lucky

38.

A. houses

B. gifts

C. food

D. money

39.

B. from

C. in

D. with

40.

A. ever

B. already

C. never

D. with

41.

A. him

B. us

C. her

D. them

42.

A. tell

B. advise

C. promise

D. believe

43.

A. and

B. but

D. because

44.

A. lie

B. stand

C. climb

D. reach

45.

A. when

B. where

C. why

D. what

解析:36.考查动词。A画;B买;C找到;D丢失。根据上句Jim started painting when he was three years old吉姆三岁的时候就开始画画了。可知,这里应该是“画”很多美丽有趣的画,用Painted,选A。

37.考查形容词。A漂亮的;B有趣的;C有名的;D幸运的。根据上句He painted many beautiful and interesting pictures,and people paid a lot of money for them.他画了许多美丽有趣的图画,人们为它们付出了很多钱。可知,应该是长大后将会“有名的”,用famous,选C。

38.考查名词。A房子. B礼物. C食物. D钱. 根据前面we’re going to sell these pictures我们要卖了这些画. 可知,应该是获得很多"钱",用money,选D.

39.考查介词。A属于;B从……C;在……里;D和……。be different from与…不同,固定搭配。选B。

40.考查副词。A曾经;B已经;C从不;D和。根据下句He painted on half of it,and the other half was always empty.他在纸上画了

一半,另一半总是空的。可知,应该是"从不"画在全部的纸上。用never,选C。

41.考查代词。A他;B我们;C她;D他们。根据上句He painted on half of it,and the other half was always empty. 他在纸上画了一半,另一半总是空的。可知,应该是没有其他人像“他”那样,用he

的宾格him,选A。

42.考查动词。A告诉;B建议;C承诺;D相信。根据下句Why do you paint on the bottom half of your paper你为什么在你纸的下半部

分画画呢?可知,应该是请"告诉"我,用tell,选A。

43.考查连词。A和;B但是;C或者;D因为。根据上句Why do you paint on the bottom half of your paper你为什么在你纸的下半部分画画呢?及下句 not on the top half?不是上半部分?,可知表示转折,用but但是、而是,选B。

44.考查动词。A躺;B站立;C爬;D到达。根据上句Because I’m small因为我很小. 可知,应该是刷子不能"到达"非常高的地方。用reach,选D。

45.考查疑问词。A当……的时候;B哪;C为什么;D什么。根据倒

数第二段Why do you paint on the bottom half of your paper你

为什么在你纸的下半部分画画呢?可知,应该是这就是"为什么"我只在纸的下半部分作画的原因. 用why。选C。

答案:36. A 37. C 38. D 39. B 40. C 41. A 42. A 43. B

44. D 45. C

四、阅读理解(共三节,满分分)

第一节根据短文内容,判断正误(正确的填“T”,错误的填“F”。(共1小题;每小题分,满分分)

Shopping used to mean going to shops,but nowadays,you can shop without even leaving your home. Just sit in front of your computer,click(点击)your mouse and your things will be sent to your house in several days. You can also use your mobile phone to buy things you want. a big day for many people who like shopping online. On that day,many stores offer a big sale. The biggest Chinese online shopping sites are Taobao. com and T mall. com.

Goods(商品) online are often much cheaper. Shopping online also saves you a lot of time. And you often have more kinds of goods online than in shopping centers. Another big advantage of online shopping is that it helps you get things easily from different cities,even different countries.

While enjoying online shopping,many people also have worries,especially for middle school student buyers. They often buy things

that they don’t need. "Middle school students should pay more attention to their study. Searching for things to buy online wastes their time. "said teachers.

