当前位置:文档之家› 最新英语中考英语阅读理解专题经典

最新英语中考英语阅读理解专题经典

最新英语中考英语阅读理解专题经典

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.阅读理解

Humans have learnt many things from nature. These things have helped us in our daily life. The latest thing is self-repairing clothing.

Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itself, without the need for sewing. It works with materials such as cotton, linen and wool. The scientists are from the Naval Research Office and Pennsylvania State University in the USA. Scientists Dr Walter Dressick and Dr Melik Demirel looked at how a squid can cling on to things so well. The research team found a protein in the rings of teeth that cover the suckers on a squid. The protein is similar to the one found in the silk that spiders use to make spider webs. It is very strong and elastic.

The new protein has been developed as part of a coating, which is put on clothes. When the coating is dipped in water, the area around the rip or tear joins together in less than a minute. This could help clothes last longer and save money for us. It could also be useful for military and survival clothes. People like soldiers and mountaineers would be safer if they had clothes that could be repaired quickly and easily. Professor Demirel spoke about the invention. He said," The coatings are thin, less than a micron, so they wouldn't be noticed in everyday wear." Then he added, "Even thin, they increase the overall strength of the material. For the first time, we are making self-healing textiles."

(1)From what have humans learnt a lot?

A. Books.

B. Nature.

C. Scientists.

D. Clothing.

(2)What is NOT needed for the self-repairing clothes to fix themselves?

A. Tears.

B. Cotton.

C. Sewing.

D. Glue.

(3)What's the Chinese meaning of the underlined words "is similar to"?

A. 与……相同

B. 与……不同

C. 与……相似

D. 与……一样(4)The passage is about .

A. the new protein

B. the coating

C. humans

D. the spider

【答案】(1)B

(2)C

(3)C

(4)A

【解析】【分析】主要讲了最新的发明——自我修复衣服。

(1)细节题。根据Humans have learnt many things from nature.人类已经从大自然里学了许多东西,故选B。

(2)细节题。根据Scientists have developed a special way for clothing to repair rips and tears by itself, without the need for sewing.可知是不需要缝,故选C。

(3)细节题。根据句子可知这种蛋白质与蜘蛛用来制作蜘蛛网的丝中的蛋白质相似。be similar to,和……相似,故选C。

(4)细节题。根据The new protein has been developed as part of a coating,可知主要讲了新型蛋白质,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

2.阅读理解

Mail, games, music, news, chat rooms and shopping!The Internet is part of the way we live today. "It's easy to get onto the Internet. The only thing we need to do is use a modem which is used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the time. More and more people have computers and use the Internet. Using the Internet means surfing the World Wide Web(That's the "www" you always hear about.).The Web has large numbers of websites in it. They are the places you go to get information and do things.

Where do these websites come from?They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture?You are sent to another page. It's all because of the web designer. Web designers do a lot of work by using a computer programming(程序编辑)language.

Is Web design all about computer programming? No. It's about making something new. Web designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to use. A big part of Web design is art. They choose the best pictures and colours to make the website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well.

(1)This passage is mainly about .

A. computer programming languages

B. the Web designers' work

C. the website manager's work

D. the way to get onto the Internet

(2)More and more people are using the Internet because it's .

A. easy and useful

B. beautiful and funny

C. colourful and hopeful

D. changing and colourful

(3)It's possible for us to change websites by just a click because of .

A. the modem's help

B. the telephone line's help

C. the Web designers' work

D. the website manager's work

(4)Which of the following is WRONG?

A. "Www" means "World Wide Web".

B. There are a few websites on the web.

C. The Internet has changed people's lives.

D. We can do things like shopping on the Internet.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性。

(1)主旨题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性可知文章主要讲网页设计师的工作,故选B。

(2)细节题。根据It's easy to get onto the Internet可知越来越多的人在使用互联网,因为它简单有用,故选A。

(3)推理题。根据They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture You are sent to another page它们是由网页设计师制作的。当你点击一个单词或图片会发生什么?您将被发送到另一页可知,因为网页设计师的工作我们只需点击一下就可以改变网站,故选C。

(4)细节题。根据The Web has large numbers of websites in it 网络中有大量的网站可知网上有几个网站是错误的,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

In ancient China, a woman told the best stories. She married an emperor(皇帝).Sadly, one day, this woman became ill and died. Everyone thought the emperor would soon find another favourite among his wives, but the emperor was very sad. He spent more and more time in his garden, and less and less time caring for the needs of his people. Everyone in the kingdom was worried.

One day, a priest(牧师)passed when some children were playing with their dolls. The dolls made dancing shadows on the wall. This gave the priest an idea. He knew the stories the emperor's wife used to tell. What if he could bring those stories to life?

The priest made a puppet(木偶)out of bits of clay(黏土).He painted the puppet to look somewhat like the emperor's wife. When the puppet was finished, the priest silently walked into the emperor's garden, carrying his puppet, a candle and a curtain. He placed the curtain near the emperor's chair. He placed his candle, his puppet and himself behind the curtain. He waited for the emperor to appear.

The emperor did not even notice the curtain at first. The dancing shadow drew his eyes. As the priest moved the puppet behind the curtain, he told wonderful stories as the emperor's wife. It seemed as if his wife had been spending time with him. The emperor was no longer sad. At the end of each busy day, the emperor went into his garden to visit his shadow wife and hear her stories once again. That is how shadow puppets first began.

(1)Why did everyone in the kingdom feel worried?

A. Because the emperor was too sad to care about his country.

B. Because the emperor couldn't hear the stories any more.

C. Because the emperor's wife died.

D. Because the emperor always stayed in his garden.

(2)How did the priest get a good idea?

A. From the curtain.

B. From the wall.

C. From the shadow of dolls.

D. From the dance.(3)What did the priest do to make the emperor NOT sad?

A. He played the puppet to draw the emperor's attention.

B. He told the stories that the emperor's wife had told by playing the puppet.

C. He could tell wonderful stories like the emperor's wife.

D. He could tell more wonderful stories than the emperor's wife.

(4)Which of the following is NOT needed to play a shadow puppet?

A. The priest.

B. The candle.

C. The curtain.

D. The clay.

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)D

【解析】【分析】本文讲述了皮影戏的来历。

(1)推理题。根据He spent more and more time in his garden, and less and less time caring for the needs of his people. Everyone in the kingdom was worried.他花越来越多的时间在他的花园里,越来越少的时间照顾他的人民的需要。王国里的每个人都很担心可知,王国里的每个人都感到担心因为皇帝太悲伤了,不关心他的国家,故选A。

(2)细节题。根据One day, a priest(牧师)passed when some children were playing with their dolls. The dolls made dancing shadows on the wall. This gave the priest an idea一天,一个牧师过去时,一些孩子正在玩他们的洋娃娃。洋娃娃在墙上画了跳舞的影子。这给了牧师一个主意可知,从玩偶的阴影中神父得到一个好主意,故选C。

(3)细节题。根据he told wonderful stories as the emperor's wife. The emperor was no longer sad他作为皇帝的妻子讲了一些精彩的故事,皇帝不再悲伤可知,牧师通过扮演木偶而讲述了皇帝的妻子让皇帝不难过,故选B。

(4)细节题。根据When the puppet was finished, the priest silently walked into the emperor's garden, carrying his puppet, a candle and a curtain木偶完成后,牧师带着木偶、蜡烛和窗帘默默地走进皇帝的花园可知,玩皮影戏不需要黏土,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

4.阅读理解

Will it matter if you don't take your breakfast?A short time ago, a test was given in the United States. People of different ages, from 12 to 83, were asked to have a test. During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all. Scientists wanted to see how. Well their bodies worked when they had eaten different kinds of breakfast. The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast. If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully.

The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight. This is because people become so hungry at noon that they eat too much for lunch. They will gain weight instead of losing it. You will lose more weight if you reduce your other meals.(1)During the test, the people were given .

A. no breakfast at all

B. different foods or nothing

C. too much food

D. little food for breakfast

(2)The results show that .

A. breakfast has a great effect on work and studies

B. breakfast has little to do with a person's work

C. a person will work better if he or she only has fruit and milk

D. girl students should have little for breakfast

(3)According to the passage, some people think that if you don't have breakfast you will .

A. be healthier

B. work better

C. lose weight

D. lose your way (4)The underlined word "reduce" in the last sentence means" "in Chinese.

A. 增加

B. 减少

C. 放弃

D. 享用

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文中通过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的影响,以及合理吃早饭的好处。

(1)细节理解题。根据During the test, these people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all.可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不吃早饭。故选B。

(2)细节理解题。根据文中第二段The results show that if a person eats right breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast.If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly and listen more carefully.可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影响很大,对身体状况影响也非常大,故选A。

(3)细节理解题。根据第三段The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose weight.可知一些人认为不吃早饭能减肥,故选C。(4)词意猜测题。根据lose more weight ,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭量,因此reduce的意思是减少,故选B。

【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。

5.阅读理解

For more than six million American children, coming home after school means coming to an empty house. Some deal with the situation by watching TV. Some may hide. But all of them have something in common. They spend part of each day alone. They are called "latchkey children". They're children who look after themselves while their parents are working. And their bad condition has become a subject of concern.

Lynette Long was once the headmistress of an elementary school. She said, "We had a school rule

against wearing jewellery. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened. I was constantly telling them to put them inside their shirts. There were so many keys. It never came to my mind what they meant," Slowly, she learned they were house keys.

She and her husband began talking to the children who had them. They learned of the impact (影响) working couples and single parents were having on their children. Fear is the biggest problem faced by children at home alone. One in each three latchkey children the Longs talked to reported being scared. Many had nightmares and were worried about their own safety.

The most common way latchkey children deal with their fears is by hiding. It might be in a shower stall, under a bed, or in a closet. The second is TV. They'll often play it at high volume. It's hard to get statistics(统计数据)on latchkey children, the Longs learned. Most parents are slow to admit they leave their children alone.

(1)The main idea about latchkey children is that they _________________.

A. are growing in numbers

B. suffer problems from being left alone

C. watch too much TV during the day

D. are also found in middle class neighbourhoods (2)Which sentence in the second paragraph is the topic sentence?

A. We had a school rule against wearing jewellery.

B. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened.

C. Slowly, she learned they were house keys.

D. I was constantly telling them to put them inside their shirts.

(3)he main feeling these children have when they are at home by themselves is _________________.

A. tiredness

B. freedom

C. loneliness

D. fear

(4)The Longs' study was mainly on _________________.

A. lonely children who have single parents

B. children whose parents are working or who have one parent only

C. children who have the problem of fear

D. parents who are working far from their homes

(5)We may draw a conclusion(结论) that _________________.

A. it's difficult to find out how many latchkey children there are

B. latchkey children try to hide their feelings

C. latchkey children often watch TV with their parents

D. latchkey children enjoy having such a large amount of time alone

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)B

(5)A

【解析】【分析】本文介绍了美国一些“钥匙儿童”的生活情况这一社会问题。

(1)推理题。根据 their bad condition has become a subject of concern 他们的糟糕状况已经成为人们关注的话题可知,关于钥匙儿童的主要观点是他们独自一人会有问题,故选B。(2)主旨题。根据 Slowly, she learned they were house keys 可知,慢慢地,她了解到它们

是房子的钥匙是第二段的主题句子,故选C。

(3)细节题。根据 Fear is the biggest problem faced by children at home alone 可知,这些

孩子独自在家时的主要感觉是害怕,故选D。

(4)细节题。根据They learned of the impact(影响)working couples and single parents were having on their children 可知,主要研究父母在工作或只有一个父母的孩子,故选B。(5)推理题。根据 It's hard to get statistics(统计数据) on latchkey children 可知,结论是

很难查出有多少挂钥匙的孩子,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找

出中心思想。

6.阅读理解

Bill: My favourite book is The Chronicles of Narnia : The Lion, the Witch(女巫)and the Wardrobe(魔衣柜) by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia.

Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's really funny and he's always afraid.

Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly young duck. It's a little sad, but after you finish reading it, you'll want to read it again and again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters' heads. It sounds like music when it's being read to you.

Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away from her family. Interested? Then read this book!

Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery(疑案) Stories by Carolyn Keene. I have read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself.

A. a lion

B. a witch

C. a wardrobe

D. a duck

(2)When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.

A. afraid

B. sad

C. excited

D. nervous

(3)Sally's favourite book is written by ________________.

A. C.S. Lewis

B. Joanna Cole

C. Donna Jo Napoli

D. Sharon Creech

(4)Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________.

A. Ugly

B. Bloomability

C. The Magic School Bus

D. Nancy Drew Mystery Stories

(5)Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.

A. a girl

B. a magical land

C. a young duck

D. a school

【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

(5)A

【解析】【分析】主要讲了Bill、Eric、Grace、Sally和Jane最喜爱的书。

(1)细节题。根据第一个表格It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever可知主要讲了四个孩子对抗女巫的故事,故选B。

(2)细节题。根据第三个表格It's a little sad可知读完后读者感到有点难过,故选B。(3)细节题。根据第四个表格My favourite book is Bloomability by Sharon Creech.可知由Sharon Creech所写,故选D。

(4)细节题。根据第二个表格The magic school bus can go everywhere, even inside the human body.可知魔法公交车可以去任何地方,甚至人类身体,故选C。

(5)细节题。根据第四个表格It's about a girl whose parents are always on the move.可知主要讲了一个小女孩的故事,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

7.阅读理解

The Mid-Autumn Festival is a very important Chinese festival. It falls on the 15th day of the eighth month of lunar calendar. A few days before the festival, everyone in the family will help to make the house clean and beautiful. Lanterns will be hung in front of the house.

On the evening of the festival there will be a big family dinner. People who work far away from their homes will try to come back for the reunion (团聚). After dinner, people will light the lanterns which are usually bright and round. Children will play with their own toy lanterns happily.

At night the moon is usually round and bright. People can enjoy the moon while eating mooncakes which are the special food for this festival.

Father's Day is celebrated on the third Sunday of June in the US and the UK. Sonora Smart Dodd, a loving daughter from Spokane, had the good idea that society must celebrate a day to honour fathers, because they make important contributions to the raising of children.

People celebrate the festival by honouring their fathers and expressing love to them by giving popular gifts like cards, flowers, chocolate and ties. Little children often give handmade gifts to their dads.

(1)What will people do before the Mid- Autumn Festival?

A. Light the lanterns.

B. Have a big family dinner.

C. Clean their houses and hang the lanterns.

D. Enjoy the moon.

(2)What does the moon usually look like on the night of the Mid-Autumn Festival?

A. Red and round.

B. Round and bright.

C. Red and bright.

D. Red and small.(3)When is Father's Day in the US?

A. On the third Sunday of June.

B. On the second Sunday of June.

C. On the third Saturday of June.

D. On the second Saturday of June.

(4)Who came up with the idea of celebrating Father's Day?

A. Some little children.

B. A father.

C. Sonora Smart Dodd.

D. A loving son.(5)Why did people set up Father's Day to honour fathers?

A. Because fathers want to get together with their children.

B. Because fathers express great love to their children.

C. Because fathers give popular gifts to their children,

D. Because fathers make contributions to the raising of children.

【答案】(1)C

(2)B

(3)A

(4)C

(5)D

【解析】【分析】主要讲了中国重要的节日——中秋节。

(1)细节题。根据A few days before the festival, everyone in the family will help to make the house clean and beautiful. Lanterns will be hung in front of the house.可知在中秋节前人们帮助打扫房子和挂灯笼,故选C。

(2)细节题。根据At night the moon is usually round and bright.可知月亮是圆的和明亮的,故选B。

(3)细节题。根据Father's Day is celebrated on the third Sunday of June in the US and the UK.可知在美国和英国父亲节在六月的第三个星期天,故选A。

(4)细节题。根据Sonora Smart Dodd, a loving daughter from Spokane, had the good idea that society must celebrate a day to honour father可知Sonora Smart Dodd提出庆祝父亲节的主意,故选C。

(5)细节题。根据because they make important contributions to the raising of children.可知因为他们为养育孩子做出了重要贡献。故选D。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

8.阅读理解

For most people in the West, Valentine's Day(情人节)ends on February 15, but here in Japan it's not quite over until March 15. March 14-exactly one month after Valentine's Day--is White Day in Japan.

To really understand what White Day is all about, you have to understand what Valentine's Day in Japan is like. Japanese Valentine's Day is all about men getting presents. Japanese women are usually too shy to show their love, though it might not be true today. Valentine's Day is a great chance to let women show their feelings. Men should return gifts to women on White Day.

On both days, chocolate is the gift of choice. More often, the colour of the chocolate is white because of the name of the day. You can also buy flowers, candy or cookies.

Does it sound good to you? Don't get too excited when you get chocolate from Japanese girls! They give chocolate not only to their loved ones, but also to men such as bosses(老板) and

male(男性的) friends.

The Japanese first celebrated White Day in 1978. Now it is also celebrated in South Korea and Taiwan, China.

(1)In Japan, Valentine's Day ends on ________________.

A. February 14

B. February 15

C. March 14

D. March 15(2)What's the most common White Day gift?

A. White chocolate.

B. Flowers.

C. Candy.

D. Cookies.(3)What can we learn from the passage?

A. White Day has a history of 100 years.

B. White Day is all about women getting gifts.

C. People all over the world celebrate White Day.

D. On White Day girls only give gifts to their boyfriends.

(4)What's the best title for the passage?

A. The history of Valentine's Day

B. Valentine's Day

C. How to celebrate White Day

D. White Day in Japan

(5)The writer of this passage may be from ________________.

A. Japan

B. China

C. America

D. South Korea

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

(4)D

(5)A

【解析】【分析】主要讲了日本的白色情人节。

(1)细节题。根据but here in Japan it's not quite over until March 15.可知日本情人节直到3月15日结束,故选D。

(2)细节题。根据On both days, chocolate is the gift of choice.可知巧克力是礼物的选择,故选A。

(3)细节题。根据Japanese Valentine's Day is all about men getting presents. Valentine's Day is a great chance to let women show their feelings.Men should return gifts to women on White Day.可知日本的白色情人节是关于男士得到礼物,并且男士把礼物归还给女士,故选B。(4)主旨题。根据全文可知主要讲了日本的白色情人节,故选D。

(5)推断题。根据全文可知主要讲了主要讲了日本的白色情人节,所以作者可能来自日本,即Japan,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

9.阅读理解

International Museum Day is coming. Here are some special museums that you must see.

最新英语中考英语阅读理解专题经典

(1)If you're interested in art under the sea, you may go to ______.

A. Sweet Museum

B. Cancun Underwater Museum

C. Museum of Failure

D. Museum of Broken Relationships

(2)According to the passage, which of the following is TRUE?

A. People can taste the candies on show in Sweet Museum.

B. People learn about success stories in Museum of Failure.

C. Objects in Museum of Broken Relationships have their stories.

D. The material of sculptures in Cancun Underwater Museum is harmful.

(3)The passage is probably from the column (栏目) of ______ in a magazine.

A. Culture

B. Health

C. Sports

D. Food

【答案】(1)B

(2)C

(3)A

【解析】【分析】本文介绍了国际博物馆日即将到来,这里有一些你必须参观的特殊博物馆。

(1)推理题。根据第三个描述水下有石膏雕塑和秘密花园,可知如果你对海底艺术感兴趣,你可以去坎昆水下博物馆,故选B。

(2)细节题。根据第四个描述中最后一句,可知失恋博物馆里的物品都有它们的故事是对的,故选C。

(3)推理题。根据本文介绍了国际博物馆日即将到来,这里有一些你必须参观的特殊博物馆,博物馆是体验文化的地方,可知这篇文章可能来自杂志上的文化专栏,故选A。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

10.阅读理解

Different countries have different greeting customs. Read this article to know more about the greeting customs in different cultures, and make sure you greet people in the right way next time. France

French people greet each other with a handshake, but close friends kiss each other on both cheeks when they meet. They do this gesture when meeting and before leaving.

South Korea

In South Korea, it is a sign of respect for people to bow when greeting each other, In South Korea, a bow is followed by a handshake. While shaking someone's hand, it is polite to support the right forearm with the left hand. However, South Korean women do not shake hands with Western men; instead, they bow slightly.

Brazil

Kissing women on the cheek is a common way of greeting. In a formal situation, a handshake is often done to show respect. Men should shake hands before and after meeting, and once they have become familiar with each other, a light hug is often given to each other.

Ghana

In a social situation, it's polite to greet everyone in the room. A handshake is used in greeting, and the palm must directly touch the palm of the other. It's considered disrespectful to touch the back of the hand.

The Philippines

There are several ways of greeting people in the Philippines. An elderly person places his or her right hand on the forehead of a child to "bless" the latter. This is called" mano". Relatives and family members greet each other with a kiss on the cheek. Friends greet each other with a polite nod or a handshake.

A. meet for the first time

B. be close friends

C. be in a social situation

D. be in a formal situation

(2)In Brazil, it is very common to _____ between good friends.

A. shake hands

B. kiss on the cheek

C. bow to each other

D. give a light hug (3)Which of the following is about Ghana?

A. Friends can give a light hug to each other.

B. People can give a nod or handshake.

C. It's impolite to touch the back of the hand.

D. Family members can greet each other with a kiss.

【答案】(1)B

(2)D

(3)C

【解析】【分析】本文介绍了不同的国家有不同的问候习俗,了解更多不同文化中的问候习俗,确保下次你用正确的方式问候别人。

(1)推理题。根据close friends kiss each other on both cheeks when they meet亲密的朋友见面时会亲吻对方的双颊可知,迈克亲吻一个法国男孩吉姆的脸颊,他们可能是亲密的朋友,故选B。

(2)细节题。根据a light hug is often given to each other可知,在巴西,好朋友之间轻轻拥抱一下很常见,故选D。

(3)细节题。根据It's considered disrespectful to touch the back of the hand可知,在加纳触摸手背是不礼貌的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

11.阅读理解

Fiona likes to listen to music. She likes to listen to classical music. Now she is listening to Beethoven's Symphony(交响曲) No. 5. The music is about fate knocking on the door. Fate is the unseen power of life. Fate changes our lives. Fate designs our lives. Fiona likes this music. She feels the power of music.

Suddenly, somebody knocks on her door. She goes to the door and opens it. There is a man at the door. The man is old. He has grey hair and a grey beard (胡须). She doesn't know who the person is. The man says he is her father. She closes the door in front of the man. She stays at the door and thinks. She has a father. But he is dead. She doesn't know the man at the door. She doesn't understand why he says he is her father. She wants to call the police. Just then she can see a photo under the door. The man is giving her a photo. She looks at the photo. She can see herself with a man she doesn't know. It is her because she took many photos when she was a young girl. Is the man who is standing in front of her door her father? She must find the answer. She opens the door. She asks the man whether he is lying or not. The man tells her he is telling the truth. She invites him for a cup of coffee. They sit down and drink coffee. They start talking about life. He tells her everything that he knows. She listens. Sometimes she is surprised. Sometimes she cries. Sometimes she laughs. They are listening to Beethoven. This time it is not fate, but her father who is knocking on the door.

(1)What kind of music does Fiona like?

A. Folk music.

B. Pop music.

C. Rock and roll.

D. Classical music.(2)Why does Fiona open the door again?

A. Because the man gives her a photo of her and her father.

B. Because she realizes the man standing outside is her father.

C. Because she wants to know whether the man is her father.

D. Because she wants to listen to the man's stories.

(3)How does Fiona feel during the talk with the man?

A. Surprised.

B. Sad.

C. Happy.

D. A, B&C

(4)Where can you find this passage?

A. In a music book.

B. In a storybook.

C. In a sports book.

D. In a science book.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)B

【解析】【分析】大意:本文讲述主人公菲奥娜在听贝多芬的第五首歌的时候,她听到门外有敲门声,她打开门却意外地有人叫她为女儿,她感到很吃惊,爸爸明明已故,但是此时的这个所谓“爸爸”的男人又似曾相识,打开门后两人谈了许多往事,往事让菲奥娜有时吃惊,有时哭泣,有时微笑,最后他们一起听贝多芬的歌曲,最好父女相认。

(1)细节题。根据She likes to listen to classical music.可知,她喜欢听古典音乐,故选D。(2)细节题。根据Is the man who is standing in front of her door her father? She must find the answer.可知,因为她想知道是否这个男人是她爸爸,故选C。

(3)细节题。根据Sometimes she is surprised. Sometimes she cries. Sometimes she laughs.可知,她有时开心有时伤心有时吃惊,故选D。

(4)推断题。本文讲述菲奥娜和父亲相认的故事,可知这篇文章应来自故事书,故选B。【点评】考查阅读理解能力,细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;推断题需要根据上下文,推断出需要的信息。

12.阅读理解

When we think of paper, we think of newspapers and books. But there are many other uses. Only half of the world's paper is used for books and newspapers.

Paper is very good for keeping you warm. You have perhaps seen homeless men sleep on a large number of newspapers. In Finland, it is sometimes-40℃ in winter. The farmers wear paper boots(靴子)in the snow. Nothing could be warmer.

Each year, more and more things are made of paper. We have had paper cups and plates for a long time. But now we hear that chairs, tables, and even beds can be made of paper. Besides paper boots and shoes, you can wear paper hats, paper dresses, and paper raincoats. When you have used them once, you may throw them away and buy new ones.

The latest use of paper seems to be paper houses. These are not small houses for children to play in, but real, big houses for people to live in. You can buy a house with three rooms for about 500 dollars. You can put it up by yourself in a few hours, and you can use it for about five years.(1)Only half of the world's paper is used to _________.

A. build houses

B. help the homeless people

C. make chairs, tables and beds

D. print(印刷)newspapers and books

(2)The farmers in Finland wear paper boots in winter _________.

A. to feel much cooler

B. to be cool

C. to keep their feet warm

D. to save a lot of money

(3)The latest use of paper seems to be paper houses. These houses are _________.

A. big and strong enough to live in for many years

B. made for children to play in or for homeless men to live in

C. made only for the rich people

D. not expensive and easy to build up

(4)After you use a paper raincoat, you may _________.

A. use it for a long time

B. sell it to others

C. lend it to others

D. throw it away

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)D

【解析】【分析】文章大意:短文介绍了纸的新用途,可以用来做靴子,做帽子、做纸裙、做纸雨衣还能建造房子,这样的房子可以使用五年。

(1)细节理解题,根据Only half of the world's paper is used for books and newspapers.可知,世界上只有一半的纸用来印刷报纸和书,故答案是D。

(2)逻辑推理题,根据The farmers wear paper boots(靴子)in the snow. Nothing could be warmer.可知芬兰的农民穿纸靴子保暖,故答案是C。

(3)细节理解题,根据You can buy a house with three rooms for about 500 dollars. You can put it up by yourself in a few hours, and you can use it for about five years.可知纸房子不贵也很容易搭建,故答案是D。

(4)细节理解题,根据When you have used them once, you may throw them away and buy new ones.可知纸雨衣用过之后会扔掉,故答案是D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。

13.阅读理解

A British company has made a new product to help us save money. The product is a wristband that gives us an electric shock if we spend too much money. The wristband is called Pavlok. It is linked to our bank account. It knows how much money we have in the bank. If we go shopping and there is not enough money in our bank account, the wristband makes an electric shock on our wrists. This warns us not to overspend. The company is called Intelligent Environments. It wants to work with banks to help customers with their money. So far, no banks in Britain have said they would ask their customers to wear Pavlok. They could start doing this in the future.

The Pavlok wristband is part of the Internet of Things. This is the idea that everything in our life will be connected to the Internet. The CEO of Intelligent Environments, David Webber, said people liked the idea of the Pavlok. Shoppers would rather get a small electric shock in the store from the wristband than get a big shock later when they see their bank account. Mr. Webber said the Pavlok would be great for people who cannot stop spending because they have no power or their power is weak. He added that many young people have the "ostrich effect". This is when people put their heads in the sand and buy things rather than look at how much money they have in their bank accounts.

(1)The company made the product to help itself _________.

A. make money

B. save money

C. spend money

D. rob money

(2)The wristband has to work with _________.

A. shops

B. doctors

C. banks

D. Intelligent Environments

(3)Mr. Webber thinks the wristband is _________.

A. helpless

B. great

C. a big surprise

D. cheap

(4)You can read this passage in a _________.

A. health magazine

B. science magazine

C. sports magazine

D. weather report

【答案】(1)A

(2)C

(3)B

(4)B

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了英国生产的帮助人们省钱的工具——腕带,如果你花钱多了,它会电击你,它是互联网的一部分。

(1)逻辑推理题,公司的目的是赚钱,他生产这种东西就为为了赚钱,故答案是A。(2)细节理解题,根据It is linked to our bank account.可知它跟银行账户关联,故答案是C。

(3)逻辑推理题,根据最后一段的陈述可知,韦伯认为这种产品很棒,故答案是B。(4)文章出处题,这是一篇科普性的文章,应出现在科学杂志上,故答案是B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推理题和文章出处题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实;文章出处题需要根据文章内容来判断文章的来源。

14.阅读理解

When our son Bradley was ten, the new bicycle he had received earlier that year was stolen. Owning a bicycle was a big deal to our children when they were little. They spent hours and hours, day after day, on their bicycles, riding up and down the footpath, and at the front of the house. We also rode together as a family a lot. Bicycling was a great way to get the kids out of the house and into the fresh air without spending any money.

Bradley had discovered that his bicycle had been stolen from our backyard in Campbell town, South Australia, when he and his sister went outside for a morning ride. He couldn't believe that someone would do this.

He got a large piece of cardboard, painted a sign begging for the bicycle to be returned, and tied the sign to the letterbox. The following morning, when I went out to collect the mail, I found a white envelope with the magical words," Buy yourself a new bicycle". There was a $100 banknote inside.

We were very touched that someone had the heart to do this. We've never been able to thank the person but we suspect(猜想)that it may have been one of our wonderful neighbors. Bradley painted a big" !" on the sign and we left it outside for a couple of weeks afterwards, hoping the kind stranger would drive down our street.

A delighted Bradley was able to buy a new bicycle. As the years went on, the bicycles became bigger and more expensive but remained just as important for those family bicycle rides. Now Bradley is 25. Sometimes I miss the days when receiving a bicycle was the best thing in the world to them.

All these years later we are still thankful for the stranger's kindness. We were a young family with three little children and it meant a lot to us. We still talk about it and, even now, wonder who the kind stranger was.

(1)According to the passage, Bradley often when he was a child.

A. made signs

B. rode a bike

C. took a walk

D. collected mails

(2)Which of the following is the best to fill in the blank in Paragraph 4?

A. Thank you

B. Come back

C. A new bicycle

D. A good boy

(3)From the action of the stranger, we can learn that .

A. love builds a warm family

B. a special memory lasts long

C. a kindness helps others a lot

D. happiness makes a better life

(4)The best title for the passage can be .

A. A Rich Stranger

B. A Bicycle for Bradley

C. A Thankful Mother

D. A Banknote for the Family

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】文章讲述了作者的小儿子的自行车被偷了,小男孩期待它能回来,于是写了一个牌子,第二天他们在信箱发现100元钱,让他自己买个新自行车,我们一直不知道这个好心的陌生人是谁,我们一直很感恩。

(1)推理题。根据They spent hours and hours, day after day, on their bicycles, riding up and down the footpath, and at the front of the house. We also rode together as a family a lot.可知Bradley小时候经常骑自行车,故选B。

(2)推理题。根据We've never been able to thank the person but we suspect(猜想)that it may have been one of our wonderful neighbors,和hoping the kind stranger would drive down

our street.可知应是“谢谢您”,故选A。

(3)推理题。根据All these years later we are still thankful for the strangers kindness. We were a young family with three little children and it meant a lot to us.可知善举能帮助其他人很多,故选C。

(4)主旨题。根据文章讲述了作者的小儿子的自行车被偷了,小男孩期待它能回来,于是写了一个牌子,第二天他们在信箱发现100元钱,让他自己买个新自行车,我们一直不知道这个好心的陌生人是谁,我们一直很感恩,故表示应是A Bicycle for Bradley 布拉德利的自行车,故选B 。

【点评】考查阅读理解。本文推断题主旨题,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

15.阅读理解

When throwing away rubbish, do you know which Bin it should go in? Have you ever noticed the differently-colored Bins on the street?

Some of you might not be able to answer this question. However, it's actually quite important to know how to sort your waste. Not knowing how to sort waste can make it harder to save energy and protect the environment.

If you don't sort your waste, all of it will go to a landfill and Be Buried(埋) together. These landfills can take up large areas of ground that could have Been used for planting trees or Crops. The electronic waste you throw away, such as Batteries, Can pollute the soil and groundwater. Other pieces of waste, like the metal part of a pen, can be used to make other things if they are properly recycled.

With this in mind, many Cities in China have Been running waste-sorting Campaigns (活动)in recent years. For example, Shanghai announced in July that within three years, all of its residents(居民)should sort their waste into four groups wet, recyclable, harmful and dry.

"Wet" waste is also known as household waste." They are things you don't want but that pigs can eat," Guangzhou Daily explained. Paper, metal, glass and other things that Can Be reused are recyclable waste.

Harmful waste includes things like medicine, Batteries and fluorescent Bulbs. Finally, any waste that's not wet, recyclable or harmful will go in the" dry waste" bin.

Many other Chinese Cities, including Shenzhen, plan to use this method to sort their garbage. Now that you know this, perhaps you can do your part to protect the environment and encourage others to sort their waste.

(1)The passage is most probably from a(an)__________.

A. newspaper

B. notion

C. Advertisement

D. science story

(2)The underlined word "landfill" in this passage means"__________" in Chinese.

A. 垃圾箱

B. 垃圾填埋场

C. 农场

D. 陆地(3)Which of the following things are harmful waste?

A. medicine, fluorescent Bulbs and metal

B. Batteries, glass and metal

C. medicine, fluorescent Bulbs and Batteries

D. medicine, Batteries and paper

(4)The author writes this passage in order to __________.

A. introduce waste-sorting Campaigns in recent years

B. tell people to sort the trash and protect the environment

C. advise people to sort the garbage into four groups

D. describe the disadvantages of not sorting the garbage

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了垃圾对环保的危害,以及如何分类垃圾,利于环保。

(1)推理题。A报纸,B概念,C广告,D科学故事,本文是介绍可知如何分类垃圾,利于环保的文章,故应来源于报纸,故选A。

(2)词义猜测题。根据can take up large areas of ground that could have Been used for planting trees or Crops可能会占据大片原本可以用来植树或种植庄稼的土地. 可知表示占地与地点有关,而 If you don't sort your waste 表示垃圾,故landfill是垃圾填埋场的意思,故选B。

(3)细节题。根据Harmful waste includes things like medicine, Batteries and fluorescent Bulbs可知药品、荧光灯泡和电池是有害的废物,故选C。

(4)推理题。根据本文介绍了垃圾对环保的危害,以及如何分类垃圾,利于环保。可知作者写这篇文章是为了告诉人们分类垃圾,保护环境,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。