当前位置:文档之家› 英语中考英语阅读理解训练

英语中考英语阅读理解训练

英语中考英语阅读理解训练

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.阅读理解

英语中考英语阅读理解训练

Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true.

Communication is a problem for parents and children of all ages. If it's hard for you to communicate with your parents, don't worry about it. Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟).

Don't argue (争辩) with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are unhappy. Then think about what you want to say to your parents. If you don't think you can speak to them at the moment, try writing a letter.

Try to reach a compromise (和解). Perhaps you and your parents disagree on something. You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't agree with him about buying a motorcycle. They argued over it. But they finally came to a compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.

Of course, your parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important to show love and respect (尊敬) to them. Showing respect will keep your relationship strong.

Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your own. Tell your parents what you care about, and why. Understanding your values might help them see your purposes in life.

A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth having a try!

(1)According to the passage who have a communication problem?

A. parents and other people

B. only school kids and their parents

C. teachers and their students

D. parents and children of all ages

(2)How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?

A. 5.

B. 4.

C. 3.

D. 2.

(3)The underlined word "bridge" in the passage means "___________".

A. 建立

B. 消除

C. 通过

D. 到达

(4)If the values of your parents are different from those of yours, you'd better ___________.

A. argue with them

B. keep away from them

C. agree with them all the time

D. tell your parents what you care about

(5)The best title for the passage is ___________.

A. How to bridge the generation gap

B. How to deal with family problems

C. How to be good parents

D. How to be a good child

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)D

(5)A

【解析】【分析】文章大意:短文讲了家长和孩子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,当我们彼此了解了对方的观点和想法以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。(1)细节理解题。根据第二段第一句Communication is a problem for parents and children of all ages,对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,可知交流是父母与孩子的问题。故选D。

(2)细节归纳题。根据整篇文章内容及其第三段第一句Don't argue (争辩)with your parents。不要和你的父母争论。第四段句子Try to reach a compromise (和解)。试图达成妥协。第六段句子Talk about your values。谈论你的价值观。可知一共说了三点建议。故选C。

(3)词义猜测题。根据上下文If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)"如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你…代沟。可知作者提供的是如何消除代沟的建议,结合选项,即这里有一些建议可以帮助你消除代沟,所以bridge意为消除。故选B。

(4)细节理解题,根据倒数第二段句子"The values of your parents are probably different from those of your own。Tell your parents what you care about,and why。"你父母的价值观可能与你自己的价值观不同。告诉你的父母你关心什么,为什么。可知让父母了解你的价值观,可以帮助父母更加的了解你,故选D。

(5)标题归纳题。根据整篇文章内容及其第二段句子Communication is a problem for parents and children of all ages。If it's hard for you to communicate with your parents,don't worry about it。Here are some advice for you to bridge the generation gap (代沟)。对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,如果你很难和你的父母沟通,不要担心,这里有一些建议可以帮助你消除代沟。可知本文主要介绍怎样消除代沟的建议,对消除代沟提出一些建议,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主题句。

2.阅读理解

Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne(凡尔纳) as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Verne decided to become a writer. At first he wrote plays for the theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book

encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth(1864) and From the Earth to the Moon(1865).

In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions(预言)for the 20th century and many of them came true. He described space flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich.

Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the first time that Disney movie had used real actors instead of cartoon drawings. Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time!

(1)What does the phrase "the father of science fiction" mean?

A. The father who has several children.

B. The man who loves science and inventions.

C. The writer whose father wrote science fiction.

D. The man who first started writing science fiction successfully.

(2)What encouraged Jules Verne to write more stories?

A. The plays he wrote for the theater.

B. The encouragement from his father.

C. The success of Five Weeks in a Balloon.

D. The scientific subjects in his stories.

(3)Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century?

A. Because his books made him rich and famous.

B. Because he wrote many plays for the theater at that time.

C. Because his books were the subjects for many movies.

D. Because many people were interested in science and inventions.

(4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg?

A. Five Weeks in a Balloon.

B. Around the World in Eighty Days.

C. A Journey to the Center of the Earth.

D. From the Earth to the Moon.

(5)According to the passage, which of the following is TRUE?

A. The space flight Verne described was different from others.

B. The main characters in Verne's books are always on time.

C. Jules Verne only wrote in the 19th century.

D. Many of the predictions in Verne's stories came true.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)B

(5)D

【解析】【分析】文章大意:许多人认为朱勒凡尔纳是科幻小说之父,他的父亲希望他能成为一名律师,但是当他二十岁的时候,凡尔纳决定成为一名作家,他的书写的非常受欢迎,朱勒凡尔纳的书已经成为许多电影的主题。

(1)词语理解题。根据短语the father of science fiction 科幻小说之父。可知,Jules Verne 被认为是第一个写科幻小说的人,故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories”可知故事Five Weeks in a Balloon的成功让凡尔纳更有动力写更多的小说,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句由文中 In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. 可知在19世纪,许多人对科学和发明感兴趣。儒勒·凡尔纳在他的小说中写下了科学主题,因此很受欢迎。故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg.可知《八十天环游世界》是根据凡尔纳的一本书改编的另一部著名电影。主角是一个叫斐利亚·福克的英国人。故选B。

(5)理解判断题。根据文中的语句Verne's writing included many predictions (预言)for the 20th century and many of them came true.可知凡尔纳的作品包括了许多对20世纪的预言,其中许多预言都实现了,故选D。

【点评】考查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,词义理解归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

3.根据短文内容选择正确答案。

C

Jodie’s Daddy is a Garbageman (垃圾清理工)

Mr. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”

Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.

“Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be thankful to Jodie’s father.”

Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.

Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”

Jodie told her father what had happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt. “Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to work with me, Jodie.”

The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry, kid. In five minutes you won’t smell a thing.” said her father.

Everybody there was working hard, and they seemed to have a good time. Jodie’s father handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the truck.

It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tire d. At last, no more garbage was left

and Jodie felt very happy.

“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy. That’s why I like being a garbageman so much.”

Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss(吻). She said, “When I grow up, I will be a garbagegirl!”

Now whenever someone asks Jodie what her daddy does, she says, “He’s a garbageman! Everybody makes garbage, but my daddy takes it awa y!”

(1)What happened in My Swale’s class?

A. He wanted to show what job was the most useful.

B. He asked an improper question.

C. Jodie gave an honest answer.

D. Jodie was laughed at.

(2)Why did Jodie’s father t ake her to his workplace?

A. To make Jodie calm down

B. To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.

C. To help Jodie learn about his job.

D. To keep Jodie away from her classmates.

(3)Jodie gave her father a big kiss mainly because ______.

A. he was kind

B. he was unselfish(无私的)

C. he was cheerful

D. he is hard-working (4)How does Jodie feel about her father now?

A. Sad

B. Curious

C. Guilty(有罪的)

D. Proud

【答案】(1)D

(2)C

(3)B

(4)D

【解析】【分析】这篇短文中作者主要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工作态度和认识的转变的故事,从一开始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的辛苦和伟大。

(1)细节理解题。根据短文第一段第二、三句He had just called Jodie when some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s daddy is a g arbageman!可知,当同学们知道Jodie的爸爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选D。

(2)细节理解题。根据短文第十段爸爸的话语“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.可知,爸爸要女儿来到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选C。

(3)推理判断题。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其精神是大公无私的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选B。

(4)推理判断题。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人他爸爸工作的光荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选

D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

4.根据短文内容,回答下列问题。

“Who needs a shopping mall(购物中心)if you have Taobao?" says Wang Lin, 28, a writer in Beijing.

Taobao, China's largest online shopping site(网上购物网站), has become an important part of Wang Lin's life. She spends lots of money on Taobao.

A growing number of Chinese Internet users like Wang have found the joys of online shopping. Most online shoppers are students or young workers. More women shop online than men; Clothing and home-use products are the most popular on line.

It was reported that more than 250 billion (十亿) yuan was spent on online shopping last year, 80% through Taobao.

Taobao means "looking for treasure" in Chinese. People can find almost everything they need on Taobao, from clothes to books, from candies to DVD players.

You may question the security of online shopping, Wang Lin said, "It's very safe and convenient. Unless you receive the products from the sellers and are satisfied with them, the shop owner will not get the money. You can also get your money back if you want to return the products.”

(1)What is Taobao?

(2)Who are the most online shoppers?

(3)Do more men shop on line than women?

(4)What can you do if you want to return the products?

(5)How much did people spend on line shopping through Taobao last year?

【答案】(1)It's China largest online shopping site.

(2)They are students or young workers.

(3)No, they don't.

(4)I/We can get my/our money back.

(5)More than 200 million yuan.

【解析】【分析】这篇短文中主要介绍了淘宝网越来越受人们的欢迎。人们几乎可以在网上购买到他们所有需要的物品。而且网上购物,不满意可以退货。

(1)细节理解。根据第二段 Taobao, China's largest online shopping site(网上购物网站),has become an important part of Wang Lin's life. 可知答案是:It's China largest online shopping site.

(2)细节理解。根据第三段Most online shoppers are students or young workers.可知答案是:They are students or young workers.

(3)细节理解。根据第三段More women shop online than men;可知答案是:No, they don't.(4)细节理解。根据最后一句You can also get your money back if you want to return the products.可知答案是:I can get mymoney back.或者We can get our money back。

(5)细节理解。根据第四段It was reported that more than 250 billion (十亿)yuan was spent on online shopping last year, 80% through Taobao可知答案是:More than 200 million yuan.

【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。

5.阅读理解

Humans have learnt many things from nature. These things have helped us in our daily life. The latest thing is self-repairing clothing.

Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itself, without the need for sewing. It works with materials such as cotton, linen and wool. The scientists are from the Naval Research Office and Pennsylvania State University in the USA. Scientists Dr Walter Dressick and Dr Melik Demirel looked at how a squid can cling on to things so well. The research team found a protein in the rings of teeth that cover the suckers on a squid. The protein is similar to the one found in the silk that spiders use to make spider webs. It is very strong and elastic.

The new protein has been developed as part of a coating, which is put on clothes. When the coating is dipped in water, the area around the rip or tear joins together in less than a minute. This could help clothes last longer and save money for us. It could also be useful for military and

survival clothes. People like soldiers and mountaineers would be safer if they had clothes that could be repaired quickly and easily. Professor Demirel spoke about the invention. He said," The coatings are thin, less than a micron, so they wouldn't be noticed in everyday wear." Then he added, "Even thin, they increase the overall strength of the material. For the first time, we are making self-healing textiles."

(1)From what have humans learnt a lot?

A. Books.

B. Nature.

C. Scientists.

D. Clothing.

(2)What is NOT needed for the self-repairing clothes to fix themselves?

A. Tears.

B. Cotton.

C. Sewing.

D. Glue.

(3)What's the Chinese meaning of the underlined words "is similar to"?

A. 与……相同

B. 与……不同

C. 与……相似

D. 与……一样(4)The passage is about .

A. the new protein

B. the coating

C. humans

D. the spider

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)A

【解析】【分析】主要讲了最新的发明——自我修复衣服。

(1)细节题。根据Humans have learnt many things from nature.人类已经从大自然里学了许多东西,故选B。

(2)细节题。根据Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itself, without the need for sewing.可知是不需要缝,故选C。

(3)细节题。根据句子可知这种蛋白质与蜘蛛用来制作蜘蛛网的丝中的蛋白质相似。be similar to,和……相似,故选C。

(4)细节题。根据The new protein has been developed as part of a coating,可知主要讲了新型蛋白质,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

6.阅读理解

In the UK, Saturday evenings have always been a popular time for families to watch television together. One of the most popular programme genres is the talent show, partly because people of all ages are interested in it.

Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978), required people to vote(投票)for their favourite acts and performers, although in those days voting was done by postcard instead of by telephone, text, or over the Internet. Today, the success of television talent shows has reached a new level. Here are the UK's top three TV talent shows:

The X Factor In this wonderful singing competition, performers have to face a celebrity judge panel(名人裁判组)before the public vote. Many excellent singers became popular because of it. The show is now made all over the world, from China to Colombia.

Strictly Come Dancing The programme is so fantastic that it attracts many celebrities. They

team up with professional(专业的)dancers and come to the dance floor to win the title of Strictly Come Dancing Champion.

Britain's Got Talent In this modern-day version(版本)of Opportunity Knocks, the public can go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating. The prize is to perform for the Queen in the Royal Variety Performance.

(1)When did the show Opportunity Knocks begin?

A. In1965.

B. In 1978.

C. In 2015.

D. It is not mentioned.(2)If a person loves a skating act, he or she may go to .

A. Opportunity Knocks

B. Strictly Come Dancing

C. The X Factor

D. Britain's Got Talent (3)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. The winners of Britain's Got Talent can perform for the Queen.

B. If you want your dog to have a performance, you can go to Britain's Got Talent with it.

C. Opportunity Knocks is still on television now.

D. People of all ages enjoy TV talent shows in the UK.

(4)The underlined word "genres" in the first paragraph means" ".

A. lists

B. types

C. choices

D. expressions

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目。

(1)细节题。根据Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978)可知表演机会敲门是1965年开始的,故选A。

(2)细节题。根据the public can go and choose from many kinds of acts, from dancing dogs to ice skating ,Britain's Got Talent可以去选择多种表演,从跳舞的狗到滑冰,可知如果一个人喜欢滑冰,他或她可以去 Britain's Got Talent ,故选D。

(3)推理题。根据 Early shows, like Opportunity Knocks(1965~1978)可知1978年就没有这个节目了,故机会敲门现在还在电视上是错的,故选C。

(4)词义猜测题。根据本文介绍了英国最受欢迎的3个才艺表演节目,One of the most popular programme genres is the talent show 最受欢迎的节目……之一是才艺表演,可知genres是类型的意思,A 列表,B 类型,C 选择,D 表达,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

7.阅读理解

He was an old man who fished alone in a small boat on the sea and he had gone eighty-four days now without taking a fish. In the first forty days a boy had been with him. But after forty days without a fish, the boy's parents had told him that the old man was now salao, which was the worst form of unluck, and the boy had gone with another boat which caught three good fish

the first week. It made the boy sad to see the old man come in each day with his boat empty. The sail looked like the flag of failure forever.

The old man was thin with deep wrinkles(皱纹)in the back of his neck. His face was terribly brown because of the strong sunlight on the sea every day and his hands had the deep scars(伤疤)from dealing with heavy fish on the lines. But none of these were fresh. Everything about him was old except his eyes and they were the same colour as the sea and were cheerful.

"Santiago," the boy said to him as they climbed the bank from the sea. "I could go with you again. We've made some money."

The old man had taught the boy to fish and the boy loved him.

"No, "the old man said." You're with a lucky boat. Stay with them."

"But remember how you went eighty-seven days without fish and then we caught big ones every day for three weeks."

"I remember," the old man said.

"It was papa who made me leave. I am a boy and I must follow him."

"I know," the old man said. "It is quite normal."

"He hasn't much faith(信心)."

"No," the old man said." But we have. Haven't we?"

"Yes," the boy said. "Can I offer you a beer on the Terrace?"

"Why not?" the old man said. "Between fishermen."

(1)In the story the old man was the boy's .

A. grandfather

B. friend

C. boss

D. host

(2)The word "they" in Paragraph 2 refers to of the old man.

A. the hands

B. the scars

C. the eyes

D. the wrinkles (3)The old man refused the boy to go fishing with him again because .

A. he wanted to fish by himself

B. he could really understand his parents

C. the boy asked for some money

D. the boy had already learnt how to fish

(4)From the story we can know that .

A. the old man was always full of hope

B. the boy's parents believed in the old man

C. everyone laughed at the old man's bad luck

D. the boy was worried about the old man's health

【答案】(1)B

(2)C

(3)B

(4)A

【解析】【分析】主要讲了一个老人84天没有捕到鱼了,男孩的父母不让小男孩和老人一起捕鱼,认为老人运气不好,老人比较理解男孩的父母。

(1)细节题。根据全文可知小男孩和老人一起去捕鱼,他们的关系是朋友关系,故选B。(2)细节题。根据Everything about him was old except his eyes除了他的眼睛,他周围的一切都很老,所以they代指眼睛,即eyes,故选C。

(3)细节题。根据"It was papa who made me leave. I am a boy and I must follow him." "I

know," the old man said. "It is quite normal."可知老人理解男孩爷爷的想法,所以拒绝小男孩再次和他一起去捕鱼,故选B。

(4)细节题。根据"He hasn't much faith(信心)." "No," the old man said." But we have. Haven't we?"可知男孩爷爷对老人没有信心,但是老人和男孩有信心,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

8.阅读理解

Many of us don't pay much attention to the importance of eye care. It is said that if you take care of your body, then you can surely be healthy. That is why our eyes should be given a lot of care. Natural eye care should be put in the first place.

There are several causes leading to poor eyesight like not eating enough food, genes(基因)and. aging(老化). Televisions, computers and reading are also the causes of having poor eyesight. If you happen to work in front of a computer, you'd better take a break every once in a while.

Something dirty can cause redness and it will make you feel uncomfortable. It is bad for your eyes, too. If this happens, the best way is to clean your eyes by using cold water. You must also try your best to protect your eyes from harmful things. For example, sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.

Eating healthy food will do good to your eyesight. Remember that vitamins A, C and E are good for eyes. Try to eat food groups that have these vitamins. And you should do eye exercises because they protect your eyesight, too. If a person exercises regularly(定期地) and eats the right kind of food, his eyes will stay in good condition for a long time.

All above are natural ways of eye care that help us keep healthy eyes. Being happy all the time can be helpful to a person's eyesight, too. In a word, eye care is very important, no matter how old a person is.

(1)________________ is the most important way to protect our eyes.

A. Taking medicine

B. Natural eye care

C. Seeing the doctor

D. Being happy all the time

(2)All the flowing causes can lead to poor eyesight EXCEPT ________________.

A. computers

B. aging

C. reading

D. height

(3)What should you do if you have to work in front of a computer according to the text?

A. Have a rest after working for a while.

B. Eat healthy food.

C. Clean eyes by using cold water.

D. Wear a pair of sunglasses.

(4)The underlined phrase "UV rays" means "________________"in Chinese.

A. 闪电

B. 沙尘

C. 紫外线

D. 超声波(5)What is the best title for the text?

A. Ways of doing eye exercises

B. Ways of eye care

C. Ways of being happy

D. Ways of being healthy

【答案】(1)B

(2)D

(3)A

(4)C

(5)B

【解析】【分析】主要讲了眼睛保健的方式。

(1)细节题。根据Natural eye care should be put in the first place.可知自然眼部护理应该放在首位,是保护眼睛的最好的方法,故选B。

(2)细节题。根据There are several causes leading to poor eyesight like not eating enough food, genes(基因) and. aging(老化).可知有几种原因导致视力不好,比如不吃足够的食物、基因和衰老。没有height身高,故选D。

(3)细节题。根据If you happen to work in front of a computer, you'd better take a break every once in a while.可知如果你碰巧在电脑前工作,最好偶尔休息一下。故选A。

(4)推断题。根据sunglasses are not just for fashion but they can also serve as a great way to protect your eyesight from UV rays.可知太阳镜的作用是保护眼睛免受紫外线的伤害,所以UV rays的意思是紫外线,故选C。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了眼睛保健的方式,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

9.阅读理解

On the afternoon of the day that we arrived in Xingcheng, we left for Qinhuangdao. It was raining heavily while we were on the highway. I kept the speed less than 100 kilometres per hour. We got to Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a hotel a normal room with a large bed, an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan more or less is worthy of that.

The next morning, it only took us less than 30 minutes to get to the beach. Policemen were everywhere, and they guided our traffic. The bill of the parking was 20 yuan. I paid some money for life buoys because none of us could swim. The water was not too deep near the beach and with a life buoy I could float on the water in order not to get drowned. I taught my wife how to use the life buoy, although it was also the first time that I used it. But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh. The environment in Beidaihe was fine, although it was not very clean, and we had a good time.

By the way, in the evening we visited the shopping street in the central city. We visited a shopping street near Beidaihe. There were a lot of people, shopping and dining. Of course, we had some seafood there too.

(1)The writer went to Beidaihe ______________.

A. by train

B. by bus

C. by car

D. by plane

(2)What do the underlined words "life buoys" mean in Chinese?

A. 防晒霜

B. 救生圈

C. 游泳衣

D. 游艇(3)What was the writer's daughter doing while they were swimming?

A. Taking a walk along the beach.

B. Having a picnic.

C. Lying in the sun.

D. Playing with the sand.

(4)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The writer booked a room with 300 yuan a night.

B. The writer's wife is very good at swimming.

C. The environment is very clean in Beidaihe.

D. The writer bad some seafood that evening.

(5)What's the best title for the passage?

A. The trip to Beidaihe

B. The sea in Beidaihe

C. The weather in Beidaihe

D. The food in Beidaihe

【答案】(1)C

(2)B

(3)D

(4)D

(5)A

【解析】【分析】主要讲了作者去北戴河旅行。

(1)推断题。根据I kept the speed less than 100 kilometres per hour.我把速度保持在每小时100公里以下。可知是开车,即by car,故选C。

(2)细节题。根据后句because none of us could swim.因为我们都不会游泳,所以买了一些救生圈,故选B。

(3)细节题。根据But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh.但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙子,这使我们笑了起来,可知女儿正在玩沙子,故选D。

(4)细节题。根据Of course, we had some seafood there too.当然,我们也吃了一些海鲜,可知是吃了海鲜,故选D。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解

The phenomenon (现象) of a bike rider getting hit by an opening car door is so common that it has its own term: dooring.

According to a study in Chicago, as many as 1 in 5 bike accidents are caused by car doors—in total, there is nearly one dooring each day in the Windy City (Chicago).

Even when the bike riders try to turn to the other direction to escape from the opening doors, they can end up getting hit by cars.

Then how can we reduce such kind of accidents? Is there any practical way to solve that problem? Yes. It's the Dutch Reach, which has been popular on the Internet recently. The Dutch Reach is a practice where instead of using your near hand—usually the driver's left hand—to open your car door, you use your far hand—your right hand.

By doing that, you will turn your body around. And you turn your head and shoulders back, so you are looking directly out. First, pass the rearview mirror. And then, you are very easily able to look back and see if there are coming bicycles or cars or anything else. The simplicity of the approach is part of its intelligence.

(1)What is dooring?

A. The opening of the car door.

B. The accidents caused by opening the car door.

C. That bike riders are hit by opening car doors.

D. The accidents that happened in the Windy City.

(2)__________ of bike accidents are caused by dooring according to the study.

A. 1%

B. 5%

C. 20%

D. 25%

(3)Which hand do you use to open the door in the Dutch Reach?

A. The left hand if I am the driver.

B. The right hand if I am the driver.

C. The right hand if I sit at the back.

D. The right hand if I sit next to the driver.

(4)What does the underlined phrase "rearview mirror" mean in Chinese?

A. 门把手

B. 雨刮器

C. 后视镜

D. 挡风玻璃【答案】(1)C

(2)C

(3)B

(4)C

【解析】【分析】文章大意:骑自行的人被打开的车门撞到是很普遍的现象,怎样避免这种状况的发生呢?

(1)细节理解题。根据文中的语句The phenomenon (现象) of a bike rider getting hit by an opening car door is so common that it has its own term: dooring.理解可知,dooring就是骑自行车的人被汽车车门撞倒了,故选C。

(2)理解计算题。根据文中的语句According to a study in Chicago, as many as 1 in 5 bike accidents are caused by car doors—in total, there is nearly one dooring each day in the Windy City (Chicago).理解可知,根据芝加哥的一项研究,多达五分之一的自行车事故是由车门引起的,也就是20%,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句The Dutch Reach is a practice where instead of using your near hand—usually the driver's left hand—to open your car door, you use your far hand—your right hand.理解可知,在这种练习中,司机要用右手而不是左手去开门,故选B。

(4)词义推测题。根据文中的语句 First, pass the rearview mirror. And then, you are very easily able to look back and see if there are coming bicycles or cars or anything else. 理解可知,rearview mirror是后视镜的意思,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题及推理判断题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题以及判断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

11.阅读理解

A zero-waste life is a lifestyle that hardly creates any rubbish. So, a zero-waste store is about providing a kind of everyday and pleasant-looking zero-waste products to help people start on a zero-waste life journey.

"Zero waste" or "danshari" was first suggested by a French woman called Bea Johnson. Her idea is: live a life and try not to create any rubbish; use different kinds of ways to save the environment such as stopping the use of one-off objects; giving unwanted things to others or giving them away to organizations like the Red Cross.

Yu Yuan, 27, is deeply interested in this idea. She and her boyfriend have lived in Beijing for many years. And earlier she used to buy things without thinking about them carefully until she saw a video about "zero waste", in which a family of four placed the rubbish they produced every year in a jar (罐). After watching the video, Yu wanted to experience this zero-waste lifestyle with her boyfriend.

A zero-waste life follows the 6R rule-Refuse Reduce, Reuse, Repair, Recycle and Rot. Over August-October when Yu followed the rule of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish.

Now, the couple have opened a small shop in Beijing, where they use wood products to take the place of plastic ones and cloth bags printed with environmentally friendly logos(环保标志). Most products sold in the store can be reused. The store also has second-hand books and CDs/DVDs with, ideas to make the best of the used things.

"Those who once experienced the non-waste lifestyle have slowly changed their ideas," says Ya, "The zero-waste lifestyle is not for ascetics (苦行僧). It is just around us at our finger-tips." Yu expects some of her friends to join her on the road to zero waste.

(1)Bea Johnson suggests that people should ________.

A. try to produce no rubbish in life

B. share objects with others

C. help their friends live comfortably

D. work hard for the Red Cross

(2)We can see from the passage that Yu Yuan ________.

A. offers plastic bags in her store

B. is influenced (影响) by the 6R rule

C. often buys things she doesn't need

D. likes listening to CDs very much

(3)What Yu Yuan says in the last paragraph probably means that ________.

A. lots of people doubt the zero-waste lifestyle

B. she feels it hard to continue her lifestyle

C. her friends have followed her lifestyle

D. the zero-waste lifestyle is not difficult to live

(4)Which of the following is the best title for the passage?

A. Opening up a second-hand store

B. Recycling (回收) waste

C. Saving the environment

D. Joining the couple

【答案】(1)A

(2)B

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文主要是倡导零浪费生活方式。

(1)细节题。根据 Her idea is: live a life and try not to create any rubbish ,可知他建议人们应该尽量不要在生活中制造垃圾,故选A。

(2)推理题。根据 Over August-October when Yu followed the rule of zero waste 6R, she and her boyfriend Joe Harvey both produced only two cans of rubbish 当余遵循零浪费6R规则时,她和男友乔·哈维只生产了两罐垃圾,可知从这篇文章中我们可以看出她受6r规则影响,故选B。

(3)推理题。根据 Those who once experienced the non-waste lifestyle have slowly changed their ideas,那些曾经体验过非浪费生活方式的人已经慢慢改变了他们的想法,可知能改变说明完全可以这样生活,故余源在最后一段所说的可能意味着零浪费的生活方式并不难过,故选D。

(4)主旨题。根据本文主要是倡导零浪费生活方式,倡导环保,可知Saving the environment适合做标题,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

12.阅读理解

Our monthly talks start at 19: 30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you don't need to book. They end around 21: 00.

November 7th The Canal(运河)Pioneers(先驱者), by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He was also a major player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early "civil engineers".

December 5th Ice for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well before the arrival of freezers, there was a demand for ice for food preservation and catering.

Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells, and how London's ice trade grew.

February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. The Stroud water Canal is moving towards reopening. The Thames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play.

March 6th Eyots and Aits---Thames Istands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest interest. (1)When is the talk on James Brindley?

A. On February 6th.

B. On March 6th.

C. On November 7th.

D. On December 5th.(2)What is the topic of the talk in February?

A. The Canal Pioneers.

B. Ice for the Metropolis.

C. Eyous and Aits -Thames Istands.

D. An Update on the Cotswold Canals.

(3)Who will give the talk on the islands in the Thames?

A. Miranda Vickers.

B. Malcolm Tucker.

C. Chris Lewis.

D. Liz Payne.

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

【解析】【分析】本文介绍了博物馆每个月的讲座安排。

(1)细节题。根据11月7日运河(运河)先锋(先驱者),作者克里斯·刘易斯。詹姆斯·布林德利是公认的早期运河工程师之一可知,11月7日是关于James Brindley的讲座,故选C。

(2)细节题。根据 February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. The Stroud water Canal is moving towards reopening. The Thames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play 2月6日利兹·佩恩报道科茨沃尔德运河的最新情况。斯特劳德运河正朝着重新开放的方向发展。泰晤士河和塞文运河将需要一点时间。我们将有一份关于比赛现状的报告,可知二月份谈话的主题是科茨沃尔德运河的最新消息,故选D。

(3)细节题。根据March 6th Eyots and Aits---Thames Istands, by Miranda Vickers可知Miranda Vickers 将在泰晤士河中的岛屿上发表演讲,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

13.阅读理解

英语中考英语阅读理解训练

Bike-sharing has swept across China, with an increasing number of people choosing bike riding instead of driving. The bike that the service company provides has GPS or Bluetooth on it, and those bikes can be easily unlocked with a smartphone and left anywhere in public. Bike-sharing allows people to borrow a bike from one place and return it at another place easily.

In some cities, we can see more and more people riding this kind of sharing-bikes. It's very convenient to use the bikes if you have a smartphone. First, you have to download such an app on your smartphone. Then what you need to do is find a nearest hike through the app, scan the QR code on the bike or connect your phone with the bike over a Bluetooth wireless connection. You will find the bike can be unlocked itself. Then you can enjoy your trip. What's more, the greatest advantage of hike- sharing is that you can easily find one and never worry about where to park it. The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride, you need to pay one yuan. It doesn't cost so much, does it?

At the same time, some people park the hikes in their own homes. Besides, some people don't value the bikes. Now service companies are trying to solve the problems like being stolen.

Technology and science have changed our social lifestyles. We have to say bike- sharing brings us more convenience without doubt. And we also hope that people can not only enjoy it but also put it to good use.

(1)From the first paragraph, we know ______.

A. bike-sharing is invented in China

B. sharing-bikes are used by some people

C. most people in cities don t drive

D. sharing-bikes can be borrowed anywhere

(2)II you want to use a sharing-bike, you must _________ first.

A. have a smartphone and download an app

B. download an app and pay for the trip

C. unlock the bike and download an app

D. find a nearest bike and borrow it from anyone

(3)Which of the following is NOT mentioned in this passage?

A. Bike-sharing is very cheap.

B. Sharing-bikes may be stolen.

C. Sharing-bikes are easy to unlock.

D. Bike-sharing is a kind of green transport.

(4)The passage probably comes from a ________.

A. science textbook

B. tourist guide

C. website news report

D. restaurant menu

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

(4)C

【解析】【分析】本文是讲述了共享单车在中国越来越受欢迎。如果想使用共享单车,必须要有一个智能手机并下载一个应用程序。它使用起来非常方便,而且价格也很便宜。但是现在有的人不爱惜自行车,到处乱放,还有自行车被偷盗现象,服务公司正试图解决这个问题。毫无疑问自行车共享给我们的出行带来了更多的便利,我们要很好地利用它。(1)推理题。根据Bike-sharing allows people to borrow a bike from one place and return it at another place easily自行车共享让人们可以很容易地从一个地方借自行车,然后在另一个地方归还,可知一些人使用共享自行车,故选B。

(2)细节题。根据文中句子“It's very convenient to use the bikes if you have a smart phone. First, you have to download such an APP on your smart phone.”(如果你有智能手机,使用自行车非常方便。首先,你必须在智能手机上下载这样的应用程序。)可知,如果你想使用共享单车,你必须先有一个智能手机并下载一个应用程序,故选A。

(3)细节题。根据文中句子“The bike that the service company provides has GPS or Bluetooth on it. And those bikes can be easily unlocked with a smart phone and left anywhere in public.”可知,共享单车很容易解锁;根据“Now service companies are trying to solve the problem like being stolen.”可知,共享自行车可能会被盗;根据“The cost of riding depends on the time that you spend. Normally, every hour you ride, you need to pay one yuan. It doesn't cost so much, does it?”可知,使用共享单车比较便宜;Bike-sharing is a kind of green transport ,自行车共享是一种绿色交通工具,文章没有提及,故选D。

(4)推理题。A 科学教科,B旅游指南,C网站新闻报道,D餐馆菜单,根据本文是讲述了共享单车在中国越来越受欢迎。如果想使用共享单车,必须要有一个智能手机并下载

一个应用程序,可知短文来自网站新闻报道,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

14.阅读理解

One Thursday afternoon, when I was in Grade 9, a new boy came into my classroom. He was short and thin. He walked up to the teacher and told her, very seriously, that he was new. His name was Christian. He sat down, took a look at me, and then looked away. I didn't think he was very nice and I was sure he wasn't the type I would like to become friends with.

During that year, I didn't talk to him much, but he smiled at me when our eyes met, always shyly. He never ate lunch with anybody, and he never talked to anybody but me.

But one day I joined those unkind kids who were making fun of him. We made fun of him though I thought it was wrong.

"Haven't you got any friends?" a kid asked Christian, who had walked past us alone, head down. "No, he hasn't got any friends. He's too stupid and shy," I said. Then Christian looked up at me with the saddest dog eyes I had ever seen. I felt very sorry at that moment.

That night, I couldn't sleep because I couldn't get Christian's face out of my mind. In the weeks that followed, he never met my eyes in class and never smiled at me. It was really hard for me to decide to write him a note asking him to forgive (原谅) me. But I thought I should.

The next day in class, I wrote him a note telling him how sorry I felt. About five minutes later, I turned and saw tears in his eyes. "You will never realize what your apology (道歉) has meant to me, Jimmy," he said to me. "I hope we can become friends."

We had lunch together that noon and we had the best talk I had ever had. Over the years at high school, we were close friends.

When I think back, I realize that, if I had not apologized, I would never have known what a lovely person Christian was!

Apologies can really change your life, so never miss the chance to tell somebody you are sorry.(1)From the passage, we know Christian was a ________ boy.

A. tall and fat

B. short and shy

C. short and active

D. lovely and fat

(2)Jimmy felt ________ after he made fun of Christian with other unkind kids.

A. happy

B. interested

C. sorry

D. bored

(3)This passage tells us that ________.

A. we should make an apology when we hurt others

B. Jimmy's apology was unimportant to Christian

C. Christian wasn't lovely in fact

D. it is impossible to say sorry to others

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

【解析】【分析】文章大意:作者通过他的亲身经历告诉我们当我们伤害了别人我们应该道歉。