当前位置:文档之家 > 2007年高考英语试题(广东卷含答案)

2007年高考英语试题(广东卷含答案)

2007年高考英语试题(广东卷含答案)

试卷类型:A

2007年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)

英语试卷

本试卷共12页,四大题,满分150分。考试用时120分钟。

注意事项:

1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上。用2B铅笔将试卷类型(A)填涂在答题卡相应位置上。将条形码横贴在答题卡右上角“条形码粘贴处”。

2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点

涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。

3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指

定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。

4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

I听力(共两节,满分35分)

第一节听力理解(5段共15小题;每小题2分,满分30分)

每段播放两遍。各段后有几个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题,在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

听第一段对话,回答第1—3题。

1.What does the girl want her father to buy7

A.A ruler.

B.High-tech things.

C.Pencils and erasers.

2.Which of the following does the father consider buying for his daughter? A.A calculator.

B.A computer.

C.An MP3.

3.Which of the following could be a reason for her father to buy what she wants7 A.She volunteers to use some of her own money.

B.She asks her father to buy a cheap one online.

C.She tells her father she is the best in school.

听第二段对话,回答第4—6题。

4.What do the speakers think of San Francisco?

A.It is a big city.

B.They both love the city.

C.It isn't so expensive to live there.

5.What does the woman think of cell phone interruption?

A.She likes it.

B.She doesn't mind it.

C.She considers it rude.

6.What reason does the man give to answer his cell phone?

A.He feels like answering.

B.He wants to know who's calling.

C.He thinks that it could be something important.

听第三段对话,回答第7—9题。

7.What is the man complaining about?

A.Not accepting any gift from his friend.

B.Not receiving any answer from his friend.

C.Not hearing any good news from his friend.

8.According to the woman, when should you write a thank-you card? A.You receive a gift from your friend.

B.You are invited to a birthday party.

C.You spend a holiday with your friend.

9.What's the speakers' attitude towards writing thank-you cards? A.They think it out-dateD.

B.They think it inconvenient.

C.They think it good to keep the custom.

听第四段独白,回答第10—12题。

10.What does the speaker imply about traffic in big cities? A.Buses are slow, but comfortable.

B.Parking in the rush hour is very difficult.

C.All the people use private transport instead of public transport. 11.What does the speaker recommend to do to improve the situation? A.To enlarge city centers.

B.To move to the areas outside the city.

C.To make good use of existing space.

12.How many aspects of our lives does the speaker mention as affected by overcrowding?

A.Two.

B.Three.

C.Four.

听第五段对话,回答第13—15题。

13.Why does the man like The Times?

A.It has 20 pages every day.

B.It carries a lot of sports news.

C.It doesn't devote 5 pages every day to baseball results.

14.In what way is the jobs section on The Times useful to the local people? A.It carries job ads from the local businesses.

B.It is the place where local businesses hire people.

C.It provides much information about local economy.

15.What does the woman think will happen to job ads if The Times closes down? A.The other two newspapers will open a local jobs newspaper.

B.The local economy will be much affected but not destroyed.

C.The job ads will be carried in either of the other two newspapers.

第二节听取信息(共5小题;每小题1分,满分5分)

听下面一段独白,请根据题目要求,从所听到的内容中获取必要的信息,填入答题卡标号

为16—20的空格中。听录音前,你将有10秒钟的阅题时间。录音读两遍,你将有80秒钟的作答时间。

Ⅱ语言知识及应用(共两节,满分35分)

第一节完形填空(共10小题;每小题2分,满分20分)

阅读下面短文,掌握其大意,然后从21—30各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Wouldn't it be great if we didn't have to remember passwords (密码)ever again?If we could just sit in front of our computers and be 21 logged in (登录? Crave mentions how NECSoft BiodeLogon system uses face recognition technology to log you on to Windows, rather than using a 22 All you need is a webcam and your pretty face to 23 your PC.No more 24 , confusing passwords to remember or change every few months.

After doing a little research, I found this type of 25 already available to consumers via a relatively 26 application called FaceCode. The 27 requires the use of a webcam to recog- nize and log PC users into their systems. You can add as many 28 as you want, provided they each have a Windows account. If the system 29 to recognize your 30 , you can recall the Windows user name and password by using a hot-key combination.

21.A.automatically B.personally C.correctly D.occasionally 22.A.face B.password C.software D.system

23.A.access B.connect C.recognize D.remember

24.A.simple B.complicated C.special D.useful

25.A.computer B.technology C.password D.application 26.A.independent B.infrequent C.inexpensive D.instant 27.A.account B.consumer C.designer D.software

28.A.users B.passwords C.systems D.computers 29.A.begins B.tries C.fails D.stops

30.A.account B.name C.password D.face

第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填入一个适当的

词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标号为3l-40的相应位置上。

I was on my way to the Taiyetos Mountains. The sun was setting when my car 31 (break)down near a remote and poor village. Cursing my misfortune, I was wondering where I was going to spend the night when I realized that the villagers who had gathered around me were arguing as to 32 should have the honor of receiving me 33 a guest in their house. Finally, I accepted the offer of an old woman who lived alone in a little house. While she was getting me 34 (settle)into a tiny but clean room, the head of the village was tying up his horse to my car to pull it to 35 small town some 20 kilometres away 36 there was a garage.

I had noticed three hens running free in my hostess's courtyard and that night one of them ended up in a dish on my table. 37 villagers brought me goat's cheese and hone. We drank together and talked 38 (merry)till far into the night.

When the time came for me to say goodbye to my friends in the village, I wanted to reward the old woman 39 the trouble I had caused 40 .

Ⅲ阅读(共两节,满分40分)

第—节阅渎理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读—列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

How should one invest a sum of money in these clays of inflation (通货膨胀)? Left in a bank it will hardly keep its value, however high the interest rate. Only a brave man, or a very rich one, dares to buy and sell on the Stock Market. Today it seems that one of the best ways to protect your savings, and even increase your wealth is to buy beautiful objects from the past. Here I am going to offer some advice on collecting antique clocks, which I personally consider are among the most interesting of antiques.

I sometimes wonder what a being from another planet might report back about our way of life. "The planet Earth is ruled by a mysterious creature that sits or stands in a room and makes a strange ticking sounD.It has a face with twelve black marks and two hands. Men can do nothing without its permission, and it fastens its young round people's wrists so that everywhere men go they are still under its control. This creature is the real master of Earth and men are its slaves."

Whether or not we are slaves of time today depends on our culture and personality, but it is believed that many years ago kings kept special slaves to tell the time.

Certain men were very clever at measuring the time of clay according to the beating of their own hearts. They were made to stand in a fixed place and every hour or so would shout tire time. So it seems that the first clocks were human beings.

However, men quickly found more convenient and reliable ways of telling the time. They learned to use the shadows cast by the sun. They marked the hours on candles, used sand in hour- glasses, and invented water-clocks. Indeed, any serious student of antique should spend as much time as possible visiting palaces, stately homes and museums to see some of the finest examples of clocks from the past. Antique clocks could be very expensive, but one of the joys of collecting clocks is that it is still possible to find quite cheap ones for your own home. After all, if you are going to be ruled by time, why not invest in air antique clock and perhaps make a future profit?

41.According to the passage, collecting antique clocks____.

A.can hardly keep the value of your savings

B.will cost much of your savings

C.may increase your wealth

D.needs your bravery

42.By quoting (引用)the remark of a being from another planet, the author intends to____.

A.suggest human beings are controlled by a clock

B.describe why clocks can rule the planet Earth

C.tell readers what clocks look like

D.compare chicks to human beings

43.Which of the following is NOT mentioned as a way to measure the time? A.Counting the beating of one's own heart.

B.Making use of candles, sand and water.

C.Observing shadows cast by the sun.

D.Keeping slaves busy day and night.

44.The underlined phrase stately homes in paragraph 4 means

A.state-owned houses

B.houses in very good condition

C.grand houses open to the public

D.houses where statesmen meet regularly

45.The purpose of the passage is

A.to introduce the culture of antique clocks

B.to offer some advice on collecting antique clocks

C.to compare different ways to make a future profit

D.to explain convenient and reliable ways of telling time

B

Do you want to live with a strong sense of peacefulness, happiness, goodness, and self- respect? The collection of happiness actions broadly categorized as "honor" help you create this life of good feelings.

Here's an example to show how honorable actions create happiness.

Say a store clerk fails to charge us for an item. If we keep silent, and profit from the clerk's mistake, we would drive home with a sense of sneaky excitement. Later we might tell our family or friends about our good fortune. On the other hand, if we tell the clerk about the uncharged item, the clerk would be grateful and thank us for our honesty. We would leave the store with a quiet sense of honor that we might never share with another soul.

Then, what is it to do with our sense of happiness?

In the first case, where we don't tell the clerk, a couple of things would happen. Deep down inside we would know ourselves as a type of thief. In the process, we would lose some peace of mind and self-respect. We would also demonstrate that we cannot lie trusted, since we advertise our dishonor by telling our family and friends. We damage our own reputations by telling others. In contrast, bringing the error to the clerk's attention causes different things to happen. Immediately the clerk knows us to be honorable. Upon leaving the store, we feel honorable and our self-respect is increaseD.Whenever we take honorable action we gain the deep internal rewards of goodness and a sense of nobility.

There is a beautiful positive cycle that is created by living a life of honorable actions. Honorable thoughts lead to honorable actions. Honorable actions lead us to a happier existence. And it's easy to think and act honorably again when we're happy. While the positive cycle can be difficult to start, once it's started, it's easy to continue. Keeping on doing good deeds brings us peace of mind, which is important for our happiness.

46.According to the passage, the positive action in the example contributes to our A.self-respect

B.financial rewards

C.advertising ability

D.friendly relationship

47.The author thinks that keeping silent about the uncharged item is equal to___. A.lying

B.stealing

C.cheating

D.advertising

48.The phrase "bringing the error to the clerk's attention" (in parA.5)means___. A.telling the truth to the clerk

B.offering advice to the clerk

C.asking the clerk to be more attentive

D.reminding the clerk of the charged item

49.How will we feel if we let the clerk know her mistake?

A.We'll be very excited.

B.We'll feel unfortunate.

C.We'll have a sense of honor.

D.We'll feel sorry for the clerk.

50.Which of the following can be the best title of this passage.*

A.How to Live Truthfully

B.Importance of Peacefulness

C.Ways of Gaining Self-respect

D.Happiness through Honorable Actions

C

Malaria, the world's most widespread parasitic(寄生虫引起的)disease, kills as many as three million people every year—almost all of whom are under five, very poor, and African. In most years, more than five hundred million cases of illness result from the disease, although exact numbers are difficult to assess because many people don't (or can't)seek care. It is not unusual for a family earning less than two hundred dollars a year to spend a quarter of its income on malaria treatment, and what they often get no longer works. In countries like T anzania, Mozambique, and the Gambia, no family, village, hospital, or workplace can remain unaffected for long.

Malaria starts suddenly, with violent chills, which are soon followed by an intense fever and, often, headaches. As the parasites multiply, they take over the entire body. Malaria parasites live by eating the red blood cells they infect (感染). They can also attach themselves to blood vessels in the brain. If it doesn't kill you, malaria can happen again and again for years. The disease passed on to humans by female mosquitoes infected with one of four species of parasite. Together, the mosquito and the parasite are the most deadly couple in the history of the earth—and one of the most successful. Malaria has five thousand genes, and its ability to change rapidly to defend itself and resist new drugs has made it nearly impossible to

control. Studies show that mosquitoes are passing on the virus more frequently, and there are more outbreaks in cities with large populations. Some of the disease's spread is due to global warming.

For decades, the first-choice treatment for malaria parasites in Africa has been chloroquine, a chemical which is very cheap and easy to make. Unfortunately, in most parts of the world, malaria parasites have become resistant to it. Successful alternatives that help prevent resistance are already available, but they have been in short supply and are very expensive. If these drugs should fail, nobody knows what would come next.

51.According to paragraph 1, many people don't seek care because___. A.they are too poor

B.it is unusual to seek care

C.they can remain unaffected for long

D.there are too many people suffering from the disease

52.People suffering from malaria___.

A.have to kill female mosquitoes

B.have ability to defend parasites

C.have their red blood cells infected

D.have sudden fever, followed by chills

53.Which of the following may be the reason for the wide spread of the disease? A.Its resistance to global warming.

B.Its ability to pass on the virus frequently.

C.Its outbreaks in cities with large populations.

D.Its ability to defend itself and resist new drugs.

54.It can be inferred from the passage that___.

A.no drugs have been found to treat the disease

B.the alternative treatment is not easily available to most people

C.malaria has developed its ability to resist parasites

D.nobody knows what will be the drug to treat the disease

55.Which of the following questions has NOT been discussed in the passage? A.How can we know one is suffering from malaria?

B.How many people are killed by malaria each year?

C.Why are there so many people suffering from malaria7

D.What has been done to keep people unaffected for long7

第二节信息匹配(共5小题;每小题2分,满分10分)

阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息。请在答题卡上将对应题号的相应选项字母涂黑。

以下是广告信息:

以下是与广告相关的读者来信。请匹配来信与它们所对应的广告。

56.May 15,2006 Gentleman,

The enclosed advertisement for your organization comes from the April issue of

Cosmopolitan. I am interested in doing volunteer work for abused children and would 1ike to have your information booklet. My address is as follows:

6 Villa Maurice,

92160 Antony France

Yours truly,

D.Gruber

57.January 15, 2006

Dear Sir or Madam,

I am interested in writing adventure stories for children. Please send information on the course you offer to the following address:

5481 Torrance Blvd,

Torrance, CA 90503

Yours faithfully,

Irene Ponbs (Ms)

58.April 14,2006 Dear Sir or Madam,

I am interested in finding a part-time job in the morning. Please send information to the following address:

2955 Pacific Coast Highway,

Torrance,CA 90505

Sincerely,

M. E. Nielson (Mr)

59.

1068 Baxter Road,

Loveland, Ohio 45140

March 13,2006

Dear Sir or Madam,

Please send me your catalog and information on the service you offer. I have a small business and have been robbed several times.

Yours truly,

J. Barnes

60.

Am Frankenheim 21,

5000 Koln 40 Germany

June 1, 2006

Dear Sir,

I would like to receive the list mentioned in your recent advertisement, as well as more information about L.A.Parent. I enclose a self-addressed envelope. Yours faithfully,

H.Wolf

Ⅳ 写作(共两节,满分40分)

第一节基础写作(共1小题,满分15分)

上周,我们以“谁是你的偶像”为题,在2600名学生中进行了一次调查(survey)。以下是调查数据:

[写作内容]

根据以上数据,写一篇短文,包括以下内容:

1.调查时间、调查问题以及调查对象;

2.男女生在以明星为偶像方面的差异;

3.“父母”在男女生偶像中的排序差异;

4.男女生在以伟人为偶像方面的异同;

5.你的偶像及理由。

[写作要求]

1.只能使用5个句子表达全部内容;

2.文中不能出现真实姓名和学校名称。

[评分标准]

句子结构准确,信息内容完整,篇章结构连贯。

第二节读写任务(共l小题,满分25分)

阅读下面的短文,然后按照要求写一篇150词左右的英语短文。

Dear Ari,

As you sleep in my arms, I'm amazed at how light you feel. I stare at your tiny body, so fragile that a sudden wind could lift you up into the air. I love this feeling of protecting you and dreaming of all I have in store for you.

I intend to bring you up to be brave and successful in an often difficult society. That's why your mommy and I have named you Ari, which means "lion". It's our hope that you will grow strong and eagerly grasp every opportunity to do well for

yourself and others.

Before you came into the world, we had spent months imagining what you'd be like. Would you be a boy or a girl? Would you look like Mommy, Daddy or your elder brothers? Anyway, we would find out soon.

Finally your mother's labor came. And several hours later, we met the first time. I held you high up in the air. I then was able to cut your umbilical cord (脐带)and put you in your mother's arms. She still had enough energy to radiate the love while she pressed you to her face.

And here we are tonight. As I hold you close, you sleep so peacefully. I press my ear to your chest and hear your strength. I am listening to the first beats of a lion's heart. Welcome to the world, Ari.

Love,

Daddy

[写作内容]

假设你就是信中的Ari,父亲在你出生的时候写了这封信。今天是父亲50岁生日,你准备以写信的方式,祝贺他的生日。以下是信的内容(信的开头和结尾已经为你写好):

1.以约30个词概括父亲在他信中对你的期望;

2.以约120个词表达你对父亲的感恩,并包括如下要点:

(1)读信后的感受;

(2)以你自己成长的经历说明你的感受;

(3)表达你对父亲的感激和祝福。

[写作要求]

1.作文中可使用自己的亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容但不得直接引用原文中的句子;

2.信中不能出现真实姓名和学校名称。

[评分标准]

概括准确,语言规范,内容合适,篇章连贯。

2007年普通高等学校招生全国统一考试(广东卷)

英语试卷

参考答案

I、听力

1.B 2.A 3.A 4.B 5.C 6.C 7.B 8.A

9.C 10.B 11.C 12.A 13.B 14.A 15.C

16.below freezing (1)freezing / below freeze (0.5)

17.late March (1.0)March (0.5)

18.outdoor games(1.0)games (0.5)

19.little rain

20.yard(s)and garden(s)(1.0)

Garden (s)and yard(s)(1.0)yard(s)/ garden(s)(0.5)

II、完型填空

21.A 22.B 23.A 24.B 25.B 26.C

27.D 28.A 29.C 30.D

III、语法填空题

31.broke