46. Nowadays,shopping becomes easier than before. ______

47. Many people like shopping online on November 11. ______

48. Shopping online can’t save time and money. ______

49. Teacher think middle school students should pay more attention to their study. ______

50. This article is about disadvantages of shopping online. ______

解析:46.推理判断题,文中提到“Just sit in front of your computer, click(点击)your mouse and your things will be sent to your house in several days”现在你只需要在家里的电脑上浏览,点击以下,过几

天就会有商品送到您家,由此推测现在购物不需要出门,很方便,由此推测此题正确。

47.细节理解题,文中提到“ a big day for many people who like shopping online”双11对于很多喜欢购物的人是一个很重要的日子,由此推测此题正确

48.细节理解题,文中提到“Goods(商品) online are often much cheaper. Shopping online also saves you a lot of time”网购的东

西更便宜,能够节省时间,由此推测网购能省时省力,此题错误。

49.细节理解题,文中提到“Middle school students should pay more attention to their study”老师说学生应该将注意力转移到学习上去,由此推测此题正确。

50.推理判断题,文中前半部分提到了购物的好处,包括省时省力,比较方便,但是最后一段提到While enjoying online shopping,many people also have worries很多人担心网购这件事,这里提到了他的缺点,由此判断此题错误。

答案:46. T 47. T 48. F 49. T 50. F

四、第二节根据短文内容,从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。(共2小题;每小题10分,满分20分)

A

"Early to bed and early to rise make a man healthy,wealthy and wise. "This is an old English saying. It means that when we go to bed early,we can get up early the next morning. Then we will become healthy. We will also become rich and clever.

This is true. To be healthy,we must have enough sleep. Experts (专家)say that adults should get seven to eight hours of sleep a night. Teenagers need nine to ten hours. And school﹣aged children may need more than ten hours of sleep. Children who do not have enough sleep can’t do their work very well. They won’t be wise and they may not become wealthy!

We also need exercise. Walking,running,swimming and playing games are all exercise. Exercise keeps us strong. It also helps the blood to move around the body. This is very important. Our blood takes the nutrition(营养)from food to all parts of our body.

The head also needs blood. So exercise that moves the blood to our head helps us think better!

51. If we get up early and go to bed early,we’ll ______.

A. Become weak

B. have more time

C. be healthy

D. have more work to do

52. Who needs most hours of sleep to keep healthy?

A. Adults

B. Teenagers

C. Experts

D. School﹣aged children

53. A child ______ when he does not have enough sleep.

A. can’t study well

B. will be wise

C. will be wealthy

D. will be active in class

54. A person needs exercise because______.

A. he is strong enough

B. it helps make him healthy

C. he has a lot of homework to do

D. It can bring him much blood

55. Which of the following is Not TRUE?

A. Exercise helps the blood to move.

B. Exercise is good for a person’s head.

C. If we have enough blood,we’ll be wise.

D. It’s good for us to get up early and go to bed early.

解析:51.考查细节理解题,根据文中的第一段Early to bed and early to rise make a man healthy,wealthy and wise. "可知早睡早起更健康,故答案是C。

52.考查细节理解题,根据文中的第二段And school﹣aged children may need more than ten hours of sleep. 可知学生需要更多的时间睡觉,故答案是D。

53.考查细节理解题,根据文中的第二段Children who do not have enough sleep can’t do their work very well可知学生如果睡眠不好,就不能更好地学习,故答案是A。

54.考查细节理解题,根据文中的第四段So exercise that moves the blood to our head helps us think better可知运动便我们更健康,故答案是B。

55.考查细节理解题,根据文中的最后二段We also need exercise. Walking,running,swimming and playing games are all exercise. Exercise keeps us strong. It also helps the blood to move around the body. This is very important. Our blood takes the nutrition (营养)from food to all parts of our body. The head also needs blood. So exercise that moves the blood to our head helps us think better!可知运动使我们更强壮,我们身体各部分需要血液,但没有说有足够的血液,我们更聪明,所以C错误,故答案是C。

解析:51﹣55:CDABC

B

Helping others is a great thing to do. You can learn new things and have fun. There are many ways of helping others in your community. You can help people,animals or the environment. It can make you feel good too!How can you help?

Charities(慈善机构)are organizations that help others,for example. UNICEF or the World Wildlife Fund. You can help charities by giving your time,giving money or giving things that you own. You can also help people or places you know.

Volunteering.

Volunteering is when you give your time to help others. It’s something which you do not have to do or for which you will not be paid. Some ways of volunteering are: