当前位置:文档之家› 中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

中考英语英语阅读理解训练经典题目(及答案)

(1)What kind of the letter may the passage be?

A.An admission letter.

B. An apology letter.

C. A business letter.

D. A thank you letter.

(2)How much should Zhang Wei pay in all to enter the university?

A.HK$ 55,935.

B. HK$ 55,810.

C. HK$ 55, 685.

D. HK$ 55,560. (3)If you were Zhang Wei, how would you feel at this letter?

A.Annoyed. B . Excited. C . Upset. D . Anxious.

【答案】(1)A

(2)D

(3)B

【解析】【分析】句意:这是张伟的一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,学习方式,学位以及费用。

1 )细节理解题。根据文中的语句The Chinese University of Hong kong Admission (2)细节理解题。根据文中的语句HK$ 55,560. (for native students )以及Zhang Wei (Yuyao,Ningbo )提示可知,张伟的学费是HK$ 55,560,故选D。

(3)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激动,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答案。

2.阅读理解

One Saturday, we were preparing to go away for the weekend when my daughter heard cries for help. When I went out, I discovered our elderly neighbor had fallen on her front steps. She was

Notification 提示可知,这是一张录取通知书,故选

A。

clearly in pain, so I helped her inside her house and settled here on the bed.

I noticed her room was very narrow and dark. It was obvious she hadn't cleaned it for a long time. She insisted she didn't need an ambulance (救护车)and that someone would be around soon, so I left her with a bottle of water at her side.

As I left I felt sad when I realized that we hadn't communicated with her, except a few smiles, for the past 18 months. She didn't know my name and I didn't know hers, and I hadn't even noticed that she hadn't been outside for weeks because of bad pain in her back.

That weekend I visited my grandmother for her 80th birthday and noticed how clean and spacious her flat seemed in comparison to my neighbour's. My neighbour, as far as I knew, had no family regularly dropping by.

When I returned home I went to visit her. Very grateful to see me, she explained she was okay. Yet, unable to bend down due to her back, her kitchen was filling with garbage that she was unable to take out by herself.

We've become good friends and chat every second day. She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her. Now, every time I return from putting out her garbage, collecting her mail or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace.

(1)What happened when they were preparing to go away?

A.The daughter was crying for help.

B.The daughter was still sleeping in bed.

C.Nobody came to look after the old woman.

D.Their elderly neighbor fell down.

(2)Why did the author feel sad when she left the old woman's house?

A.The house she lived in was very small and dark.

B.They didn't care much for each other as neighbors.

C.The author didn't know the old woman's name.

D.The author hadn't noticed that her neighbor had back pain.

(3)What does the underlined word in the fourth paragraph probably mean?

A.Tidy B . Small C . Large D . Narrow

(4)What can we learn about the old woman?

A. She had been ill for many years.

B. She always helped others when she was young.

C. She had no daughters and sons.

D. She was grateful for the author's kindness.

(5)The author got a deep sense of satisfaction and peace from _____________ .

A.attending her grandmother's birthday party

B. helping her neighbor

C. having a big family D . knowing her elderly neighbor's name

【答案】(1)D

(2)B

(3)C

(4)D

(5)B

【解析】【分析】本文讲述了一个偶然的机会作者看见邻居摔倒在门前,他把邻居扶进屋后发现,邻居家很脏乱,原来她是一个孤寡老人,后背因为疾病不能弯曲。作者很触动,对比了自己的祖母,他觉得邻居很无助。于是他开始经常和她聊天,帮她做一些理所们能及的家务事。

(1)细节理解题。根据第一段第二句“When I went out, I discovered our elderly neighbor had fallen on her fron t steps. 可知”当作者一家要离开时,一位老邻居摔倒了。故选D。(2)细节理解题。根据第三段“ As I left I felt sad when I realized that we hadn't communicated with her, except a few smiles, for the past 18 months. She didn't know my name and I didn't know hers, and I hadn't even noticed that she hadn't been outside for weeks because of bad pain in her back. 可”知作者虽然与老人是邻居,却几乎和她没有交流,也不知道彼此的名字,甚至她的后背有疾病都不知道。故作者感到很难过觉得没有关心到邻居。故选

B。

(3)词义推理题。根据前文作者形容老邻居的房子是拥挤昏暗的。后文提到祖母的

家是与老邻居的家形成鲜明的对比的,故是明亮的宽敞的,故spacious 的意思是大的,宽敞的。故选C。

(4)归纳总结题。根据阅读文章可知,前三个选项文中都没有提到。根据最后一段

第二句

“ She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her. 可知老邻居对作者给”予她的帮助非常感谢。故选D。

(5)主旨大意题。根据最后一段最后一句“Now, every time I return from putting out her garbage, collecting her mail or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace. 可知作

者通过对老邻居的关心和帮她做一些力所能及的事,甚至是聊天让作者觉得很满足很安心。故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

I am Wilson. My sister and I spent our summer holidays with our uncle this year. He is a

geologist (地质学家) and loves to collect stones.

One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. We walked the

whole day. Every now and then he put stones in our backpacks. To our surprise, he also took some

stones out from them. But we thought he had just found better stones.

When we returned to the house, we were very tired. The backpacks were so heavy that we felt

great relief (轻松) when we took them off. Yet our uncle's backpack was half empty.

“Why did you give us so many stones? we asked.”

“Id idn't. You did, ”he said. “Youd idn't know it, but I gave you a little attitude test today. I

listened to every word you said. Whenever you were complaining, I added a stone to your

backpacks. Whenever you talked about something with positive thinking, I took out a stone. And

now look at your backpacks. ”

Our backpacks were full of stones.

“Your negative thoughts are just like stones. You carry them in your mind just like those stones

in your backpacks. The more negative thoughts yo u have, the heavier your mind will be, uncle.

said our With great love, our uncle taught us one of the most important lessons in life —the power of

the attitude.

(1)Where did Wilson's uncle ask Wilson and his sister to go?

A.To the mountain.

B. To the seaside.

C. To the countryside.

D. To the forest.

(2)What did Wilson think when his uncle took out some stones from his backpack?

A.He thought he said too many words on the way.

B.He thought his uncle had found better stones.

C.He thought his uncle wanted him to feel relaxed.

D.He thought he had talked about something positive.

(3)What does the underlined word “them” refer to in the passage?

A.The stones.

B. The backpacks.

C. The positive thoughts.

D. The negative thoughts.

(4)What can we know from the passage?

A. Wilson and his sister complained too much on the way.

B.Wilson and his sister did a great job for their uncle.

C.Wilson and his sister enjoyed collecting stones very much.

D.Wilson and his sister chose wrong backpacks to carry the stones.

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)A

【解析】【分析】短文讲述了叔叔带作者和妹妹去山上捡石头的故事,通过这次捡石

头事

件,作者学到了积极态度的意义。

(1)细节理解题。从One day, he bought us two backpacks and asked us to go to the mountain with him. 可知他们是去山上,故选A。

(2)细节理解题。从To our surprise, he also took some stones out from them. But we thought he had just found better stones. 可知选B。

(3)词义推测题。结合句意可知them 在此处指的是消极的思想,故选D。

(4)细节理解题。从Our backpacks were full of stones.可知他们的背包里装满了石头,也就是他们抱怨了太多,故选A。

【点评】和考查对篇章的把握对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.阅读理解

One night, when I was eight, my mother gently asked me a question I would never forget. "Sweetie, my company wants to promote(升职) me but needs me to work in Brazil. This is like your teacher telling you that you've done well and allowing you to skip(跳) a grade, but you'll have to leave your friends. Would you say yes to your teacher?" She gave me a hug and asked me to think about it. I was lost in thought. The question kept me wondering for the rest of the night. I had said "Yes" but for the first time, I realized the difficult decisions adults had to make.

For almost four years, my mother would call us from Brazil every day. Every evening I'd eagerly wait for the phone to ring and then tell her everything that happened during the day. A phone call, however, could never take her place and it was difficult not to feel lonely at times.

During my fourth-grade Christmas break, we flew to Rio to visit her. Looking at her large empty apartment. It was then I started to understand the difficult choices she had to make. She needed to think about both family and work. Faced with difficult decisions, she used to tell me, you wouldn't know whether you made the right choice, but you could always make the best out of the situation, with a positive attitude.

Back home, I reminded myself that what my mother could do, I could, too. If she managed to live in Rio all by herself, I, too, could learn to be independent. I learn how to take care of myself and set high but achievable goals.

My mother is now back with us. But I will never forget what the experience has really taught me. I've learned a lot because of this separation(分离). There are lots of difficult decisions that we have to face in our life. We need to have a positive attitude no matter what happens.

(1)It was ____________ for the writer to say "Yes" to her mother s question.

A. excited

B. difficult

C. unusual

D. easy

(2)Which of the following sentences can be put in the blank in Paragraph 3?

A. I thought my mother might regret her decision.

B.I thought my mother might want to go home with us.

C.I realized how lonely my mother was in Brazil herself.

D.I realized my mother had a happy time in Brazil herself.

相关文档
  • 中考英语阅读理解训练

  • 中考英语阅读专项训练

  • 中考英语阅读理解专项

  • 中考英语阅读理解汇编

  • 中考英语阅读训练

  • 中考英语阅读训练一

相关文档推荐: