当前位置:文档之家› 最新中考英语 英语阅读理解(及答案)

最新中考英语 英语阅读理解(及答案)

最新中考英语英语阅读理解(及答案)

一、英语阅读理解专项练习试卷

1.阅读理解

最新中考英语 英语阅读理解(及答案)

At some point in life, many people develop a mental (精神) problem.

While most people get over it, for others it doesn't go away easily.

The WHO says that about 20 percent of teenagers worldwide suffer from mental illness. It's thought that the number of teenagers with mental illness around the world will increase by half by 2020. It will become one of the main causes of illness, and even death.

In China, the picture isn't bright, either. About one tenth of teenagers under the age of 17 have a mental health challenge.

The world is changing fast. Study and relationships have always caused stress, but today the stress is much higher than before, the WHO said.

A research centre in Oxford University says that young people today have big stresses at school. For example, they experience bullying (欺凌). In a 2017 report, the centre noted that the Internet was a special source (渠道) of stress. Online, young people often see "messages about perfection" and this causes the young "great uncertainty about their futures", says the centre.

Also, according to China Daily, Chinese people don't ask for help with their mental problems. They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble. Elaine Peng, a US mental health educator, makes a similar point. And in the UK, over three quarters of young people believe their mental problems have a social stigma. It is reported in 2017 that a quarter of young UK people wouldn't ask for help if they developed a mental problem.

Young people who don't ask for help for their condition may be creating problems for themselves in the future. Elaine Peng warned that, "If we hide our mental health, it may remain a problem forever."

"My message for young people is, if you feel something is wrong within you—ask for help," he told China Daily.

(1)Which of the following is NOT the cause of stress according to the passage?

A. Heavy schoolwork

B. Being bullied at school.

C. Some information from the Internet.

D. Certainty about the future.

(2)Why don't Chinese people ask for help with their mental problems?

A. They don't think them serious.

B. They can get over them in time.

C. They can keep their mental health secret.

D. They are afraid of being looked down upon.

(3)What does the underlined word "stigma" most probably mean in Chinese?

A. 羞耻

B. 印象

C. 援助

D. 危害(4)Elaine Peng advised the teenagers with mental illness to ______.

A. think less of themselves

B. avoid being bullied

C. ask for help as soon as possible

D. stay away from the Internet.

(5)The main purpose of the passage is to ______.

A. ask research centers for help

B. tell about teenagers' stresses

C. call public attention on teenagers with mental illness

D. show some different opinions from different countries

【答案】(1)D

(2)D

(3)A

(4)C

(5)C

【解析】【分析】大意:本文讲述世界上许多人有精神疾病,到2020年世界上有一半的青少年患精神方面的疾病。精神疾病将成为主要的疾病甚至导致死亡,研究表明引起精神异常的原因是压力过大而没有及时找医生疏导导致的。

(1)细节题。根据young people today have big stresses at school. they experience bullying (欺凌). the Internet was a special source (渠道) of stress.可知,研究表明压力的原因来自于过重的学业,学校的欺凌,已经互联网上一些不良信息导致的,D描述与原文不一致,故选D。

(2)细节题。根据They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble.可知,他们害怕其他人瞧不起他们,故选D。

(3)词义猜测题。根据And in the UK, over three quarters of young people believe their mental problems have a social stigma.可知,在英国,超过4分之三的年轻人认为他们的精神疾病是社会的耻辱,推出stigma的意思是“羞耻”,故选A。

(4)推断题。根据If we hide our mental health, it may remain a problem forever.可知,如果躲避我们的精神健康,它可能拥有是一个问题,推出Elaine Peng建议患有精神疾病的青少年应尽快就医,故选C。

(5)推断题。通过分析可知,作者讲述世界上越来越多的青少年患有精神疾病目的是唤起全社会对患有精神异常的青少年关注,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系上下文,推出词句的意思。

2.阅读下列短文,从下面每题的A、B、C、D 四个选项中选出最佳答案。

It happened many years ago, but I still remember it clearly. That day I was invited to work as a

contest judge (评委) at a college. All of the students had been given a piece of paper with a topic on it. The first one to speak looked a little u nhappy. “My fellow students and respected judges,” he said loudly, “this is an unfair (不公平的) contest!” “I have been given this paper,” he continued, “to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me have more time to wor k on their speeches!” He then left the stage and went out of the hall.

I met him later by chance. “Who says life is fair?” I asked him with a smile, and I asked him to walk with me to my car. “Have you seen the numbers they show when a new car is being introduced into the market, saying how economic (经济的) it is?” “Yes,” he nodded “But they put a line after all these numbers. They say all the numbers are in ideal (理想的) road conditions!” “Yes,” he said again. “Can you show me some ideal road conditions?” I asked him,and he smiled. “The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worst roads. That car is the winner!”

We had reached my car. “Don’t look for ideal contest conditions,” I said. “Fight the unfair and come out a win ner!”

I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.

(1)Why did the student say the contest was unfair?

A. Because there was only a judge for it.

B. Because other contestants had more time to prepare for it.

C. Because other contestan ts’ topics were easier.

D. Because he didn’t like the topic.

(2)What kind of car is the winner?

A. The car that has power and speed on the worst roads.

B. The car that is expensive.

C. The car that is cheap.

D. The car that has ideal road conditions.

(3)What do you think of the writer?

A. Strict.

B. Clever.

C. Helpful.

D. Popular.

(4)What would the student do next?

A. Ask the writer more questions.

B. Continue to complain about the unfair things.

C. Take part in another contest.

D. Fight the unfair from now on.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)D

【解析】【分析】短文大意:作者担任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公平性而退出比赛,在第二次遇到时,作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实,

借此告诉他只有直面不公平,赢得胜利,才是真正的冠军。

(1)细节理解题。从“this is an unfair (不公平的) contest!” “I have been given this paper,” he continued, “to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me have more time to work on their speeches!”可知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时

间去准备演讲,故选B。

(2)细节理解题。从“The car that sells well is the one that will provide power and speed on the worst roads. That car is the winner!”可知选A。

(3)细节推断题。作者在偶然遇到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公平,要学着与不公平作斗争并成为胜者的道理,于是带着他讨论车的问题,从中可以看出

作者是个热心的人,故选C。

(4)细节理解题。从“Fight the unfair and come out a winner!”I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.可知这个男孩听进去了作者的话,以后会与不公平作斗争,故选D。

【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文

章中寻找答案。

3.阅读下列短文,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。

Few students like homework, but it is an important part of middle school life in the UK.

The UK has these rules for homework: Grades7and 8 (ages 11 to 13): 45 to 90 minutes per day; Grade 9 (ages 14 to 15):1 to 2 hours a day.

Today, many homework tasks are done on a computer. For example, preparing reports, using the Internet or doing online tasks. So schools are usually open before and after normal hours. In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities(设备). Sometimes, students are given extended learning tasks. That means they need to do more research and analysis(分析).But however big a task is, teachers always give feedback反馈)to help students find the areas where they can improve.

Some schools send students home with home diaries. They advise parents to check on their

Children's progress. Sadly, not every parent takes much interest. In a survey of 1,000 students aged 11 to 18, over 10 percent said that they did not have space at home to do homework. Almost 15 percent said their families did not support them enough.

(1)In the UK, which one of the following shouldn't do homework for more than 90 minutes?

A. A student of 12.

B. A girl of 14.

C. A boy of 15.

(2)If a student doesn't have a computer or the Internet, how can he finish his online homework?

A. He doesn't have to finish it.

B. He can ask his teacher for help.

C. He can finish it at school.

(3)The underlined word "extended" in Paragraph 4 probably means .

A. 扩展的

B. 特别的

C. 困难的

(4)Why do some schools send students home with home diaries?

A. To advise students to do their homework in time.

B. To advise parents to learn more about their children's progress.

C. To advise parents to help their children with their homework.

(5)Which part is the passage probably from in a newspaper?

A. Education.

B. Sports.

C. Amusement.

【答案】(1)A

(2)C

(3)A

(4)B

(5)A

【解析】【分析】短文大意:本文介绍了英国学生的家庭作业情况。不同年龄段的学生家庭作业时间不同。现在大部分的学生都通过电脑完成作业。学生们还需要做一些扩展作业。学校也希望家长配合来更好的帮助学生完成家庭作业。

(1)细节理解题。根据Grade 9(ages 14 to 15): 1 to 2 hours a day。可知,14到15岁的学生需要做1到2小时的作业。根据Grades 7 and 8(ages 11 to 13): 45 to 90 minutes perday可知,12岁的学生只需要做45到90分钟。故选A。

(2)细节理解题。根据So schools are usually open before and after normal hours。 In this way, students without computers or the Internet at home can use the schools' facilities因此,学校通常在正常时间前后开放,这样,没有电脑或家里的互联网的学生就可以使用学校的设施。可知,没有电脑的学生可以在学校完成在线作业。故选C。

(3)词义猜测题。结合语境,Sometimes, students are given extended learning tasks。根据That means they need to do more research and analysis(分析). 可知此处表示有时候,学生们会做一些扩展的学习任务。故选A。

(4)细节理解题。根据They advise parents to check on their children's progress。可知,学校让孩子们带家庭日记回家,是为了让家长了解一下孩子们的进展。故选B。

(5)推理判断题。通读全文The UK has these rules for homework英国有这些家庭作业规则,可知本文主要讲解英国的学生的作业情况。所以,本文应该出自报纸的教育部分。故选A。

【点评】此题考查阅读理解。此题涉及到细节理解,词意猜测和推理判断等题型。对于细节理解题,可直接从短文的细节中找出问题答案。对于词意猜测题,要根据上下文的联系,进行推理,确定词在文章中的意思,对于推理判断题,要根据文章的细节及作者的观点和对文章的认知进行推测判断,找出正确答案。

4.阅读理解

I walked into a stranger as he passed by me.

"Excuse me." I said.

He replied with a smile and said, "Please excuse me, too. I didn't notice you."

We apologized(道歉) and went for our own ways.

Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near. When I turned to reach for some milk, I nearly knocked her over. "Move out of the way!" I shouted.

She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.

While I was in bed that evening, my husband said to me. "While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears in her eyes?"

I quietly went and sat down by my daughter's bed.

"Honey, I am so sorry." I said. "Are these the flowers you picked for me?"

She said, "I found them by the tree. I picked them because they're pretty like you. I knew you'd like them, especially the blue ones."

I tearfully replied, "Sweetie, I'm really sorry for the way I acted today. I shouldn't have shouted at you."

"It's OK. I love you anyway." She said as she kissed me on my cheek.

If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love?

(1)The writer was to the stranger who she walked into.

A. mad

B. honest

C. unkind

D. polite

(2)Where were they when the writer shouted at her daughter?

A. In the kitchen.

B. By the tree.

C. In the bedroom.

D. In the garden.(3)What did the writer's husband think when he saw her action?

A. The little girl shouldn't cry.

B. She shouldn't shout at their daughter.

C. She shouldn't say sorry to the stranger.

D. Both he and his wife should apologize to their daughter.

(4)What may be the writer's favorite color according to the passage?

A. Yellow.

B. Pink.

C. Blue.

D. Red.

(5)What do you think is the best title for the passage?

A. Be friendly to strangers.

B. Mothers like flowers.

C. Be kind to loved ones.

D. Love between parents and children.

【答案】(1)D

(2)A

(3)B

(4)C

(5)C

【解析】【分析】大意:作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理。

(1)细节题。根据"Excuse me." I said.可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选D。

(2)细节题。根据when I was cooking, Move out of the way!" I shouted.可知,作者是在厨房对女儿大喊大叫,故选A。

(3)推断题。根据While dealing with a stranger, you were polite. But with a daughter you love, you were unkind.可知,作者的丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选B。

(4)推断题。根据I knew you'd like them, especially the blue ones."可知,作者可能最喜欢蓝色,故选C。

(5)主旨题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己很近,结果取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为老公的点醒,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选C。

【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

5.阅读短文,从各题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。

By Anna Matteo

28 January, 2019

A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family. But Casey Hathaway told his rescuers (救援者) that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He said he was with a friend — a bear.

The child went missing on January 22 while playing with friends near his grandmother's house in North Carolina. When the other children returned but Casey did not, the family searched the area for almost an hour before calling the police.

Police formed a search team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and—no Casey.

Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey at about 9:30 that night. He was in good health.

Casey told the rescuers he had hung out with a black bear for two days, a bear he called his "friend".

The police officer Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say how he could survive in the woods for two days in the cold, rainy weather. "However," the police officer said, "he did say he had a friend in the woods that was a bear with him."

Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers, police and members of the army. Doctors at the medical center gave Casey some examination. He was then sent to his family on January 25.

His mother talked with reporters and thanked everyone who joined the search for her son. "We

just want to tell everybody that we're very thankful that you took the time out to search for Casey," said his mother. "He is up and talking He's already asked to watch cartoons."

(1)Who stayed with Casey in the woods during the two days?

A. A bear.

B. The police.

C. His mother.

D. The volunteers.(2)The underlined word "survive" in Paragraph 6 probably means " ▲ ".

A. give up

B. get lost

C. fall asleep

D. remain alive

(3)What is the correct order in which these happen?

a. Someone heard a child crying.

b. The family started to look for Casey.

c. Casey played with his friends.

d. The police found Casey was in good health.

A. b-c-a-d

B. b-c-d-a

C. c-b-a-d

D. c-b-d-a

(4)After Casey was sent back home, he was ________.

A. scared

B. nervous

C. relaxed

D. surprised

【答案】(1)A

(2)D

(3)C

(4)C

【解析】【分析】文章大意:文章讲述了三岁的孩子 Casey Hathaway 在丢失之后的神奇的经历。他跟一只大熊游逛了两天。

(1)细节理解题,根据 He said he was with a friend a bear. 可知他跟一只熊在一起,故答案是A。

(2)词义猜测题题,小男孩丢失了,根据in the woods for two days in the cold, rainy weather,这些都是小男孩在森林里遇到的恶劣生存条件,小男孩最后安全回家,可推测该单词的意思是生存,故答案是D。

(3)细节排除题,根据文章内容可知,孩子跟朋友在一起玩,即c,没有回来,家人就开始找他,即b。然后就有人听到了孩子的哭喊声即a,最后警察发现他状况很好,即d,句子顺序应该是c-b-a-d,故答案是C。

(4)细节理解题,根据 He is up and talking He's already asked to watch cartoons,可知说明孩子没有问题,很放松,故答案是C。

【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,猜疑猜测题和细节排序题,细节理解题和细节排序题相对简单,可知直接从文中找到答案,猜疑猜测题则需要结合具体语境去推测单词的意思。

6.阅读理解

As far back as he could remember, Larry had wanted to go to Hollywood and become a film star. The young man's hopes for success were broken again and again. However, Hollywood was just everything to him. When he first came to California? Larry had decided never to give up and return home without success. Therefore, he kept on trying. "Some day," he told himself, "my big chance would come."

Larry found a job—parking cars at one of Hollywood's big restaurants. His pay was low, but since the guests were kind enough to give him more money, he managed to make a living. One day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture.

Larry got into the car and prepared to drive it on into the lot and park it. Then he stopped, jumped out, and ran over to the director. "Excuse me, sir, but I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me." Instead of pushing away the boy, the director laughed, then wrote something on a card and handed it to the young man. "Come and see me tomorrow."

Larry got a small part in the director's next film. He was on his way!

(1)It's clear that Larry's job—parking cars ________.

A. helped him make a lot of money

B. brought him the hope to be a film star

C. made him fail again and again in getting into Hollywood

D. gave him few chances to meet stars

(2)The film director asked Larry to meet him the next day because _______.

A. he needed a driver very much

B. Larry would become a star

C. some big companies would give him a job

D. Larry expressed his hope in a wise way

(3)We can learn from the story that _______.

A. the film director knew Larry's hard experience before

B. Larry managed to be a part in the new film

C. the job parking cars could bring young people everything

D. the new film was not so important for the director

(4)"He was on his Way" refers to the fact that _______.

A. he gave up and returned home

B. he began to work towards success

C. he drove the director's car to Hollywood

D. he had a long way to go to be in the film

(5)The story mainly wants to tell us _______.

A. it was hard for Larry, to find a job in a restaurant in Hollywood

B. Larry was so lucky to meet the director in the parking lot

C. why Larry could remember many things before

D. how Larry succeeded- in his new life in Hollywood

【答案】(1)B

(2)D

(3)B

(4)B

(5)D

【解析】【分析】本文介绍了Larry在好莱坞寻求机会的故事。

(1)推理题。根据Larry found a job—parking cars at one of Hollywood's big restaurant 拉里找到了一份工作——在好莱坞的一家大餐馆停车One day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture一天,他认出了一位重要的电影导演,他开车进了停车场,下了车。拉里最近听说这个人准备拍一张新照片可知,很明显拉里停车的工作是给他带来了成为电影明星的希望,故选B。

(2)推理题。根据I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me."我想告诉你现在或者永远都不会是你想让我出现在你的下一张照片里才是公平的。许多大公司都在追我可知,电影导演让拉里第二天见他,因为拉里以明智的方式表达了他的希望,故选D。

(3)细节题。根据Larry got a small part in the director's next film可知,拉里设法在这部新电影中扮演了一个角色,故选B。

(4)推理题。根据拉里在导演的下一部电影中扮演了一个小角色可知,He was on his Way是他开始走向成功,故选B。

(5)主旨题。根据本文介绍了Larry在好莱坞寻求机会的故事可知本文讲述拉里是如何成功的——在好莱坞的新生活中,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

Mail, games, music, news, chat rooms and shopping!The Internet is part of the way we live today. "It's easy to get onto the Internet. The only thing we need to do is use a modem which is used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the time. More and more people have computers and use the Internet. Using the Internet means surfing the World Wide Web(That's the "www" you always hear about.).The Web has large numbers of websites in it. They are the places you go to get information and do things.

Where do these websites come from?They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture?You are sent to another page. It's all because of the web designer. Web designers do a lot of work by using a computer programming(程序编辑)language. Is Web design all about computer programming? No. It's about making something new. Web designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to use. A big part of Web design is art. They choose the best pictures and colours to make the website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well.

(1)This passage is mainly about .

A. computer programming languages

B. the Web designers' work

C. the website manager's work

D. the way to get onto the Internet

(2)More and more people are using the Internet because it's .

A. easy and useful

B. beautiful and funny

C. colourful and hopeful

D. changing and colourful

(3)It's possible for us to change websites by just a click because of .

A. the modem's help

B. the telephone line's help

C. the Web designers' work

D. the website manager's work

(4)Which of the following is WRONG?

A. "Www" means "World Wide Web".

B. There are a few websites on the web.

C. The Internet has changed people's lives.

D. We can do things like shopping on the Internet.

【答案】(1)B

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性。

(1)主旨题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性可知文章主要讲网页设计师的工作,故选B。

(2)细节题。根据It's easy to get onto the Internet可知越来越多的人在使用互联网,因为它简单有用,故选A。

(3)推理题。根据They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture You are sent to another page它们是由网页设计师制作的。当你点击一个单词或图片会发生什么?您将被发送到另一页可知,因为网页设计师的工作我们只需点击一下就可以改变网站,故选C。

(4)细节题。根据The Web has large numbers of websites in it 网络中有大量的网站可知网上有几个网站是错误的,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

最新中考英语 英语阅读理解(及答案)