当前位置:文档之家› (完整word版)云南省英语中考试题及答案

(完整word版)云南省英语中考试题及答案

20XX年云南省高中、中专招生统一考试试题

听力(共30分)

一、听力。(共30分)

A.听录音,选择所听到的词组或句子。注意,每小题听三遍。(5分)

1. A. turn off B. turn down

C. turn on

D. turn up

2. A. all kinds of B. all one's life

C. all the same

D. all the time

3. A. give him a hand B. give him a message

C. give him a call

D. give him a coat

4. A. It's a quarter to seven. B. It's a quarter to nine.

C. It's a quarter past seven

D. It's a quarter past nine.

5. A. A moon cake is round and good to eat.

B. A moon cake is round and hard to eat.

C. A moon cake is not round and good to eat.

D. A moon cake is not round and hard to eat.

B.听录音,选择与你所听内容意义相符的句子。注意,每小题听三遍。(5分)

6. A. Have you got a dictionary?

B. Will you please give me your dictionary?

C. May I borrow your dictionary?

7. A. The jacket is very expensive.

B. The jacket is quite good.

C. The jacket is too popular.

8. A. Mr. Li and Mr. Liu could mend the clock.

B. Mr. Liu could mend the clock, but Mr. Li couldn't.

C. Neither Mr. Li nor Mr. Liu could mend the clock.

9. A. They're not tired, so they can walk for a long time.

B. They're very tired, but they can go.

C. They're too tired to go any more.

10. A. They enjoyed themselves in the park last week.

B. They enjoy themselves in the zoo every week.

C. They will enjoy themselves in the park this week.

C.听对话,根据所听内容回答问题。注意:每小题听三遍。(10分)

11. A. Tom B. Mike. C. Kate D. Jack.

12. A. At 10..45 B. At 10:30 C. At 10:15. D. At 10.00.

13. A. 10 yuan. B. 11 yuan C. 9 yuan D. 8 yuan.

14. A. Because it's a little big B. Because it's a little small.

C. Because he doesn't like the shirt

D. Because he likes the shirt.

15. A. The woman B. The man.

C. The girl

D. The boy.

16. A. Allan B. James C. Green. D. King.

17. A. In August B. In June C. In July D. On July 2nd.

18. A. Yellow. B. Brown C. White. D. Black.

19. A. By bus B. By bike. C. By car. D. On foot.

20. A. She will help the man this evening.

B. She wouldn't like to help the man tomorrow.

C. She will help the man the other day.

D. She won't help the man the other day.

D.听短文,根据所听到的内容辨别正误。正确的写T,错误的写F。注意,听三遍。(10分)

21. Both Mr. and Mrs. White teach English in China.

22. They work in the same school.

23. They go to work by bus.

24. They often play ball games with their students in the morning.

25. The students learn much English from them.

二、词汇。(25分)

A.根据句子意思,找出一个能替代句中画线部分并与其意思相同或相近的词或词组,并将其代号填入左边括号内。(5分)

( )1. Mr. Forgetful hurried off to look for his wife.

A. walked fast

B. walked away

C. went away quickly

D. went off

( )2. About one fourth of the population of the world is Chinese.

A. half

B. four times

C. the number

D. a quarter ( )3. I couldn't get the answer to the maths problem if you didn't help me.

A. give out

B. work out

C. put out

D. turn out ( )4. Open the window of your mind to get all beautiful things in the world.

A. head

B. idea

C. heart

D. thinking ( )5. How time flies! No one can call back yesterday.

A. get lost time back

B. remember yesterday

C. keep yesterday back

D. return to yesterday

B.根据句子意思,用括号中所给单词的适当形式或时态填空。(10分)

6. A good teacher is than thousands of books. (good)

7. I would like to go with my mother this afternoon. (shop)

8. Don't think too much of , if you want people to love you. (you)

9. —Thank you for your help.

—With (please)

10. Flowers never laugh at green though they are more beautiful. (leaf)

11. —How far is it from your home to your school?

—It's about ten walk. (minute)

12. The monkey into the river and found there was another monkey in it. (look)

13. It's dangerous to run the street. (cross)

14. English is learned as a language in their school. (two)

15. On the road of life, you can cry and you can laugh, but don't forget on. (move) C.翻译下列词组。(10分)

(1)将下列词组译成英语

16.起居室17.足球运动员

18.起跑线19.好主意

20.唤醒

(2)将下列词组译成汉语

21. League members 22. World Cup

23. the end of the century 24. man-made satellites

25. a Chinese-English dictionary

三、选择填空。(20分)

从A、B、C、D四个选项中选择能填入空白处的正确答案,并将其代号填入左边括号内。

( )1. Music makes life more beautiful. I often spend hour or two enjoying it.

A. a

B. the

C. an

D. 不填

( )2. —I'm going to Hong Kong for a holiday next week.

—Oh, really! .

A. You are welcome

B. Don't worry

C. Bye-bye

D. Have a good time

( )3. Kunming is a beautiful city. foreign visitors come to visit it every year.

A. Million of

B. Millions of

C. Million

D. Millions

( )4. —How about these two books?

—of them are interesting.

A. Either

B. Neither

C. Both

D. All

( )5. —It's raining again.

—I don't like the weather. it is today!

A. How cold

B. What cold

C. What a cold

D. How a cold

( )6. —May I go now?

—No, you . You stay here.

A. needn't, have to

B. needn't, must

C. mustn't, have to

D. mustn't, have

( )7. —Talking is easier than doing.

—Yes. We'd better and. Doing should go first.

A. to talk less, do more

B. talk less, do more

C. talking less, do much

D. talk more, do less

( )8. —Hi, Lucy! It's a long time since we met at the station.

—!

A. Good luck

B. That's right

C. Nice to see you again

D. Best wishes to you

( )9. Don't ask me how old . A lady doesn't like others to know her age.

A. I am

B. am I

C. is she

D. is the girl ( )10. Teachers their students the right way to the knowledge.

A. send

B. let

C. put

D. show

( )11.—

—Sorry. You've got the wrong number.

A. I'm looking for Jack.

B. May I have a word with you?

C. Can I speak to Mr. White, please?

D. Are you Mr. White, please?

( )12. Where is Mr. Black? I've something important to tell him. Please him.

A. send away

B. send for

C. look after

D. ask for

( )13. —When were you born?

—Ah, it's a secret. I was born Children's Day.

A. on

B. at

C. in

D. of

( )14. —You haven't been to Dali, have you?

—. How I wish to go there!

A. Yes, I have.

B. Yes, I haven't.

C. No, I have

D. No, I haven't.

( )15. I'm sorry, __ I can't go with you this afternoon.

A. and

B. but

C. or

D. so ( )16. —I'm sorry to take your pen by mistake.

—.

A. All right

B. That's right

C. It's nice

D. It doesn't matter

( )17. —.

—Thank you. I certainly will.

A.Please lend me your bike

B. Please help me with my homework

C.Please tell me your interesting story

D. Please say hello to your parents

( )18. The little girl is very thirsty after singing. Please give her to drink.

A. some water

B. little water

C. much water

D. many water

( )19. "Hi" means "Hello". It's way of saying "Hello".

A. the other

B. other

C. another

D. one other

( )20. Mary doesn't like blue red. But

A. or, Lily does

B. and, does Lily

C. nor, Lily is

D. neither, is Lily

四、阅读理解。(30分)

(A)

The Ladies' Club(俱乐部) always had a meeting every Friday afternoon and someone came to talk to them about important things. After that, they had tea and asked questions.

One Friday, a man came and talked to the club about the food problem. "There is not enough food in the world for everybody," he said. "More than half the people in the world are hungry. And when they get more food, they have more babies, so they never stop being hungry, Somewhere in the world, a woman is having a baby every minute, day and night. What are we going to do about it?" He waited for a moment.

One of the ladies said, "Well, why don't we find that woman and STOP her?"

根据短文内容,判断以下句子的正误。对的在括号内填T,错的填F。(10分) ( ) 1. Every Friday afternoon the Ladies' Club always had a meeting to talk about the food problem.

( ) 2. Not everyone in the world had enough food to eat.

( ) 3. Over half the people in the world never had babies.

( ) 4. A woman was always having a baby.

( ) 5. The lady didn't understand all the man's talk.

(B)

When you speak, write a letter, or make a telephone call, your words carry a message.

People communicate(交流) with words. But do you know people also communicate without words? A smile on your face shows you are happy or friendly. Tears(眼泪) in your eyes tell others that you are sad. When you raise your hand in class, the teacher knows you want to say something or ask questions. You shake(摇) your head and people know you are saying "No". You nod(点头) and people know you are saying "Yes".

Other things can also carry messages. For example, a sign at the bus stop helps you to know which bus to take. A sign on the wall of your school helps you to find the library. Signs on the doors tell you where to go in or out. Have you ever noticed(注意) that there are a lot of signs around you and that you receive messages from them all the time ?

People can communicate in many other ways. An artist (艺术家) can use his drawings to tell about beautiful mountains, the blue seas and many other things.

Books are written to tell you about all the wonderful things in the world and what other people are thinking about.

根据短文内容,选择正确答案,并将其代号填入左边的括号内。(10分)

6. People communicate mainly(主要) with .

A. words

B. smiling

C. signs and drawings

D. wonderful things

7. If you want to say something or ask questions in class, you need to .

A. shake your head

B. shake hands

C. put up your hand

D. nod

8. People also receive from signs.

A. letters

B. messages

C. ideas

D. books

9. Story-books, TV, radio and films can help us to know .

A. what is going on in the world

B. where to find the library

C. what other people are thinking about

D. both A and C

10. The story tells us .

A. why we smile

B. which bus we should take

C. the ways we communicate

D. why books are written

(C)

Different weather makes people feel different. It influences (影响) health,

intelligence(智力) and feelings.

In August, it is very hot and wet in the southern part of the United States. People there have heart trouble and other kinds of health problems during this month. In the Northeast and the Middle West, it is very hot at some times and very cold at other times. People in these states have more heart trouble after the weather changes in February or March.

The weather can also influence intelligence. For example, in a 1983 report by scientists, IQ(智商) of a group of students were very high when a very strong wind came, but after the strong wind, their IQ was 10%below. The wind can help people have more intelligence. Very hot weather, on the other hand, can make it lower. Students in many schools of the United States often get worse on exams in the hot months of the year (July and August).

Weather also has a strong influence on people's feelings. Winter may be a bad time for thin people. Theyusually feel cold during these months. They might feel unhappy during cold weather. But fat people may have a hard time in hot summer. At about 18℃, people become stronger.

Low air pressure(气压) may make people forgetful. People leave more bags on buses and in shops on low pressure days. There is a "good weather" for work and health. People feel best at a temperature of about 18℃.

Are you feeling sad, tired, forgetful, or unhappy today? It may be the weather's problem.

根据短文内容,选择正确答案,并将其代号填入左边括号内。(10分)

11. can have a bad effect(作用) on health.

A. Hot and wet weather

B. Good weather

C. Warm weather

D. High intelligence

12. People may have more intelligence when comes.

A. a rain

B. very hot weather

C. a strong wind

D. low air pressure

13. Low air pressure may make people .

A. forgetful

B. sad

C. angry

D. tired

14. In "good weather" of 18℃, .

A. people are very forgetful

B. people can't do their work well

C. thin people feel cold

D. people are in better health

15. The writer wants to tell us that .

A. hot and cold weather influences all people in the same way

B. weather influences people's lives

C. IQ never changes during weather changes

D. there is a good kind of weather for people's work and health

五、书面表达。(15分)

I hope …

每个人都有自己的心愿,有自己的希望,有自己想做的事情,例如:“I hope to be a good football player/a singer.”,“I hope that Ican make more good friends.”等。请写一篇短文或写一篇对话,表达你的意愿。

要求:

1.写短文,词数不少于50个;

2.写对话,与朋友交谈,双方对话各不少于5项;

3.意思表达连贯正确,语言流畅。文中不得使用真实人名和校名,否则以零分计。参考答案

一、A)1.D 2. A 3. C 4. D 5. A

B)6. C 7. A 8. C 9. C 10. A

C)11.B 12. A 13. C 14. B 15. C 16. B 17. B 18. D 19. D 20. C

D)21. T 22. F 23. F 24. F 25. T

二、A)1.C 2. D 3. B 4. C S.A

B) 6. better 7. shopping 8. yourself/yourselves 9. pleasure 10.1eaves 11. minutes' 12. looked 13. across 14. second 15. to move

C)16. sitting-room(s) 17. football player(s) 18. (the)starting line 19, good idea(s)

20. wake up

21. 团员22. 世界杯23. 世纪末24. 人造卫星25. 汉英词典

三、1. C 2. D 3. B 4. C 5. A 6. C 7. B S.C 9. A 10. D 11.C 12. B 13. A 14. D 15. B

16. D 17. D 18. A 19. C 20. A

四、1.F 2. T 3. F 4. F 5. T 6. A 7. C 8. B 9. D 10. C 11.A 12. C 13. A

14. D 15. B

五、Possible Versions.

1. I have had many good teachers in my school life. They give me a lot of

knowledge. They show me how beautiful the life is and how strong we'll be if we have knowledge. Because of them, I love school and I love books. I'll go to a new school in two months' time. I hope I'll meet more good teachers and good friends. I hope they'll help me when I have difficulties. I also hope all my teachers have a good luck and a happy life.

2. A: Good morning, Li Lei.

B: Good morning, Wei Fang.

A: What are you doing these days?

B: I'm busy getting ready for the exam. What about you?

A: Me, too. I hope I'll have a good result.

B: Good luck! You work very hard all the time. I'm sure you will.

A: Thank you. The same to you. What are you going to do after the exam?

B: I hope I can have a good sleep. I'm too tired. And you?

A: I hope I can visit my grandparents in the country.

B: Have a good time.

A: Thank you.