当前位置:文档之家› 中考英语阅读理解练习题 (word)1

中考英语阅读理解练习题 (word)1

中考英语阅读理解练习题(word)1

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)

1.阅读理解

Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne(凡尔纳) as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Verne decided to become a writer. At first he wrote plays for the theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth(1864) and From the Earth to the Moon(1865).

In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions(预言)for the 20th century and many of them came true. He described space flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich.

Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the first time that Disney movie had used real actors instead of cartoon drawings. Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time!

(1)What does the phrase "the father of science fiction" mean?

A. The father who has several children.

B. The man who loves science and inventions.

C. The writer whose father wrote science fiction.

D. The man who first started writing science fiction successfully.

(2)What encouraged Jules Verne to write more stories?

A. The plays he wrote for the theater.

B. The encouragement from his father.

C. The success of Five Weeks in a Balloon.

D. The scientific subjects in his stories.

(3)Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century?

A. Because his books made him rich and famous.

B. Because he wrote many plays for the theater at that time.

C. Because his books were the subjects for many movies.

D. Because many people were interested in science and inventions.

(4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg?

A. Five Weeks in a Balloon.

B. Around the World in Eighty Days.

C. A Journey to the Center of the Earth.

D. From the Earth to the Moon.

(5)According to the passage, which of the following is TRUE?

A. The space flight Verne described was different from others.

B. The main characters in Verne's books are always on time.

C. Jules Verne only wrote in the 19th century.

D. Many of the predictions in Verne's stories came true.

【答案】(1)D

(2)C

(3)D

(4)B

(5)D

【解析】【分析】文章大意:许多人认为朱勒凡尔纳是科幻小说之父,他的父亲希望他能成为一名律师,但是当他二十岁的时候,凡尔纳决定成为一名作家,他的书写的非常受欢迎,朱勒凡尔纳的书已经成为许多电影的主题。

(1)词语理解题。根据短语the father of science fiction 科幻小说之父。可知,Jules Verne 被认为是第一个写科幻小说的人,故选D。

(2)细节理解题。根据文中的语句he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories”可知故事Five Weeks in a Balloon的成功让凡尔纳更有动力写更多的小说,故选C。

(3)细节理解题。根据文中的语句由文中 In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. 可知在19世纪,许多人对科学和发明感兴趣。儒勒·凡尔纳在他的小说中写下了科学主题,因此很受欢迎。故选D。

(4)细节理解题。根据文中的语句Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg.可知《八十天环游世界》是根据凡尔纳的一本书改编的另一部著名电影。主角是一个叫斐利亚·福克的英国人。故选B。

(5)理解判断题。根据文中的语句Verne's writing included many predictions (预言)for the 20th century and many of them came true.可知凡尔纳的作品包括了许多对20世纪的预言,其中许多预言都实现了,故选D。

【点评】考查阅读理解。本题主要考查了细节理解题,词义理解归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。

2.阅读理解

Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. The book is about a little whale named Gisul.

One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and had to learn to live by himself. The colour pictures were drawn by Denies himself. Denies published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.

Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.

But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a pilot someday.'

(1)From the story we can learn that Denies__________.

A. published his Unbending Gisula at the age of 14

B. wants to be a writer when he grows up

C. drew the pictures for his own book

D. does not go to school anymore

(2)What Denies liked most is________.

A. writing stories

B. drawing pictures

C. whales

D. planes (3)When did Denies publish the books?

A. At the age of six

B. At the age of eight

C. At the age of sixteen

D. I don't know.

【答案】(1)C

(2)D

(3)A

【解析】【分析】大意:本文主要介绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的书,他虽然学习怎么好,但是他善于写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼Gisula不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生活的故事。

(1)细节题。根据The colour pictures were drawn by Denies himself.可知,通过这个故事我们知道丹尼斯为自己的书画画,故选C。

(2)细节题。根据I like planes most.可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选D。

(3)细节题。根据now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight years ago. 丹尼斯现在14岁,他的最畅销的书是8年前出版的,可知,他那是才6岁,故选A。【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。

3.根据短文内容选择正确答案。

D

If you could see a movie of your life before you lived it, would you want to live it? Probably not. The excitement of living is that you don’t know what’s coming.

Sure, it’s hard to see uncertainty in such positive(积极的)light when you’re ou t of work, or when you feel like you’re failing. But uncertainty is really another word for chance.

When Allison graduated from Harvard, she had chan ces all over the place but had no idea what she wanted to do. She took a job in consulting(咨询), but s he knew she wouldn’t stay there. She took the GRE and scored so high that she was able to increase her income(收入)by teaching students. Still, she didn’t think she wanted to go to graduate school. Allison knew she wasn’t doing what she wanted, but she didn’t know what she wanted.

She worried. All her friends were going to graduate school or starting their own businesses. She was lost and felt that she would never find anything out. After six years, Allison, by having a general(全面的)plan in mind, got married, moved to the Midwest, and used her consulting experience to get a great job. Allison realized that she spent her years finding her way: time well spent, and time we must all take if we’re being honest with ourselves.

The only way to lead an interesting life is to face uncertainty and make a choice. Otherwise

your life is not your own—it is a path someone else has chosen. Moments of uncertainty are when you create your life, when you become who you are. Uncertainty usually begins with a job hunt, bu t it doesn’t end there. Every new role we take on means another round of uncertainty. Instead of fearing it, you should find some ways to deal with uncertainty.

(1)From the first two paragraphs, we can learn that .

A. being out of work is a sad thing

B. uncertainty is what makes life interesting

C. life in a film is more exciting than real life.

D. chance never appears when we need it

(2)What troubles Allison after graduation?

A. She couldn’t find a well-paid job.

B. She had no money to start a business.

C. She was not sure what to do.

D. She didn’t score high enough for graduate school.

(3)How did Allison feel about her six years’ working experience?

A. Uncertain.

B. Amazed .

C. Sorry.

D. Satisfied.

(4)What may be discussed in the following paragraph?

A. How to deal with uncertainty.

B. What role uncertainty plays in life.

C. Why people fear uncertainty.

D. Whom to go to when facing uncertainty.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)A

【解析】【分析】这是一篇关于人生的议论性短文。短文以艾莉森为例描写了人生的不确定性,也正是正在不确定性才让我们的生活变得更加有趣。但是短文最后并没有提出解决办法。

(1)细节理解。根据The excitement of living is that you don’t know what’s coming.可知生活的刺激性正是因为他的不可预知性,故选B。

(2)细节理解。根据but had no idea what she wanted to do.及下文描述可知选C。

(3)细节理解。根据Allison realized that she spent her years finding her way:及本段描述可知选D。

(4)推理判断。根据you should find some ways to deal with uncertainty.及上文描述可知本段对不确定性进行了描述,但是并没有提出解决办法,故选A,如何处理不确定性。

点评:阅读中,要注意作者的观点,注意根据关键语句了解作者要表达的观点。然后带着问题,再读全文,完成阅读。

4.根据短文内容选择正确答案。

A

The 2014 FI FA World Cup, the twentieth World Cup football match, was

held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014. Thirty-two teams

from different countries brought us sixty-four wonderful games during the

World Cup. This is the second time the World Cup is held in this country

and the fifth in South America. Thousands of football fans watched the

games.

A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV

program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of

people. The program has become very popular since it was shown on TV.

The documentary provides not only Chinese delicious food but also the

relationships between people and food. “We made this documentary with

our respect and love for food. I hope it will help people learn more about

Chinese food as well as Chinese culture.” said the director Mr. Chen.

Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the

first Chinese Character Dictation Contest, which made her become famous

overnight. Lu is a hard-working girl and always comes top at school. “I like

reading and I’m crazy about learning Chinese character s. I enjoy the contest

and hope more and more people become interested in learning Chinese characters.” said Lu Jialei after winning the contest.

A. About a week.

B. About two weeks

C. About a month.

D. About two months.(2)Which is NOT true according to the articles?

A. Lu Jialei always gets good grades at school.

B. The World Cup has been held in South America twice.

C. Many people like watching the TV program A Bite of China.

D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.

(3)Where may the articles probably come from?

A. A story book.

B. A science report.

C. A sports magazine.

D. The Internet.【答案】(1)C

(2)B

(3)D

【解析】【分析】这篇短文给我们介绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将在巴西举行的足球世界杯;第二段是关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。

(1)细节理解题。根据短文的第一段中the twentieth World Cup football match, will be held in Brazil from June 12th, 2014 to July 13th, 2014.可知,第20届世界杯足球赛将于2014年6月12号到7月13号在巴西举行,时间是持续一个月。故选C。

(2)推理判断题。根据Lu is a hard-working girl and always comes top at school.可知A的说法是对的;根据 A Bite of China(舌尖上的中国), a mouth-watering documentary TV program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.可知C的说法也符合文意;根据enjoy the contest and hope more and more people become interested in learning Chinese characters可知D也是符合文意的;根据This is the second time the World Cup is held in this country and the fifth in South America.可知,这是世界杯足球赛第五次在南美洲国家举行,故B不对。选B。

(3)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容,第一段是关于今年的世界杯足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这个节目;第三个是关于汉字听写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故选D。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

5.阅读理解

What problems do the teenagers probably have?Here is a survey showing their main problems:

中考英语阅读理解练习题 (word)1

A. Feeling stressed and fights.

B. Feeling tired of study and getting fat.

C. Feeling stressed and getting short-sighted.

D. Getting short-sighted and feeling tired of study.

(2)If Simon is feeling stressed, he should .

A. do much more homework

B. make a plan to spend time on study and hobbies

C. donate his pocket money to Project Hope

D. buy some snacks

(3)Peter is tired of study, maybe because he .

A. has no close friends

B. has no pocket money

C. plays too many computer games

D. gets fatter and fatter

(4) is a good way for teenagers to stop fights.

A. Doing less homework

B. Playing computer games

C. Learning how to make friends

D. Paying no attention to each other

【答案】(1)C

(2)B

(3)C

(4)C

【解析】【分析】主要讲了关于青少年可能有的问题的一项调查结果。

(1)细节题。根据Feeling stressed Too much homework.Don't have enough time for their hobbies.Getting shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.可知太多的作业会导致感觉有压力和变近视,故选C。

(2)细节题。根据第一行Advice Make a plan for study and hobbies.可知制定学习和爱好计划,故选B。

(3)细节题。根据Feeling tired of study Computer games' bad influence.可知厌恶学习的原因是电脑的坏的影响,故选C。

(4)细节题。根据Fights Make more friends and understand each other.可知交更多的朋友和相互理解可以阻止打架,故选C。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

6.阅读理解

Almost every Chinese can recite the famous poem, "Every grain on the plate comes from hard work(谁知盘中餐, 粒粒皆辛苦)."But sadly, many of us don't actually get the real meaning of these lines:Don't waste food.

A CCTV programme, News One Plus One, reported that the food Chinese people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.

Do we have too much food? No, according to the UN World Food Programme, there were 925 million hungry people around the world in 2010, especially in developing countries.6 million children die of hunger every year.

Chinese people are well-known for being generous. Many even feel that they will lose face if their guests have eaten all the food on the table.

Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. In November, 2011, Li Hong, a waitress in a restaurant in Nanjing, became famous because she took some leftover(剩

余的)food home for her son. Many people stood by her side and agreed that it was not right to waste food.

What should we do in our daily lives to save food? Here are some tips:

Do not order too much in a restaurant. Only order what you want to eat. If you cannot eat all the food you ordered, take the rest of it home.

Don't be too picky(挑剔的)about food. Some food may not taste great, but your body needs it.

Keep an eye on what food you have at home. Don't buy too much, especially vegetables and fruit.

(1)According to News One Plus One, Chinese people .

A. save enough food to feed 200 million people for a year

B. throw away lots of food every year

C. get enough food to feed millions of people every year

D. have to feed 200 million hungry people every year

(2)In the third paragraph, we know that .

A. we have too much food to feed people in the world

B. there were 925 million people in developing countries

C. because of hunger, 6 million children die every year

D. there are only a few people getting hungry every year

(3)From the fourth and fifth paragraphs, we can conclude(得出结论)that .

A. all Chinese people are generous

B. Chinese people always waste food

C. Li Hong became famous because she wasted food

D. everyone should get into the habit of saving food

(4)What's the main topic of the passage?

A. Don't waste food.

B. Many people die of hunger.

C. Don't be picky about food.

D. Eat all the food you order.

【答案】(1)B

(2)C

(3)D

(4)A

【解析】【分析】主要讲了许多人现在已经意识到节约食物食的重要性及在日常生活中节约食物的方式。

(1)细节题。根据A CCTV programme, News One Plus One, reported that the food Chinese people throw away every year is enough to feed 200 million people for a year.可知央视节目《新闻一加一》报道说,中国人每年扔掉的食物足以养活一年2亿人,即中国人每年扔掉许多食物,故选B。

(2)细节题。根据there were 925 million hungry people around the world in 2010, especially in developing countries.6 million children die of hunger every year.可知2010年,全世界有9.25亿饥饿人口,特别是发展中国家,每年有600万儿童死于饥饿。故选C。

(3)推断题。根据Luckily, a number of people have realized the importance of saving food.可知人们已经意识到节约食物的重要性,所以每个人应该养成节约食物的习惯,故选D。(4)主旨题。根据全文可知主要讲了许多人现在已经意识到节约食物食的重要性及在日常生活中节约食物的方式。即不要浪费食物,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

When you think of a museum, I bet you don't think of a place where children run around. But the Science Museum is different. It's noisy!

You can get to the Science Museum by going on the London Underground from Waterloo on the Jubilee Line to Westminster. Then take the Circle or the District Line to South Kensington. When you walk out, take a look around you, and you should see it.

What to bring: at least two bottles of drinks for the kids and f 10 to spend in the cafes. Entrance is free!

The most interesting and exciting part of coming here is to go to the kids' area, the Launch Pad on the 3rd floor. At busy times, you may have to wait in line, but staff(工作人员) will provide science toys for you and the kids to play with. It is great fun there. And if you love science, it should indulge(满足)you as you will learn about science in a fun way. There are also simulators(模拟装置) on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a "fun floor".

If you want to learn about the museum, then go to the ground floor. They have some things which will interest you.

Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's also free to get in!

(1)How is the Science Museum different from other museums?

A. It's big.

B. It's free.

C. It's busy.

D. It's noisy.(2)Paragraph 2 is mainly about ________________.

A. how to get to the Science Museum

B. when to visit the Science Museum

C. what to bring to the Science Museum

D. how to plan a trip to the Science Museum

(3)You can _______________ at the Launch Pad.

A. buy your favourite drink

B. get some science toys for free

C. learn about science in a fun way

D. learn the history of the Science Museum

(4)What do the underlined words "Over all" mean in Chinese?

A. 另外

B. 总之

C. 因此

D. 相反(5)The passage is most probably ________________.

A. a story

B. a piece of news

C. a review

D. an advertisement

【答案】(1)D

(2)A

(3)C

(4)B

(5)C

【解析】【分析】大意:本文介绍怎样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地方,如第三楼的航天器等发射平台,有许多模拟装置。

(1)细节题。根据But the Science Museum is different.It's noisy! 可知,科学博物馆很吵,故选D。

(2)段落大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选A。

(3)细节题。根据it should indulge(满足) you as you will learn about science in a fun way.可知,你可以在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选C。

(4)词义猜测题。根据Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's also free to get in!可知,总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去是免费的。本段是对前文的总结,推出over all的意思是“总之”,故选B。

(5)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合Over all, it's a fun experience for the kids 等等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选C。

【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。

8.阅读理解

Bill: My favourite book is The Chronicles of Narnia : The Lion, the Witch(女巫)and the Wardrobe(魔衣柜) by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia.

Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's really funny and he's always afraid.

Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly young duck. It's a little sad, but after you finish reading it, you'll want to read it again and again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters' heads. It sounds like music when it's being read to you.

Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away from her family. Interested? Then read this book!

Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery(疑案) Stories by Carolyn Keene. I have read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself.

A. a lion

B. a witch

C. a wardrobe

D. a duck

(2)When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.

A. afraid

B. sad

C. excited

D. nervous

(3)Sally's favourite book is written by ________________.

A. C.S. Lewis

B. Joanna Cole

C. Donna Jo Napoli

D. Sharon Creech

(4)Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________.

A. Ugly

B. Bloomability

C. The Magic School Bus

D. Nancy Drew Mystery Stories

(5)Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.

A. a girl

B. a magical land

C. a young duck

D. a school

【答案】(1)B

(2)B

(3)D

(4)C

(5)A

【解析】【分析】主要讲了Bill、Eric、Grace、Sally和Jane最喜爱的书。

(1)细节题。根据第一个表格It's about four children who find a magical(神奇的)land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever可知主要讲了四个孩子对抗女巫的故事,故选B。

(2)细节题。根据第三个表格It's a little sad可知读完后读者感到有点难过,故选B。

(3)细节题。根据第四个表格My favourite book is Bloomability by Sharon Creech.可知由Sharon Creech所写,故选D。

(4)细节题。根据第二个表格The magic school bus can go everywhere, even inside the human body.可知魔法公交车可以去任何地方,甚至人类身体,故选C。

(5)细节题。根据第四个表格It's about a girl whose parents are always on the move.可知主

要讲了一个小女孩的故事,故选A。

【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

9.阅读理解

Teens' Talk

Lisa Black, 13Mexico City, Mexico

"My favorite kind of music is salsa, and my favorite singer is Marc Anthony. Salsa is a kind of Latin music. Why do I like salsa? Well, it's exciting. There's always salsa music at our home. That's because my parents love it-and because we live next to a salsa music store!"

Tom White, 14New York City, the US

"What's my favorite kind of music? I like all kinds of music, but my favorite is techno. It's so cool! My brother hates techno—he thinks it's terrible! He doesn't understand it. But I don't understand his music either—he thinks country music is great!"

Linda Green, 13Paris, France

"My favorite kind of music is classical music. My friends think it is boring, but I think classical music is really cool. My mom and dad like classical music, too, and my dad

has a great collection of classical CDs."

(1)Linda and her parents like music, and _________ has a great collection of classical CDs.

A. her brother

B. her mother

C. her father

D. her friend

(2)Lisa Black is the same age as _________.

A. Linda Green

B. Tom White

C. Tom's brother

D. Marc Anthony

(3)The topic of today's talk is about teens' _________.

A. favorite collection

B. favorite music

C. favorite singer

D. favorite song

【答案】(1)C

(2)A

(3)B

【解析】【分析】大意:本文谈论青少年最喜欢的音乐,布莱克丽萨最喜欢萨尔萨舞曲,怀特汤姆.怀特最喜欢泰克诺音乐,而格林琳达最喜欢古典音乐。

(1)细节题。根据my dad has a great collection of classical CDs.可知,琳达爸爸喜欢收集古典音乐光盘,故选C。

(2)细节题。根据Lisa Black, 13和 Linda Green, 13可知,她和格林琳达是同龄,故选A。(3)主旨题。本文主要谈论青少年最喜欢的音乐,故选B。

【点评】考查阅读理解能力,细节题、主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题要从文中寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

10.阅读理解

SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS

中考英语阅读理解练习题 (word)1

At the station:

?Be patient. Line up on the platform(站台) and wait for the train.

?Be polite. Let passengers get off first.

?Do not rush onto the train. It is dangerous.

?When you hear a "beep" sound, do not get on the train. The door is closing. Wait for another train.

On the train:

?Do not eat or drink on the train. It makes the train dirty.

?Do not run on the train.

?Give your seat to old men or women, the disabled or women carrying babies.

A. be a careful driver

B. buy MTR tickets

C. be a good passenger

D. keep safe at home

(2)People who will get on the train should __________.

A. wait in line

B. open the door

C. ask for help

D. leave the seats (3)When you hear a "beep" sound, ____________.

A. close the door

B. rush onto the train

C. get off the train at once

D. stop and wait for the next train

(4)The text is probably a __________.

A. report

B. notice

C. diary

D. poem

【答案】(1)C

(2)A

(3)D

(4)B

【解析】【分析】文章介绍了地铁站的一些应遵守的规则。

(1)细节理解题。根据SAFETY RULES ON THE MTR TRAINS可知,本文主要告诉读者如何成为一名乘客,故答案是C。

(2)细节理解题。根据Be patient. Line up on the platform(站台)and wait for the train.可知,上火车应该排队等候,故答案是A。

(3)细节理解题。根据When you hear a "beep" sound, do not get on the train.The door is closing. Wait for another train.可知,当你听到了警示声音,不能上车,要等下一趟车,故答案是D。

(4)主旨大意题。根据文章内容可知,这是一则通告或者告示,告诉乘客有关乘车安全事宜,故答案是B。

【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题和和主旨大意题。细节理解题比较简单,可知直接从文章中找到答案,主旨大意题则需要根据结合文章的主要内容确定中心意思。

11.阅读理解

How do you turn your interests into a business (生意)? Mohammed Ali, 15, a teen gamer from Dewsbury in West Yorkshire, UK, is a good example.

At the age of 12, he learned how to code (编程) by using YouTube and even made his own video game. Users have to pay 5.99 pounds (56 yuan) per month to play the game. He has already made 30,000 pounds. He also makes websites and is working on a finance app (理财应用软件), which will be open to the public in August.

Ali has saved lots of money for his future university costs and even bought two sofas for his family's living room.

"When I first started making money, I thought I'd just spend it all. Then I thought, why should I spend it all? I save most of it in the bank, because I want to do more in the future," he told the Daily Mail.

He became interested in computers when his parents bought him one at the age of 6. He often played video games on his computer. But after playing so many games, he decided to make his own.

Then, Ali learned how to code using YouTube videos and by reading books on the subject. In

2012,he made his own game called Project 2006 after working on it for seven months. It was a role-playing game and more than 3, 000 people are members. After his game became popular, he started a website-making business.

In the future, he wants to go to university and study computer science. "I'm looking forward to studying computer science, not business because I've got a lot of experience in business already," he told the Daily Star.

(1)What did Mohammed Ali do, according to the first two paragraphs?

A. He learned how to code for YouTube.

B. He made a video game by himself.

C. He started a video store and has made 287, 000 yuan.

D. He set up a website for people to do business.

(2)What did Ali do with the money?

A. He kept it to pay for university.

B. He spent it all on his family.

C. He put all of his money into his new app.

D. He bought computers for his parents and himself.

(3)Which one is in the right order?

①Ali made a website

②Ali got a computer from his parents.

③Ali made a game project.

④Ali learned how to code from videos.

A. ②④①③

B. ④②①③

C. ④①②③

D.

②④③①

【答案】(1)B

(2)A

(3)D

【解析】【分析】文章大意:短文讲了Ali很喜欢电脑,从小就玩游戏,因为对电脑的兴趣,自己开发了游戏,并且能够挣钱,最后喜欢上了计算机,也告诉人们做自己喜欢做的事,只要去做就会成功。

(1)细节理解题。根据文中的语句At the age of 12, he learned how to code (编程)by using YouTube and even made his own video game. 理解可知,阿里自己做了一个电子游戏。故选B。

(2)细节理解题。根据文中的语句 Ali has saved lots of money for his future university costs and even bought two sofas for his family's living room.理解可知,阿里为将来的大学学费攒了不少钱,故选A。

(3)细节理解题。由文中语句He became interested in computers when his parents bought him one at the age of 6.可知,阿里再六岁得到一台电脑;由文中语句 At the age of 12, he learned how to code (编程) by using YouTube and even made his own video game. 可知阿里学习编程;由文中语句 In 2012,he made his own game called Project 2006 after working on it for seven months. 可知,由文中的语句阿里做了一个游戏计划。由文中语句After his game

became popular, he started a website-making business.可知,阿里制造了一个网站,正确的顺序为②④③①,故选D。

【点评】考查阅读理解题。认真阅读原文,把握文章大意,对文章脉络有整体的了解,能仔细查找文中细节,并能根据文章内容进行合理的推测判断。

12.阅读理解

Who is the greatest teacher in Chinese history? Many people would say: Confucius(孔子). September 28is his birthday. He was born over 2, 000 years ago, but people still remember him on this day. Confucius lived in the Kingdom of Lu, part of today's Shandong Province. He lived during the Spring and Autumn Period. His childhood was sad. His father died when he was only 3 and he had to work to help his mother. But young Confucius didn't give up studying. He visited many famous teachers and learned music, history, poetry and sports.

Later, he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from rich families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3, 000 students in his lifetime.

Today, people still follow Confucius' lessons. He told us that everyone has something worthy to be learned. "When I am with three people, one of them must be better than me in some areas. I select their good qualities and follow them. I take their bad qualities and change them in myself. "He also taught us, "All study but no thinking makes people puzzled(困惑的). All thinking but no study makes people lazy."

Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A kind person should care for others. Be strict with yourself, but he kind to others," he said.

(1)Confucius started the first public school so that.

A. he could find himself a job as a teacher

B. children could learn at school rather than at home

C. he could be the first teacher in Chinese history

D. children from poor families could go to school as well

(2)Confucius not only gave lessons but also.

A. encouraged people to be strict

B. provided students with puzzles

C. advised people to behave well

D. taught students how to make friends

(3)What can we learn from Confucius according to the passage?

A. Thinking is very important in study.

B. We can learn everything from others.

C. We should always care for ourselves.

D. Learning music and sports is popular.

(4)Which of the following is the best title for this passage?

A. Confucius' teaching methods

B. A great man with a hard childhood

C. A person who changed Chinese history

D. Confucius-a great teacher and thinker

【答案】(1)D

(2)C

(3)A

(4)D

【解析】【分析】本文介绍了孔子,他不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考。

(1)推理题。根据he became a teacher and started the first public school in Chinese history. At that time only children from rich families could go to school, but Confucius believed everyone should go to school if they wanted to learn. He had about 3, 000 students in his lifetime.他成为一名教师,并开办了中国历史上第一所公立学校。那时只有富裕家庭的孩子才能上学,但是孔子认为如果每个人都想学习,就应该去上学。他一生大约有3000名学生可知孔子开办了第一所公立学校使得贫困家庭的孩子也可以上学,故选D。

(2)推理题。根据 Confucius is not only a great teacher, but also a famous thinker with wise thoughts about the world and society. His most important teachings are about kindness and good manners. "A kind person should care for others. Be strict with yourself, but he kind to others," he said. 孔子不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考。他最重要的教导是关于善良和礼貌。“一个善良的人应该关心别人。对自己要求严格,但他对别人很好,”他说。可知孔子不仅上课,而且建议人们表现良好,故选C。

(3)推理题。根据He also taught us, "All study but no thinking makes people puzzled (困惑的). All thinking but no study makes people lazy."他还教导我们,“只学习不思考让人迷惑(困惑的)。只思考不学习会让人变懒。”可知思考在学习中非常重要,故选A。

(4)主旨题。根据本文介绍了孔子,他不仅是一位伟大的老师,也是一位著名的思想家,他对世界和社会有着明智的思考可知Confucius-a great teacher and thinker 适合做标题,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及推断题和主旨,推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

What can we learn from the special, very successful people in the world who make the impossible possible?

Lesson 1: Ways of creative thinking are needed

Bill Gates and Mark Zuckerberg both dropped out of college. They prefer to teach themselves because they like to develop their own ways of thinking. They think standard ways of teaching might stop people from being creative and having new ideas.

Lesson 2: The answer might not be what you expect

Find your answers from facts-not start with an expectation of what you will find. Stephen

Jacobsen believed what he was taught: that water on Earth came from icy comets(封星) or planets which hit into Earth.

However, by studying a special rock, he discovered that it acted like a sponge(海绵). This suggested that Earth's water might have come from inside, driven to the surface to form the oceans, by geological activity.

"I had a pretty hard time making others believe it, "he said. "But thinking about the fact that you may be the first person to see something for the first time doesn't happen very often. When it does, it's amazing."

Lesson 3: A little luck goes a long way

Years of planning went into a recent achievement in space travel. The European Space Agency's "Philae", a robot landing craft, met up with Comet 67P, which was 480 million kilometres away. The trip from Earth by "Philae" had taken ten years!

The scientists had no idea what the surface of the comet would be like. If the landing failed, it would be impossible to get information from the spacecraft. Twenty years of work would have been wasted.

When "Philae" tried to land, it bounced(弹起)away from the comet's icy surface twice. Luckily, however, "Philae" landed successfully and began sending information back to Earth. (1)Bill Gates and Mark Zuckerberg left college because____________.

A. they preferred to learn by themselves

B. they needed standard ways of teaching

C. their teachers didn't like their new ideas

D. their teachers weren't able to teach them

(2)In Lesson 2, the writer mainly wants to tell us that___________.

A. we should get answers from facts

B. we can believe what we are taught

C. it's hard to make others believe something

D. an expectation can help get an answer in research

(3)The example of "Philae" in Lesson 3 shows that________.

A. Comet 67P was not far away from Earth

B. it took "Philae"2o years to reach Comet 67P

C. "Philae" landed on Comet 67P with a little luck

D. scientists know nothing about the surface of Comet 67P

(4)The best title for this passage is_____.

A. Ways of learning

B. Lessons for success

C. Ways of being special

D. Lessons for experiments

【答案】(1)A

(2)A

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了我们能从世界上那些让不可能成为可能的特别的、非常成功的人身上学到很多。

(1)细节题。根据 Bill Gates and Mark Zuckerberg both dropped out of college. They prefer to teach themselves because they like to develop their own ways of thinking 可知,比尔·盖茨和

马克·扎克伯格离开大学是因为他们更喜欢自学,故选A。

(2)主旨题。根据 Find your answers from facts 可知,作者主要想告诉我们应该从事实中得到答案,故选A。

(3)推理题。根据 The European Space Agency's "Philae", a robot landing craft, met up with Comet 67P 欧洲航天局的“菲莱”号机器人登陆艇遇到了彗星67p和When "Philae" tried to land, it bounced(弹起)away from the comet's icy surface twice. Luckily, however, "Philae" landed successfully and began sending information back to Earth 当“菲莱”试图着陆时,它反弹(弹起)远离彗星冰冷的表面两次。然而幸运的是,“菲莱”号成功着陆,并开始向地球发回信息,可知例子表明菲莱幸运地降落在彗星67p上,故选C。

(4)主旨题。根据本文介绍了我们能从世界上那些让不可能成为可能的特别的、非常成功的人身上学到很多,可知 Lessons for success适合做标题,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

When throwing away rubbish, do you know which Bin it should go in? Have you ever noticed the differently-colored Bins on the street?

Some of you might not be able to answer this question. However, it's actually quite important to know how to sort your waste. Not knowing how to sort waste can make it harder to save energy and protect the environment.

If you don't sort your waste, all of it will go to a landfill and Be Buried(埋) together. These landfills can take up large areas of ground that could have Been used for planting trees or Crops. The electronic waste you throw away, such as Batteries, Can pollute the soil and groundwater. Other pieces of waste, like the metal part of a pen, can be used to make other things if they are properly recycled.

With this in mind, many Cities in China have Been running waste-sorting Campaigns (活动)in recent years. For example, Shanghai announced in July that within three years, all of its residents(居民)should sort their waste into four groups wet, recyclable, harmful and dry.

"Wet" waste is also known as household waste." They are things you don't want but that pigs can eat," Guangzhou Daily explained. Paper, metal, glass and other things that Can Be reused are recyclable waste.

Harmful waste includes things like medicine, Batteries and fluorescent Bulbs. Finally, any waste that's not wet, recyclable or harmful will go in the" dry waste" bin.

Many other Chinese Cities, including Shenzhen, plan to use this method to sort their garbage. Now that you know this, perhaps you can do your part to protect the environment and encourage others to sort their waste.

(1)The passage is most probably from a(an)__________.

A. newspaper

B. notion

C. Advertisement

D. science story

(2)The underlined word "landfill" in this passage means"__________" in Chinese.

A. 垃圾箱

B. 垃圾填埋场

C. 农场

D. 陆地(3)Which of the following things are harmful waste?

A. medicine, fluorescent Bulbs and metal

B. Batteries, glass and metal

C. medicine, fluorescent Bulbs and Batteries

D. medicine, Batteries and paper

(4)The author writes this passage in order to __________.

A. introduce waste-sorting Campaigns in recent years

B. tell people to sort the trash and protect the environment

C. advise people to sort the garbage into four groups

D. describe the disadvantages of not sorting the garbage

【答案】(1)A

(2)B

(3)C

(4)B

【解析】【分析】本文介绍了垃圾对环保的危害,以及如何分类垃圾,利于环保。

(1)推理题。A报纸,B概念,C广告,D科学故事,本文是介绍可知如何分类垃圾,利于环保的文章,故应来源于报纸,故选A。

(2)词义猜测题。根据can take up large areas of ground that could have Been used for planting trees or Crops可能会占据大片原本可以用来植树或种植庄稼的土地. 可知表示占地与地点有关,而 If you don't sort your waste 表示垃圾,故landfill是垃圾填埋场的意思,故选B。

(3)细节题。根据Harmful waste includes things like medicine, Batteries and fluorescent Bulbs可知药品、荧光灯泡和电池是有害的废物,故选C。

(4)推理题。根据本文介绍了垃圾对环保的危害,以及如何分类垃圾,利于环保。可知作者写这篇文章是为了告诉人们分类垃圾,保护环境,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意。

15.阅读理解

Swimming and English Learning Can you swim? Do you like swimming? Yes? Well, how can you learn to swim? I think the best way is to go into the water and learn. I'm afraid you'll never learn to swim just by reading books about swimming or looking at others swimming. It's the same with the English study. We must practice, practice and practice.

Listening and speaking are very important for beginners. The children in English-speaking countries first listen to others. Then they try to imitate and speak. We can listen to English programs on radio. You may just understand a few words. It doesn't matter. Just be relaxed, try to catch every word.

Somebody may be a good listener. But he dare not speak. He's afraid of making mistakes. You

相关文档
  • 中考英语阅读理解试题

  • 中考英语阅读理解训练

  • 历年中考英语阅读理解

  • 中考英语阅读理解20篇

  • 中考英语阅读理解10篇

  • 中考英语阅读理解专项

相关文档推荐: